Prizidek k Zdravstvenemu domu Bled, ta je bil zgrajen pred 55 leti, naj bi po načrtih začeli graditi v prihodnjem letu. / Foto: Gorazd Kavčič

Načrtujejo gradnjo prizidka

Po načrtih naj bi prizidek v več kot petdeset let stari stavbi blejskega zdravstvenega doma zgradili v prihodnjih dveh letih. V njem bodo uredili nove prostore za ambulanto nujne medicinske pomoči ter v pritličju otroški dispanzer in v prvem nadstropju dispanzer za mladino.

Predvidena vrednost projekta je milijon in pol evrov; polovico sredstev bo prispevalo Osnovno zdravstvo Gorenjske, ostalo si bosta glede na število prebivalcev razdelili občini Bled in Gorje.

Bled – Objekt, ki je bil zgrajen leta 1967 in je vse do danes ostal v tedanjih gabaritih, glede na prostorske normative že dolgo ne zadošča več za normalno delovanje zdravstvene dejavnosti, ugotavljajo pristojni. Kot je na nedavni predstavitvi projekta poudarila projektantka Polona Čeh, je trenutno posebej problematična ambulanta nujne medicinske pomoči, katere dostopne poti se križajo z drugimi v zdravstvenem domu, kar je posebno neugodno prav v trenutnem obdobju epidemije. Zato je padla odločitev o gradnji prizidka na severozahodni strani stavbe zdravstvenega doma. Novi trietažni objekt bo dolg 17,5 metra in širok 15 metrov, po zunanjosti bo prilagojen obstoječemu zdravstvenemu domu, enake višine, z ravno streho in fasado, ki bo v skladu z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine obložena s ploščami. Na severni strani bodo uredili novo enostavno nadstrešnico za štiri patronažna vozila.

Kot je v Gorjah, ki si z občino Bled delijo zdravstveni dom, še pojasnila Čehova, bodo v prizidku uredili ambulanto nujne medicinske pomoči ter dispanzerja za predšolske otroke in mladino. »Kletna etaža, velika približno 230 kvadratnih metrov, bo namenjena ambulanti nujne medicinske pomoči. Imela bo samostojen vhod z južne strani, v njej bodo ambulanta s čakalnico, sestrska soba, prostor za higienizacijo, prostori za posege, ordinacija ter prostori za dežurnega zdravnika in sestro s čajno kuhinjo,« je pojasnila.

Prizidek se bo v kletni etaži s pokritim hodnikom navezoval na obstoječi zdravstveni dom.

V pritličju načrtujejo dispanzer za predšolske otroke, ki bo imel vhod s severne strani, z novega parkirišča. V etaži bodo čakalnica, ločena za zdrave in bolne otroke, izolacijska soba, ordinacija, sestrska soba, prevezovalnica, prostor za biometrijo ter manjša ordinacija za logopeda in psihologa. Skozi ta vhod je tudi dostop do zgornjega nadstropja, kjer bo urejen dispanzer za mladino. Tam bodo tudi skupni prostori za zaposlene.

Trenutno je v pripravi dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja. Investitorji pričakujejo, da bo izdano še letos, prav tako naj bi bila še letos izdelana projektna dokumentacija za izvedbo in izbran izvajalec. Gradnja je načrtovana za leti 2023 in 2024, ob predpostavki, da bo pridobljeno sofinanciranje ministrstva za zdravje.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

četrtek

-4/4

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.

V Dražgošah odprli vrtec / 20:13, 18. januar

To je produkt SLS, PREVCA v Dražgošah + RKC. Da vas ni sram, kako ste zafrknili mlade starše v dolini.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 16:38, 18. januar

Berem danes - 1 200 000 cepljenih z enim odmerkom, - 1.200 000 cepljenih s tremiOkoli 45 procentov necepljenih. Pa kok nas je v SLO. Sem p...