Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj s sodelavci udeležil posveta z gospodarstveniki na Brdu. / Foto: Gorazd Kavčič

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva

Predstavniki vlade in gospodarstva so na posvetu na Brdu iskali rešitve, kako zagotoviti nemotene delovne procese v času, ko v Sloveniji ponovno spremljamo strmo rast okužb s koronavirusom.

Brdo pri Kranju – Minuli četrtek so se predstavniki vlade in gospodarskih zbornic sestali na Brdu pri Kranju, kjer so iskali konkretne rešitve za gospodarske izzive. Kot je na novinarski konferenci po koncu sestanka povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, so bile v ospredju predvsem tri teme: kako zagotoviti nemotene delovne razmere in procese v podjetjih ob ponovni rasti okužb, govora je bilo tudi o cenah energentov in o investicijah, ki bi gospodarstvo obdržale v dobri formi.

Za zdaj brez spreminjanja ukrepov

Počivalšek je povedal, da bo vlada naredila vse za nemoteno delovanje gospodarstva ob pogoju spoštovanja ukrepov, ki jih predlaga zdravstvena stroka. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je dejal, da so se vsi prisotni strinjali, da je treba ukrepe dosledno izvajati, ob tem pa poudaril, da vlada priporočil in ukrepov za zdaj ne spreminja. Dodal je, da glavni ukrep proti epidemiji ostaja cepljenje.

»Veseli me, da smo si izmenjali izkušnje in da so se potrdila opažanja, da smo v vseh dozdajšnjih valih krize ravnali pravilno, in sicer da smo z ukrepi, s katerimi smo se zadolževali, vlagali v delovna mesta, v podjetja in ljudi. To dokazujejo tudi številke. Lanska gospodarska rast je znašala med 6,6 in 7,1 odstotka, letošnja pa je ocenjena na med štiri in pet odstotkov,« je povedal Počivalšek, ki je poudaril tudi nedavno objavo v britanskem časniku The Economist, ki Slovenijo po uspešnosti izvajanja gospodarskih ukrepov v času koronakrize med vsemi državami OECD umešča na visoko drugo mesto, takoj za Dansko.

Tudi o reševanju kadrovske stiske

Kot je dejal minister Počivalšek, gospodarstveniki pozivajo tudi k nadaljevanju davčnih razbremenitev, da bi lažje konkurirali pri izobraženih kadrih, pričakujejo tudi razmislek o strategiji cepljenja in finančnih pomočeh ob morebitnih zaostrovanjih ukrepov. Precej diskusije je bilo tudi na temo pomanjkanje delovne sile. Kot je dejal, so govorili tako o tem, kako pridobiti tujo delovno silo in kako bolje vključiti tisti del upokojencev, ki bi še vedno radi sodelovali v delovnih procesih. Kot je še poudaril Počivalšek, je ekonomija na križišču, »ponovno se delijo karte«, od nas oz. sprejetih ukrepov pa je odvisno tudi, ali se bodo mladi zaposlovali doma ali pa odhajali v tujino.

Skupna ugotovitev, kot je dejal minister, je bila, da bodo v prihodnje na udaru predvsem podjetja, ki ustvarjajo nizko dodano vrednost. Ob tem je Počivalšek napovedal ukrepe, ki jim bodo pomagali preživeti.

Zadovoljni tudi gospodarstveniki

Za slovensko gospodarstvo bo sicer v naslednjih letih na voljo tudi precej sredstev. Sto milijonov iz naslova Re-act EU, 427 milijonov pa iz načrta za okrevanje in odpornost ter v okviru paketa ukrepov iz naslednje kohezijske ovojnice za obdobje 2021–2027.

Kot so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije, so s četrtkovim posvetom zadovoljni tudi gospodarstveniki. Predsednik GZS Tibor Šimonka je izrazil zadovoljstvo, da se vlada tudi ob porastu okužb zaveda nujnosti nemotenih delovnih procesov, saj za gospodarstvo ponovno omejevanje ni sprejemljivo. Zato, kot poudarja, »želimo tudi z naše strani prispevati k temu, da bi dosegli čim višjo precepljenost v državi. Če bo treba sprejemati kakšne dodatne ukrepe, bomo vedno podprli to, kar bo zagovarjala stroka.«

Posvet na Brdu je bil po oceni GZS premik v pravo smer tudi pri iskanju rešitve problematike visokih cen energentov. Predsednik vlade Janez Janša je namreč gospodarstvenikom potrdil, da bo vlada zagotovila pomoč podjetjem, najbolj ogroženim zaradi visokega dviga stroškov energije.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

četrtek

-4/4

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.

V Dražgošah odprli vrtec / 20:13, 18. januar

To je produkt SLS, PREVCA v Dražgošah + RKC. Da vas ni sram, kako ste zafrknili mlade starše v dolini.