Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj s sodelavci udeležil posveta z gospodarstveniki na Brdu. / Foto: Gorazd Kavčič

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva

Predstavniki vlade in gospodarstva so na posvetu na Brdu iskali rešitve, kako zagotoviti nemotene delovne procese v času, ko v Sloveniji ponovno spremljamo strmo rast okužb s koronavirusom.

Brdo pri Kranju – Minuli četrtek so se predstavniki vlade in gospodarskih zbornic sestali na Brdu pri Kranju, kjer so iskali konkretne rešitve za gospodarske izzive. Kot je na novinarski konferenci po koncu sestanka povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, so bile v ospredju predvsem tri teme: kako zagotoviti nemotene delovne razmere in procese v podjetjih ob ponovni rasti okužb, govora je bilo tudi o cenah energentov in o investicijah, ki bi gospodarstvo obdržale v dobri formi.

Za zdaj brez spreminjanja ukrepov

Počivalšek je povedal, da bo vlada naredila vse za nemoteno delovanje gospodarstva ob pogoju spoštovanja ukrepov, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je dejal, da so se vsi prisotni strinjali, da je treba ukrepe dosledno izvajati, ob tem pa poudaril, da vlada priporočil in ukrepov za zdaj ne spreminja. Dodal je, da glavni ukrep proti epidemiji ostaja cepljenje.

»Veseli me, da smo si izmenjali izkušnje in da so se potrdila opažanja, da smo v vseh dozdajšnjih valih krize ravnali pravilno, in sicer da smo z ukrepi, s katerimi smo se zadolževali, vlagali v delovna mesta, v podjetja in ljudi. To dokazujejo tudi številke. Lanska gospodarska rast je znašala med 6,6 in 7,1 odstotka, letošnja pa je ocenjena na med štiri in pet odstotkov,« je povedal Počivalšek, ki je poudaril tudi nedavno objavo v britanskem časniku The Economist, ki Slovenijo po uspešnosti izvajanja gospodarskih ukrepov v času koronakrize med vsemi državami OECD umešča na visoko drugo mesto, takoj za Dansko.

Tudi o reševanju kadrovske stiske

Kot je dejal minister Počivalšek, gospodarstveniki pozivajo tudi k nadaljevanju davčnih razbremenitev, da bi lažje konkurirali pri izobraženih kadrih, pričakujejo tudi razmislek o strategiji cepljenja in finančnih pomočeh ob morebitnih zaostrovanjih ukrepov. Precej diskusije je bilo tudi na temo pomanjkanje delovne sile. Kot je dejal, so govorili tako o tem, kako pridobiti tujo delovno silo in kako bolje vključiti tisti del upokojencev, ki bi še vedno radi sodelovali v delovnih procesih. Kot je še poudaril Počivalšek, je ekonomija na križišču, »ponovno se delijo karte«, od nas oz. sprejetih ukrepov pa je odvisno tudi, ali se bodo mladi zaposlovali doma ali pa odhajali v tujino.

Skupna ugotovitev, kot je dejal minister, je bila, da bodo v prihodnje na udaru predvsem podjetja, ki ustvarjajo nizko dodano vrednost. Ob tem je Počivalšek napovedal ukrepe, ki jim bodo pomagali preživeti.

Zadovoljni tudi gospodarstveniki

Za slovensko gospodarstvo bo sicer v naslednjih letih na voljo tudi precej sredstev. Sto milijonov iz naslova Re-act EU, 427 milijonov pa iz načrta za okrevanje in odpornost ter v okviru paketa ukrepov iz naslednje kohezijske ovojnice za obdobje 2021–2027.

Kot so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije, so s četrtkovim posvetom zadovoljni tudi gospodarstveniki. Predsednik GZS Tibor Šimonka je izrazil zadovoljstvo, da se vlada tudi ob porastu okužb zaveda nujnosti nemotenih delovnih procesov, saj za gospodarstvo ponovno omejevanje ni sprejemljivo. Zato, kot poudarja, »želimo tudi z naše strani prispevati k temu, da bi dosegli čim višjo precepljenost v državi. Če bo treba sprejemati kakšne dodatne ukrepe, bomo vedno podprli to, kar bo zagovarjala stroka.«

Posvet na Brdu je bil po oceni GZS premik v pravo smer tudi pri iskanju rešitve problematike visokih cen energentov. Predsednik vlade Janez Janša je namreč gospodarstvenikom potrdil, da bo vlada zagotovila pomoč podjetjem, najbolj ogroženim zaradi visokega dviga stroškov energije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.