Silva Verbič si želi, da bi nordijske kombinatorke na olimpijskih igrah lahko tekmovale leta 2026. Letos v Pekingu jih še ne bo.

Gorenjka v nordijski kombinaciji

Med svetovno elito nordijskih kombinatork tekmuje tudi Gorenjka Silva Verbič. Najvišje je bila doslej na desetem mestu, cilja pa še višje in upa, da bo kdaj lahko nastopila tudi na olimpijskih igrah.

Kranj – V letošnji zimi zgodovino pišejo tudi nordijske kombinatorke. Ema Volavšek (SSK Ilirija) je na peti tekmi sezone svetovnega pokala sredi preteklega meseca v Ramsauu v Avstriji osvojila drugo mesto, kar so prve stopničke za Slovenijo v konkurenci nordijskih kombinatork. Na tekmah najvišjega nivoja pa tekmuje tudi naša tokratna sogovornica, 19-letna Gorenjka Silva Verbič (SK Triglav Kranj), ki prihaja iz Grada v občini Cerklje na Gorenjskem.

Kako ste zadovoljni z dosedanjo sezono?

To je prva sezona, da imamo tudi nordijske kombinatorke več tekem svetovnega pokala, saj smo lani v premierni sezoni imele le eno. Občutki so neverjetni. Zelo sem zadovoljna z rezultati. Prikazala sem tisto, kar sem trenutno sposobna. Upam, da bom tako tudi nadaljevala.

Koliko časa ste že nordijska kombinatorka?

Skoke treniram deset let, nordijsko kombinacijo šest let. Skoki so bili moja prva športna izbira. V klubu smo do 15. leta tekmovali tudi v nordijski kombinaciji. Takrat nas ni bilo veliko in si bil hitro pri vrhu, potem se navdušiš, postane zanimivo, ti je dobro. Ostala sem v tem športu.

Je vaša močnejša disciplina tek ali skoki?

Skoki. Tekaško nisem med najboljšimi. Bo treba še veliko trenirati, da bom lahko konkurenčna. Tudi na skakalnici pa lahko dodam še kakšen meter.

Kako potekajo treningi?

Skokov ne treniramo kaj veliko manj, kot če bi bila samo skakalka. Razlika je v tem, da imamo zraven še tekaške treninge, specialno moč za tek, ne samo za skoke. Sicer pa obe ekipi trenirata skupaj, kar pomeni midve z Emo Volavšek, Gašper Brecl in Vid Vrhovnik. Skupaj tudi potujemo, skupni imamo strokovni kader. Trener za skoke je Goran Janus, za teke pa Anže Obreza.

Največji uspehi?

Deseto mesto na tekmi svetovnega pokala v Ramsauu, sicer pa zmage v Alpskem pokalu.

Konkurenca je vsako leto večja. Komu slediti?

Najmočnejše so zagotovo Norvežanke. Potegnile so ta voz naprej. Tekmujejo na zelo visokem nivoju. V skupnem seštevku svetovnega pokala so na prvih treh mestih (Ema Volavšek je četrta, Silva Verbič petnajsta, op. a.). Zgledujemo se po njih in upamo, da jih bomo lahko kdaj premagali.

Cilji za naprej, dolgoročni so verjetno, da bi lahko tekmovali na olimpijskih igrah?

Cilj je ostati vsaj na takšnem nivoju, kot sem sedaj, in popraviti še kakšno napako. Nordijske kombinatorke na letošnjih olimpijskih igrah žal še ne bomo tekmovale, možnosti nastopa v Pekingu za nas ne bo. Upam pa, da bomo zraven leta 2026. Olimpijske igre so zagotovo velik cilj.

Hodite še v šolo?

Obiskujem prvi letnik Fakultete za arhitekturo. Trenutno je študij malce na stranskem tiru, a upam, da bom čez poletje lahko nadoknadila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 48 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

7/28

petek

9/28

sobota

13/29

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 20. maj 2022

Moderni mozaiki

PREDAVANJA / Gorenjska, 21. maj 2022

O Jaroslavu Seifertu

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

 

 
 

 

 
 
 

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.

Sprehajalka srečala medveda / 10:00, 18. maj

"Škod letos še ni bilo".....seveda ne, ker živina in drobnica še ni v planinah, največji vpliv na zmanjšanja škod pa je OPUSTITEV KMETOVANJA!

V skrbeh zaradi zveri / 21:47, 17. maj

Kaksen Avstrijski "lovec" se naj zmoti pa obišče Jezersko. Problem zveri rešen.

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!