Coimbra in prvi sončni zahod v januarju

Covidna miselnost na Portugalskem

Na letališču v Benetkah najprej pregledajo digitalni certifikat, nato jim v roke potisnem potrdilo o negativnem hitrem antigenskem testu in portugalski PLF, nazadnje pa jih zanimata še izkaznica in letalska vozovnica. Pravi mali protokol sem v zadnjem mesecu ponovila že tolikokrat, da bi ga lahko opravila z levo roko, ko bi me sredi noči zbudili iz globokega spanca. Potem isto ponovim še po pristanku na letališču v Portu, ko me strogi carinik vpraša še po poživitvenem odmerku. Tega nimam. Ne še.

V teh nekaj mesecih na Portugalskem sem spoznala, da sta njihova mentaliteta in razumevanje covidne situacije precej drugačna od naših. Ukrepe, ki se jih Slovenci tako otepamo, da nad nas v najnižji točki pošljejo vodne topove, so Portugalci sprejeli drugače. »Včasih smo kot trop ovc brez lastne volje, le slepo sledimo njihovim odločitvam,« je razglabljaj Vitor, ko smo z Nejcem in Raquel sedeli v majhni restavraciji na Azorih in modrovali o novi realnosti. A je, konec koncev, le zaradi splošnega slepega zaupanja in vere v pravilne strokovne odločitve iz države, ki je januarja preteklo leto trpela enega izmed najhujših udarcev virusa v Evropi, čez leto prešla v državo, ki je z zajezitvijo pandemije opravila bolje kot mnoge razvitejše članice EU.

Število aktivnih primerov se na Portugalskem giblje okoli 35 tisoč dnevno in je torej precej višje kot slovensko, vendar pa je število hospitaliziranih in tistih v intenzivni negi kljub petkrat večji populaciji enako slovenskemu. Situacija odraža odnos ljudi – ta je na Portugalskem z 89-odstono precepljenostjo prebivalstva in naklonjenostjo do poživitvenega odmerka več kot pozitiven, da ne omenjam ukrepov, ki so jih ljudje ponotranjili ter konstantno nošenje mask, razkuževanje rok in samotestiranje sprejeli kot del vsakdanjika. Portugalci dobro razumejo, da cepljenje ne predstavlja zaščite pred okužbo, temveč je le dobro sredstvo, s pomočjo katerega jih bolezen ne bo poslala v bolnišnico. S tem v mislih je poživitveni odmerek prejelo že dobre tri milijone ljudi.

Delno zaprtje države v prvih desetih dneh januarja je bilo ob slabšanju situacije napovedano že v sredini decembra 2021. Tako danes, na zadnji dan strogih ukrepov, že vsi nestrpno čakajo novo jutro, ko bodo osnovnošolci po dolgih počitnicah ponovno sedli v šolske klopi, študentom se bodo končno začeli prvi izpiti, na odprtje barov in klubov pa bo treba počakati še nekaj časa. No, teh pa se bom zaradi napornega učenja in želje ostati zdrava tako ali tako izogibala. Bodimo odgovorni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...