Upniki poskušajo doseči ničnost pogodbe o prenosu poslovne stavbe iz KGZ Tržič na KZ Križe. / Foto: Tina Dokl

Stečaj še ni pri koncu

Največji oviri za dokončanje stečajnega postopka za Kmetijsko gozdarsko zadrugo (KGZ) Tržič sta pravdi glede izločitvene pravice na večini zemljišč in glede ničnosti pogodbe o prenosu poslovne stavbe s KGZ Tržič na novoustanovljeno Kmetijsko zadrugo (KZ) Križe.

Stečajni upravitelj Janez Felc je v zadnjem rednem poročilu o poteku stečajnega postopka navedel, da je bilo na podlagi dodatnih poizvedb ugotovoljeno, da je KGZ Tržič v stečaju tudi lastnica parcele, na kateri stoji sedem stavb in je vredna nekaj manj kot 126 tisoč evrov.

Tržič – Skupina upnikov propadle Slovenske hranilnice in posojilnice (SHP) Kranj je že med stečajnim postopkom prevzela izterjavo terjatev od ustanoviteljev, na njihov predlog je Okrožno sodišče v Kranju oktobra 2019 tudi začelo stečajni postopek za Kmetijsko gozdarsko zadrugo Tržič, ki je bila ena od štirih ustanoviteljic SHP-ja. Na Okrožnem sodišču v Kranju so načrtovali, da bodo stečajni postopek zaključili do konca lanskega leta, a se to ni zgodilo, zato je stečajni upravitelj Janez Felc že pred koncem lanskega leta sodišču predlagal podaljšanje postopka do aprila 2024. Kot glavni razlog za spremembo časovnega načrta je navedel, da unovčevanje večjega dela premoženja še poteka. Neunovčeno stečajno maso sestavljajo nepremičnine, denarni terjatvi in poslovni delež.

Vseh nepremičnin je 75, ki so glede na solastniški delež vredne nekaj več kot 328 tisoč evrov, a bo njihova vrednost bistveno nižja, če bo izločitvenim upnikom uspelo s tožbo za obstoj izločitvene pravice, ki je prijavljena na večini zemljišč. Za trinajst parcel je stečajni upravitelj že predlagal sodišču prodajo na javni dražbi z zviševanjem izklicne cene, ki bi bila na prvi dražbi enaka tržni vrednosti. Tržna vrednost trinajstih parcel je nekaj več kot 44 tisoč evrov, likvidacijska pa približno 31 tisoč evrov.

Za prodajo poslovnega deleža, to je 1,63-odstotnega deleža zadruge v družbi Loške mesnine, je pred nedavnim potekala javna dražba, ki pa ni bila uspešna.

Poleg pravde o obstoju izločitvenih pravic na zemljiščih je velika ovira za dokončanje stečajnega postopka pravda glede ničnosti pogodbe iz leta 2003 o prenosu nepremičnin (poslovne stavbe) iz KGZ Tržič na novoustanovljeno Kmetijsko zadrugo Križe. Skupina upnikov SHP-ja je sicer junija predlani vložila kazenski ovadbi za kaznivi dejanji oškodovanja upnikov ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, vendar je Okrožno državno tožilstvo v Kranju julija lani obe ovadbi zavrglo, češ da ni utemeljenega suma, da bi ovadeni storili kaznivo dejanje. Upniki so ne glede na ugotovitve tožilstva izkazali interes, da sprožijo sodni postopek za ugotovitev ničnosti kupoprodajne pogodbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno jasno
vlažnost: 68 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-3/5

četrtek

-6/5

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 07:38, 20. januar

Konkreten primer kako slabi gospodarji so na Jesenicah. Počasi bo treba tudi v mali Jugoslaviji prestopiti v Slovenijo in začeti delati.

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.