Zagnali participativni proračun

Tudi Kranjčani bodo lahko sami izbrali projekte, ki jih bodo v njihovih krajevnih skupnostih izvedli še letos. Projektne predloge za prvi participativni proračun lahko oddajo do 4. februarja.

Kranj – V Kranju so z nekajmesečnim zamikom vendarle začeli uradni postopek zbiranja predlogov za prvi participativni proračun, v okviru katerega bodo občani odločali o izvedbi projektov v svojih krajevnih skupnostih (KS), za kar je letos namenjenih 625 tisoč evrov oz. približno 24 tisoč evrov za vsako od 26 KS. Postopek se bo končal z glasovanjem in posledično z realizacijo projektov, ki bodo prejeli največ glasov.

Na Mestni občini Kranj (MOK) so za izvedbo participativnega proračuna vzpostavili posebno spletno stran https://predlagaj.kranj.si/ s podrobnimi informacijami o projektu, njegovem poteku in časovnici. Med drugim so objavljeni tudi termini delavnic za krajane posameznih krajevnih skupnosti (KS), ki potekajo na sedežu občine (Slovenski trg 1, soba 15), na njih pa udeležencem predstavljajo participativni proračun in postopek sodelovanja. Prvi delavnici so včeraj pripravili za krajevni skupnosti (KS) Center in Vodovodni stolp, danes sledijo štiri nove. Delavnice bodo predvidoma izvedli do 18. januarja, ko bodo zadnjo izvedli tudi v spletni obliki, na njej pa bo lahko sodeloval vsak, ne glede na to, iz katere krajevne skupnosti prihaja.

»Z uvedbo participativnega proračuna bomo lahko potrebam posameznih krajevnih skupnosti ugodili v večji meri. Krajanke in krajani najbolje poznajo potrebe in izzive svojega okolja ter zdaj dobivajo priložnost, da sami razmislijo, podajo predlog in na koncu odločijo, katerih investicij se je treba najprej lotiti. Skupaj jih bomo lahko uresničili s sredstvi, ki so v občinskem proračunu posebej rezervirana za razvoj krajevnih skupnosti. To prinaša tudi tesnejšo povezavo z občino in v krajevni skupnosti,« je ob zagonu participativnega proračuna dejal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Občani s stalnim prebivališčem v MOK lahko svoje projektne predloge oddajo najkasneje do 4. februarja na že omenjeni spletni strani, po e-pošti krpredlagaj@kranj.si, po klasični pošti na naslov Mestna občina Kranj (Slovenski trg 1, 4000 Kranj) s pripisom »Za participativni proračun (ne odpiraj)« ali osebno v vložišču MOK. Svoje predloge lahko oddajo tudi osebno v projektnih pisarnah, ki bodo potekale med 17. in 26. januarjem, na njih pa bodo občinski uslužbenci pomagali pri izpolnjevanju obrazca za oddajo projektnih predlogov in snovanju idej, so razložili na MOK. Lokacije in termini projektnih pisarn so prav tako objavljeni na spletni strani participativnega proračuna.

Prispele predloge bo pregledala strokovna komisija in preverila njihovo skladnost s pogoji. Predloge, ki ne bodo ustrezali predpisanim pogojem, bo izločila z javno obrazložitvijo. Komisija bo tudi ocenila predviden strošek izvedbe posameznih projektnih predlogov. Projektne predloge, ki bodo ustrezali vsem razpisnim pogojem, bodo uvrstili na glasovanje. Glasovali bodo lahko upravičenci, ki bodo na dan glasovanja stari 16 let in več, in sicer po spletu od 1. do 10. marca, osebno pa na sedežu MOK tudi med 7. in 10. marcem. Na podlagi rezultata glasovanja bo nastal prednostni seznam projektov, ki ga bodo objavili 11. marca. Vsi izglasovani projekti bodo izvedeni v letu 2022, še zagotavljajo na MOK.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.