Glasba v prazničnem duhu: koncert KPZ Mysterium v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Adergasu / Foto: Gorazd Kavčič

Bodimo drug ob drugem

Pod tem naslovom – v želji medsebojne pomoči in sodelovanja – je Komorni pevski zbor Mysterium pripravil koncertna večera božičnih skladb v župnijskih cerkvah v Adergasu in Stražišču.

Adergas – Priznani kranjski Komorni pevski zbor (KPZ) Mysterium zelo uspešno nastopa že več kot petnajst let. Sprva ga je vodila profesorica glasbe Urška Štampe, v zadnjih sezonah pa je umetniško vodenje zbora prevzel zborovodja Lovro Frelih. Njihov repertoar sestavljajo posvetne in sakralne skladbe tako domačih kot tujih skladateljev. Radi sodelujejo tudi z mladimi skladatelji in vsako leto izvedejo vsaj eno domačo noviteto, zlasti med mladimi pa so vedno dobro sprejete njihove Poletne glasbene delavnice. Pripravljajo odmevne in med kritiki zelo dobro sprejete samostojne celovečerne ter tematske koncerte ter redno izvajajo daljša tehtnejša dela v sodelovanju z instrumentalnimi zasedbami. Poleg rednih koncertnih dejavnosti se z veseljem udeležujejo dobrodelnih koncertov in festivalov, so prejemniki mnogih nagrad na tekmovanjih ter navezujejo stike z drugimi pevskimi zbori po Sloveniji in v tujini.

Glorija glasbene energije je z nastopom KPZ Mysterium že nekajkrat poprej obsijala župnijski cerkvi v Adergasu ter v Stražišču v zadovoljstvo zbranih poslušalcev. Ti niso bili razočarani tudi tokrat, ko jim je zbor pripravil glasbena večera s skladbami v duhu nedavnega božiča. Uvod v koncert je pripadel ljudski pesmi Pastirci, al’ sliš’te v priredbi mojstra zborovske sakralne glasbe in letošnjega prejemnika nagrade Prešernovega sklada Damijana Močnika, tudi nadaljevanje pa je bilo sakralno obarvano s skladbami avtorjev, kot so Ešenvalds, Schnittke, de Haan in Memley. V sklepnem delu je zbor izvedel skladbo Pastirci, kam hitite slovenskega organista, skladatelja in pedagoga Andreja Vavkna ter skladbi Božična noč in Ne bojte se skladatelja Lojzeta Mava. Na koncertu s skladno programsko celoto so kot solisti nastopili: Jana Hude (flavta), Ana Lipušček (kontrabas), Lovro Frelih (saksofon), pevec Dominik Zupan in orglar Matic Podobnik.

V obdobju epidemijskih razmer, ki so zaznamovale tudi glasbeni svet, pa KPZ Mysterium ostaja aktiven. Tako so od maja do septembra sodelovali v projektu Glasbene razglednice in zapeli na javnih mestnih površinah, v oktobru pa so nastopili ob svetovnem dnevu starostnikov ter pripravili glasbeni video Srce Gorenjske. Z vsem svojim delovanjem, vključno s tokratnima koncertoma v Adergasu in Stražišču, KPZ Mysterium dviguje pomen slovenskega zborovskega petja na višjo raven.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/5

četrtek

-6/5

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 07:38, 20. januar

Konkreten primer kako slabi gospodarji so na Jesenicah. Počasi bo treba tudi v mali Jugoslaviji prestopiti v Slovenijo in začeti delati.

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.