Mateja Črv Sužnik / Foto: Adrijan Pregelj

Nakar sta se od nekod priklatila zajec in lisica ...

Na natečaju Radia Slovenija, v okviru katerega so iskali izvirne slovenske pravljice za legendarno radijsko oddajo Lahko noč, otroci!, je strokovna komisija med skoraj tisoč prispelimi kot najboljšo izbrala pravljico z naslovom Zajec, lisica in noč, ki jo je napisala Mateja Črv Sužnik.

»Zajec je gledal za njo, gledal korenje na jasi, prisluhnil pticam, ki so žvrgolele in šumele v krošnjah. Kakšna noč, je pomislil. Z lisico! Pomel si je oči. Mogoče pa je ta svet bolj čuden, kot se zdi, je zamomljal in se spet lotil odbiranja korenja.«

»Zajec je odbiral korenje. Zdravo korenje je polagal na en kup, na drugega je odlagal nagnitega. Kaj pa je hotel? Zima bo, zaloga bo še prav prišla ... Hitel je, kar je mogel, in to kar sredi jase. Čisto je pozabil na previdnost. 'O, smo pa pridni ... ' je naenkrat nekaj sladko reklo za njegovim hrbtom ...«

Takole se začne pravljica z naslovom Zajec, lisica in noč, ki jo je na natečaj, s katerim je Radio Slovenija iskal izvirne slovenske pravljice za legendarno oddajo Lahko noč, otroci!, poslala Mateja Črv Sužnik iz Hlebc pri Lescah. Strokovna komisija jo je tik pred koncem leta med skoraj tisoč prispelimi pravljicami izbrala kot najboljšo.

»Seveda sem bila vesela pozitivnega odziva. Sem ljubiteljica te zvrsti, a nisem prav pridna pri pošiljanju svojih besedil v objavo. Tokrat nisem pomišljala, predvsem zaradi imenitne komisije; pa tudi zato, ker je bil natečaj anonimen, kar je pomenilo, da je bilo treba samo napisati dobro besedilo in ne tudi nekoga pravega poznati, kot je to običajno,« je povedala Črv Sužnikova, po poklicu profesorica slovenščine, sicer pa ustanoviteljica majhne, a uveljavljene založbe Zala, ki izdaja dela vrhunskih tujih in domačih avtorjev. Številne njihove knjige so prejemnice zlate hruške, znaka, s katerimi knjižničarji označujejo posebej kvalitetne knjige za mladino.

»Pišem že zelo dolgo in veliko, čeprav s presledki. Za ta razpis sem eno pravljico, ki sem jo potegnila iz predala, že uredila, drugo pa urejala, z obema pa nisem bila zares zadovoljna. Nakar sta se od nekod priklatila zajec in lisica in tako je nastala pravljica, ki sem jo poslala na natečaj že takoj naslednji dan. Sem si rekla, če pa zdaj ne bom poslala …«

In če se zdi odločitev za objavo lahkotna, je sam ustvarjalni proces resno in odgovorno delo. Morda tudi zato, ker kot založnica dobi v roke »morje rokopisov,« kot pravi, in zato dobro ve, kaj je dobro napisana zgodba. »Že vse življenje pišem: pesmi, kratko prozo, pravljice ..., a nikoli nisem imela dovolj možnosti za ustvarjanje. Skoraj mimogrede sem si tu in tam vzela nekaj časa zanj. A to je delo, ki zahteva celega človeka in zelo veliko časa,« je jasna. In otroci so najbolj kritično in zahtevno občinstvo, še doda.

Črv Sužnikova je bila, preden se je podala v založniške vode, skoraj dvajset let profesorica slovenskega jezika na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica, kjer je poleg pedagoškega dela vodila tudi dramski in bralni krožek ter urejala šolsko glasilo. Pred dobrimi desetimi leti se je odločila za novo kariero. Pravi, da si je na začetku naivno predstavljala, da bo njeno delo predvsem prebiranje najrazličnejših besedil ter dogovori z avtorji in prevajalci, v realnosti pa je predvsem veliko pisarniškega dela, birokracije, pove.

A je zadovoljna. Tudi zato, pravi, ker opaža, da ljudje vendarle bolj posegajo po kakovostnem branju. Tako otroci kot odrasli.

Zmagovalna pravljica in drugih dvajset pravljic, ki jih je komisija, ki so jo sestavljali pesnik in predavatelj Peter Svetina, režiserka v Igranem programu ARS-a Ana Krauthaker ter urednica oddaje Alja Verbole, izbrala za odkup – med njimi je tudi pravljica Natalije Šimunović iz Begunj O hitrem polžku in počasni miški – bodo objavljene v oddaji Lahko noč, otroci! na Prvem programu Radia Slovenija.

Nagrajeno pravljico Zajec, lisica in noč pa je v imenitni interpretaciji igralke Mojce Fatur ob glasbeni spremljavi Primoža Flajšmana že mogoče poslušati na spletni strani Radia Slovenija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.