V turističnih krajih je povpraševanje predvsem po nepremičninah, ki jih lastniki v času, ko jih sami ne uporabljajo, oddajajo v turistične namene. Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Cene ponekod višje kot v prestolnici

Cene nepremičnin še vedno rastejo, na nekaterih lokacijah v najbolj turističnih krajih na Gorenjskem že presegajo cene v prestolnici.

Kranj – Nizke obrestne mere kreditov in pomanjkanje nepremičnin in zazidljivih parcel že nekaj časa netijo rast cen na nepremičninskem trgu.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada so cene stanovanjskih nepremičnin tudi v tretjem četrtletju lanskega leta narasle in so v povprečju za 2,8 odstotka višje kot v drugem. Cene so bile na letni ravni v povprečju za 12,9 odstotka višje, kar je največ po prvem četrtletju leta 2008, ko so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za 11,8 odstotka.

Tudi zadnje polletno poročilo Geodetske uprave ugotavlja, da so cene v prvi polovici minulega leta dosegle rekordno raven, rast pa se še ne umirja. Srednja raven rabljenega stanovanja v Sloveniji je dosegla dva tisoč evrov na kvadratni meter, v Ljubljani 3.250, v Kranju z okolico pa denimo 2.520 evrov na kvadratni meter.

Kupci večinoma iz osrednje Slovenije

Po nekaterih informacijah cene nepremičnin v turističnih krajih na Gorenjskem, kot so Bohinj, Bled in Kranjska Gora, že presegajo cene v Ljubljani. O stanju na trgu smo povprašali nepremičninske agente na teh območjih.

Kot so nam v odgovoru pojasnili v Nepremičninah Smuk, v Kranjski Gori, kjer ima agencija tudi eno izmed poslovalnic, trenutno presega ponudbo. Kupci največ povprašujejo po eno- ali dvostanovanjskih apartmajih oziroma stanovanjih, zanimanje pa je tudi za stanovanjske hiše. Ker povpraševanje še vedno presega ponudbo, še vedno beležijo rast cen tako v segmentu rabljenih nepremičnin kot novogradenj.

»Cene rabljenih stanovanj/apartmajev se gibljejo od 4.500 do 5.500 evrov na kvadratni meter. Cene novozgrajenih stanovanj/apartmajev pa se gibljejo med 6.500 in 7.700 evri na kvadraten meter,« pojasnjujejo v nepremičninski agenciji, kjer v zadnjem času opažajo tudi zelo veliko zanimanje za nakup garaž in parkirnih prostorov.

Kupci nepremičnin v Kranjski Gori večinoma prihajajo iz osrednje Slovenije. Čeprav so imeli nekaj kupcev, ki so nepremičnino kupili za stalno bivanje v Kranjski Gori, pa jih večina kupuje za počitniške namene, pri čemer apartmaje v času, ko jih sami ne uporabljajo, tudi oddajajo. »Tujcev je zelo malo,« še dodajajo.

Najbolj iskane lokacije v bližini jezera

Podobno opaža tudi Patrick Davidson, direktor družbe SiPD s sedežem v Bohinjski Bistrici in poslovno enoto v Ljubljani. Kot pravi, je nepremičninski trg na tem območju precej aktiven, cene pa še niso dosegle vrhunca. »Cene nepremičnin so odvisne od lokacije, zaradi česar obstajajo tudi precejšnje razlike med njimi. Najbolj iskane in privlačne lokacije so v neposredni bližini Bohinjskega jezera v naseljih Ribčev Laz, Ukanc in Stara Fužina ter v vaseh in zaselkih proti Pokljuki. Tukaj cene v povprečju presegajo 4.000 evrov na kvadraten meter. Na trgu so tudi nepremičnine višjega cenovnega razreda, katerih cene presegajo milijon evrov,« pravi Davidson, ki dodaja, da so sicer cene v okolici Bohinjske Bistrice in v zaledju severne Primorske nekoliko nižje.

Razlogi, ki vplivajo na rast cen, so še vedno aktualni. »Obrestne mere posojil ostajajo na izjemno nizki ravni. Tudi prihranki določenega dela prebivalstva so se znatno povečali zaradi ukrepov, ki so jih sprejemale razvite države v zvezi s pandemijo, in sicer več dela od doma in manj možnosti za trošenje. Ne nazadnje je svoj delež prispevala uvedba ležarin na vloge občanov. Najvplivnejši dejavnik, ki botruje rasti cen, pa ostaja premajhna ponudba nepremičnin v primerjavi s povpraševanjem,« pojasnjuje Davidson, ki dodaja, da podobne razmere opažajo tudi na tujih trgih, kjer nastopajo.

Povečano povpraševanje je še posebno očitno v alpski Sloveniji, poganjata pa ga večje zanimanje za naložbe v nepremičnine kot drugi dom pa tudi donosnost najema na turističnih območjih, kot sta Bled in Bohinj.

Največ povpraševanja Davidson opaža po zazidljivih zemljiščih, sledijo počitniške in stanovanjske hiše. Povpraševanje je tudi po dotrajanih nepremičninah, katerih vrednost raste zaradi turistične dejavnosti – kljub večjim stroškom gradnje zaradi podražitev na gradbenem trgu.

Tudi v Bohinju je precej kupcev iz Ljubljane pa tudi Maribora, Celja, Novega mesta in Portoroža. Tuji kupci pa prihajajo od vsepovsod, iz držav Evropske unije, ZDA, Južne Afrike, Hongkonga, Rusije in Ukrajine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.