Tudi zadnji dan v lanskem letu so nekateri ostali zvesti tradiciji in zaplavali v Planšarskem jezeru. / Foto: Tina Dokl

Hitro v vodo, še hitreje iz nje

Enajst pogumnih je zadnji dan v starem letu tradicionalno ob enih popoldne, tokrat že devetič, zaplavalo v Planšarskem jezeru na Jezerskem.

Idejni oče silvestrskega kopanja na Jezerskem Franci Zadnikar se je tokrat tudi sam podal v vodo, ki po njegovih besedah še nikoli ni bila tako mrzla. Voda je imela slabi dve stopinji Celzija, temperatura ozračja je bila podobna.

Jezersko – Tokrat je bilo tradicionalno silvestrsko kopanje na zadnji dan starega leta videti razmeram primerno. Pogumnih plavalcev tokrat ni bilo veliko, pa še ti so bili večinoma domačini. Med njimi smo našteli tudi tri dekleta, ravno tako domačinke.

Grega Pregrad iz Medvod je bil verjetno kar edini prišlek, ki se je udeležil silvestrskega kopanja. Najbolj ga je z obale spodbujala hči, zanj pa je bilo to že tretje tovrstno novoletno kopanje. Ponovno smo srečali tudi Davorina Zakrajška, ki sicer živi v Kranju, vendar se ima za Jezerjana, saj njegovi domači živijo na Jezerskem. Tako Pregrad kot Zakrajšek imata izkušnje s takšnim plavanjem. Zakrajšek nam je pred leti zaupal, da od oktobra do aprila kar plava, in humorno dodal, da bi tudi poleti plaval v Planšarskem jezeru, a je pretoplo.

Idejni oče silvestrskega kopanja na Jezerskem Franci Zadnikar se je tudi sam podal v vodo, ki po njegovih besedah še nikoli ni bila tako mrzla. Voda je imela slabi dve stopinji Celzija, temperatura ozračja je bila podobna.

Zaradi epidemioloških razmer pravzaprav niti niso vedeli, ali bo sploh kdo prišel, vendar se domačini tradicije kar držijo. Tudi gledalcev ni bilo veliko, prišli so zlasti ožji družinski člani kopalcev.

Plavalci tokrat niso šli v vodo na običajnem mestu ob obali Planšarskega jezera, saj je tam jezero zaledenelo, temveč malce više. Seveda so bili med njimi ponovno takšni, ki so šli hitro v vodo, a še hitreje iz nje. Kljub temu pa vse pohvale tistim, ki se opogumijo in dejansko zaplavajo v ledeno mrzli vodi. Ob tem je treba poudariti, da tak podvig ni primeren za vsakogar. Kot smo izvedeli že prvič, ko smo se udeležili (takrat organiziranega) silvestrskega kopanja na Jezerskem, telo pri takšnem početju lahko doživi šok, zato mora biti posameznik takih ekstremnih preizkušenj vajen oziroma mora biti njegovo telo utrjeno. »Vsak posameznik mora zase vedeti, koliko njegovo telo zdrži v mrzli vodi,« je takrat še poudaril Zadnikar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

delno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

0/13

sobota

0/12

nedelja

-1/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 18. november 2023

Medgeneracijski dan v Tržiču

PRIREDITVE / Kranj, 18. november 2023

O stripu Nevidna življenja

PREDAVANJA / Kranj, 18. november 2023

Predavanje

GLEDALIŠČE / Visoko, 18. november 2023

Boeing Boeing ali stevardese pristajajo

PRIREDITVE / Kokrica, 18. november 2023

Večer ob krušni peči

PRIREDITVE / Medvode, 19. november 2023

Martinov koncert

PREDAVANJA / Kranj, 19. november 2023

Predavanje

IZLETI / Naklo, 19. november 2023

Pohod do Pelnarja

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:12, 11. november

Živim nasproti Belškega polja in imam industrijske obrate Acronija tako rekoč pred nosom. Prašni oblaki se z Acronija kadijo redno. To ni en...