Minister za zdravje Janez Poklukar / Foto: zajem zaslona

Poklukar zaradi širjenja omikrona s pozivom kritični infrastrukturi, gospodarstvu in tudi ostali družbi

Ljubljana – Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja tudi v Sloveniji v teh dneh opažamo strm porast okužb s koronavirusno različico omikron, ki je veliko bolj nalezljiva od doslej prevladujoče različice delta. Minister se je zato s posebnim pozivom obrnil na dejavnost kritične infrastrukture, gospodarstvo in tudi ostalo družbo.

Pozval je, da se delo in procesi organizirajo na način, da se naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki se med seboj ne srečujejo in nimajo stikov. »Samo tako bomo lahko preprečili, da se določene dejavnosti v nekem trenutku ne bodo ustavile same od sebe zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno,« je poudaril.

Po njegovih navedbah namreč nekatere projekcije kažejo, da se lahko zgodi, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev. Kot je dejal, je zato treba stike na delovnih mestih maksimalno zamejiti, pri čemer je izpostavil tudi pomen dela od doma.

Sicer pa je, kot je pojasnil minister, večina ukrepov znanih. Kot najpomembnejšega je izpostavil cepljenje proti covidu-19. Vse, ki se še niso cepili in so kronični bolniki, je pozval, naj pristopijo tudi k cepljenju proti gripi, saj iz drugih držav poročajo o primerih, ko ljudje zbolijo hkrati tako za covidom-19 kot gripo.

Drug pomemben ukrep je po njegovih besedah omejevanje stikov in ohranjanje mehurčkov. »Če prehajate mehurčke, se je treba čim pogosteje testirati,« je poudaril. Da takoj pristopijo k eni od oblik testiranja, minister poziva tudi vse, ki imajo kakršnekoli respiratorne simptome, vnetje zgornjih dihal, izcedek iz nosu, ki kihajo, kašljajo ali se slabo počutijo.

Kot je dejal, v teh dneh, ko se napoveduje peti val okužb s koronavirusom, epidemiologi in posvetovalna skupina testiranje uvrščajo na pomembno mesto, kar velja tako za samotestiranje kot testiranje s hitrimi antigenskimi testi, nenazadnje pa tudi s PCR-testi.

Poklukar je ob tem napovedal, da bodo v domovih starejših občanov omejili obiske na eno zdravo osebo, ki izpolnjuje pogoj preboleli, cepljeni ali testirani (PCT). Izvajanje pogoja PCT pa je tudi sicer po njegovih besedah ključno, da se pravi čas zameji prenos okužb. Posebej je pri tem izpostavil smučišča, kjer je treba dosledno izvajati pogoj PCT.

Kot je poudaril, bo namreč zaradi širjenja različice omikron na preizkušnji ne le zdravstvo, ampak tudi vse ostale gospodarske dejavnosti in aktivnosti v družbi. Zato med drugim vse prosi, da se maksimalno izogibajo gneči, denimo v javnem prevozu, trgovinah in gostinskih lokalih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/19

sobota

12/21

nedelja

9/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 23. september 2023

Meritve krvnega tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Cerklje, 23. september 2023

Dan odprtih vrat Borštnikove hiše

OBVESTILA / Cerklje, 23. september 2023

Meritve in krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Žiri, 24. september 2023

Markov tek

OBVESTILA / Kranj, 25. september 2023

Vpis v študijske programe

GLEDALIŠČE / Visoko, 25. september 2023

Vpis gledališkega abonmaja

IZLETI / Kranj, 26. september 2023

Kolesarjenje DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 26. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:01, 22. september

Res je. Gradnja kolesarske povezave Bohinjska Bela-Bohinjska Bistrica je nesmiselna.Raje bi ukinili železniško progo Jesenice-Nova Gorica in...

Skupaj za rise / 17:07, 21. september

Lepe rožice sadijo javnosti tisti, ki jih država zaliva z našim davkoplačevalskim "Judeževem" denarjem s temi projekti brez odgovornosti in ...

Volkovi morili v ograjenem pašniku / 08:41, 20. september

Samo jamranje kmetov. V Avstriji to rešijo preden prešteješ do 10. Volk ne spada na tako gosto poseljeno in kmetijsko intenzivno območje kot je Gorenjska.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 23:07, 18. september

Menim, da bi bil že cajt, da bi Radolca in Lesce lahko pomislila, da ves promet ne bi potekal skozi naselji. To bi seveda zahtevalo novi avtobusni postaji.

Nove javne sanitarije na avtobusni postaji / 16:46, 16. september

Res je katastrofa, da v tako turističnem kraju ni javnih sanitarij. Se pa bojim, da bodo slabo vzdrževane in upravljane. Občina nekaj postav...

Objekt uničen, živino rešili / 10:28, 8. september

Ali je že kaj znano zakaj se je vžgalo? In, ali je res to kmetija, ki so jo pred traktorskim protestom obiskali ta plavi, sprašujem za prjatla?

Drugačen začetek šolskega leta / 08:16, 5. september

Šola zgrajena na poplavnem območju. Bravo župan in občinski svet.