Še vedno težave z oskrbo

V Gorjah so potrdili program oskrbe s pitno vodo za prihodnja tri leta in s tem sprejeli načrt, po katerem bo družba Infrastruktura Bled opravljala javno službo. Strategije, ki bi opredeljevala razvoj področja oskrbe z vodo v občini, pa še nimajo. Posebno zapletena je situacija na Zatrniku, kjer kar polovica objektov nima zagotovljene oskrbe s pitno vodo.

Zgornje Gorje – Občinski svet v Gorjah je potrdil program oskrbe s pitno vodo za prihodnja tri leta. Gre za dokument, s katerim je družba Infrastruktura Bled opredelila predviden program izvajanje javne službe v obdobju od leta 2022 do 2025.

Posebno pozornost so na seji posvetili naselju Zatrnik, kjer se že dolgo spopadajo s težavami pri zagotavljanju pitne vode. Kot je na seji opozoril predstavnik vaškega odbora za območje Zatrnika, Krnice in Radovne Aleš Zalar, po podatkih upravljavca kar 25 hiš, kar je več kot polovico vseh objektov v kraju, sploh nima zagotovljene nikakršne oskrbe s pitno vodo. To pa pomeni, je svetnike opozoril Zalar, da se objekti z vodo oskrbujejo s pomočjo kapnic, v katerih se zbira deževnica.

Druga, manjša polovica objektov, ki je priključena na vodovod, pa da se srečuje z nezadostno izdatnostjo obstoječih vodnih virov. Zato je vaški odbor občini predlagal, da se tudi za območje Zatrnika predvidi možnost vzpostavitve rezervnega vodnega vira. Zdi se jim tudi nujno, da se oskrba s pitno vodo za tisti del kraja, ki ni priključen na vodovod, zagotovi z dovažanjem v zbiralnike. Pri tem je Zalar še opozoril, da v objektih, ki nimajo zagotovljene pitne vode, živijo predvsem starejši ljudje.

Eden do razlogov za slabo stanje vodooskrbe na Zatrniku je tudi dejstvo, da obstoječi vodovod v naselju nima statusa javnega vodovoda, prav tako ni znano lastništvo sistema, zaradi česar tudi ni formalnega upravljavca, je svetnike opozoril Zalar. Občino in upravljavca je zato pozval, naj prednostno uredijo pravni status obstoječega vodovoda, čemur naj sledi njegova obnova.

Župan Tokrat je ob tem pojasnil, da je bila idejna zasnova za vodooskrbo Zatrnika pripravljena že pred leti, »zdaj pa je čas, da karte potegnemo naprej in damo v načrt razvojnih programov občine v prihodnje.«

Podžupanja Danica Mandeljc pa je opozorila, da je vendarle treba najprej poskrbeti za vodovod tam, kjer so večje koncentracije prebivalcev, sledil pa bo, sta poudarila tako župan kot podžupanja, tudi Zatrnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.