Andrej Palovšnik kot Miklavž s Koroške Bele / Foto: Marija Palovšnik

Miklavževanje je del dediščine

Na Koroški Beli Miklavž obiskuje otroke in tudi odrasle že vsaj od leta 1910, verjetno pa še dlje. Farno Kulturno Društvo Koroška Bela se je zdaj s šego miklavževanja vpisalo v Register nesnovne kulturne dediščine.

Miklavž na predvečer svojega godu, ki ga praznuje 6. decembra, sam ali s spremstvom obišče in obdaruje otroke na domu, v župnijah, obhodih po hišah, na raznih prireditvah in sprevodih. V registru nesnovne kulturne dediščine so ob enoti Miklavževo evidentirani nosilci Frančiškanski samostan Ljubljana Center, Skupnost fantov in deklet z Godešiča in po novem tudi Farno kulturno društvo Koroška Bela. Pobudnica vpisa je bila Petra Alič.

Kot zanimivost velja omeniti, da zadnja leta Miklavž s Koroške Bele odide pomagat tudi priljubljenemu župniku Martinu Golobu, prej v Bohinj, zdaj pa v Grosuplje.

»5. 12. se je priredil za otroke društvenikov in prijateljev društva Miklavžev večer. Vršil se je v stari šoli, ker nam je krajni šolski svet blagohotno prepustil šolsko sobo v ta namen. Da je dobro izpadel, se ima društvo zahvaliti raznim dobrotnikom, ki so izročili lepa darila za obdarovanje otrok.«

Tako je zapisano v tajnikovi knjigi Slovenskega katoliškega izobraževalnega društva Koroška Bela iz leta 1910. To je prvi dokumentirani zapis o miklavževanju na Koroški Beli, četudi je tradicija obdarovanja za sv. Miklavža v vasi najbrž še starejša. Šego danes ohranja Farno kulturno društvo Koroška Bela, ki je bilo ustanovljeno leta 1999 in je naslednik nekdanjega katoliškega izobraževalnega društva.

Miklavževanje za mlade so prvič izvedli že v ustanovnem letu 1999, od leta 2001 pa Miklavž vsako leto popelje otroke v gledališče in jih, ko se vračajo nazaj, obišče tudi na avtobusu.

Od leta 2004 Miklavž obdari prizadevne člane Farnega kulturnega društva Koroška Bela, tako da jih na Miklavžev večer obišče doma, prinese jim simbolična darila, kot so sadje, koledar, skodelice, čaj, med, piškoti ...

Kot je povedal Andrej Palovšnik, tajnik društva in tisti, ki že vrsto let opravlja nalogo Miklavža, ga vsi v vasi težko pričakujejo, ne samo otroci, ampak tudi starejši.

»Lepo je videti presenečenje in ganjenost v očeh starejših, ko jih obišče Miklavž in ko se spominjajo svojih mladih let in takratnega obdarovanja. To so posebni občutki, ki se jih ne da opisati, treba jih je doživeti. Miklavž se običajno oglasi osebno, če razmere ne dopuščajo, pa pusti darilo kar na pragu,« je povedal Palovšnik.

Kot je dodal, Župnijska karitas Koroška Bela v sodelovanju z župnijo vsako leto pripravi tudi miklavževanje v dvorani Kulturnega hrama na Koroški Beli, Miklavž pa obišče tudi otroke v okoliških naseljih.

Pri organizaciji obiskov Miklavža v vasi vsako leto sodelujejo Marija in Andrej Palovšnik, Mojca in Branko Čušin ter Uroš Sterle. Od sredine decembra lani je Farno kulturno društvo Koroška Bela s šego miklavževanja vpisano tudi v Register nesnovne kulturne dediščine pri ministrstvu za kulturo.

Pobudo za vpis je dala Petra Alič, ki je tudi zbrala gradivo in fotografije.

Ob tem je Palovšnik dodal, da so hvaležni, da je kulturno ministrstvo prepoznalo vrednoto in tradicijo miklavževega, in ponosni, da jim je uspel vpis v register. Se pa zavedajo, je dodal, da je miklavževo prisotno povsod po Sloveniji in tudi širše.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.