Jeseniški župan Blaž Račič in Robert Kejžar, ki je direktor in poveljnik GARS Jesenice, pred novo garažo z nadstreškom

Izvozijo v minuti od poziva

Poklicni gasilci GARS Jesenice med drugim skrbijo za varnost v avtocestnem in železniškem predoru Karavanke. Ta čas se pripravljajo na nakup dva milijona evrov vrednih vozil z opremo za posredovanje v železniškem predoru, medtem ko so novo garažo za vozila že zgradili.

»Kot poklicna gasilska enota smo dolžni izvoziti v eni minuti od poziva. Sama vožnja na kraj je odvisna od prometa ter cest, običajno je pavšalna ocena časa vožnje okrog en kilometer na minuto, na avtocesti pa okrog 1,5 kilometra na minuto,« je povedal Robert Kejžar.

GARS Jesenice skrbi tudi za monitoring premikov zemeljskih plazov nad Koroško Belo. V sodelovanju z Geološkim zavodom Ljubljana je vzpostavljen monitoring v realnem času s kamerami, poteznimi senzorji, vremenskimi postajami in spremljanje nivoja podzemnih voda. Ta čas vzpostavljajo še sistem alarmiranja in postavitev poteznih zank v primeru večjih premikov. Sistem bo vključen v sistem javljanja in alarmiranja, možno pa bo tudi ročno proženje alarma.

Jesenice – Na Jesenicah deluje poklicna gasilska enota GARS Jesenice, v kateri je 44 zaposlenih. Kot je povedal Robert Kejžar, ki je direktor in poveljnik enote, so v lanskem letu zabeležili 1648 dogodkov, največ na področju tehnične pomoči, kjer so pomagali pri odpiranju vrat, zapiranju vode, težavah zaradi močnega vetra. Sledijo požari, prometne nesreče, posredujejo tudi v primeru razlitja nevarnih snovi, in to ne le v jeseniški občini, temveč tudi kranjskogorski, žirovniški in delno radovljiški. V lanskem letu k sreči niso imeli večjih intervencij, je povedal Kejžar, je pa tudi njihovo delo zaznamovala epidemija.

Pokrivajo oba najdaljša predora

GARS Jesenice ima že vrsto let sklenjeno tudi pogodbo s podjetjem SIJ Acroni, ne nazadnje kot enota izhajajo iz Železarne Jesenice, za podjetje opravljajo preventivne dejavnosti, izvajajo požarne straže, pregledujejo gasilnike ... Po Kejžarjevih besedah pomagajo tudi v primeru delovnih nesreč in ob poškodbah delavcev, kjer sodelujejo z jeseniško enoto nujne medicinske pomoči.

Po Kejžarjevih besedah enota pokriva oba najdaljša predora v Sloveniji, to je cestni in železniški predor Karavanke (ob tem pa tudi železniški predor Bohinj in rezervno predor Ljubelj). Jeseniški poklicni gasilci tako skrbijo za varnost v avtocestnem predoru Karavanke, za kar imajo sklenjeno pogodbo z DARS-om, prav za pokrivanje cestnega predora pa so lani na novo zaposlili deset gasilcev, tako da DARS zdaj financira delo 24 poklicnih gasilcev.

Zadolženi pa so tudi za železniški predor Karavanke, ki so ga lani celovito prenovili. GARS je pri projektu obnove sodeloval z nekaterimi predlogi, denimo glede ureditve hidrantne vode v predoru, pripravili pa so tudi tehnične specifikacije za razpis za vozila in opremo za posredovanje v predoru. Kupili bodo dvopotno vozilo ter logistično vozilo z opremo in večji ventilator na prikolici, kar je skupaj vredno dva milijona evrov. Razpis je v zaključni fazi, vodi pa ga Direkcija RS za infrastrukturo pod okriljem ministrstva za infrastrukturo. Kejžar pravi, da je rok dobave 18 mesecev po podpisu pogodbe, vozila naj bi tako prevzeli v prvi polovici leta 2023.

Nova garaža z nadstreškom

Ob tem so nedavno na lokaciji GARS Jesenice zgradili tudi novo garažo ter nadstrešek s pralnico, gradnjo sofinancirajo DRSI (tudi iz kohezijskih sredstev), Občina Jesenice ter GARS Jesenice. Obnovili so tudi prostore v obstoječem objektu, ki je bil zgrajen leta 1950, v notranjosti pa doslej večjih obnov ni bilo.

Načrtujejo pa še dozidavo objekta na severni strani, kjer bi uredili garažo, umivalnico s tuši ter dve garderobi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/5

četrtek

-6/5

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 07:38, 20. januar

Konkreten primer kako slabi gospodarji so na Jesenicah. Počasi bo treba tudi v mali Jugoslaviji prestopiti v Slovenijo in začeti delati.

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.