Starša Nikolina Oman in Žiga Marenk z novorojenko Emo, prvo, ki se je v letu 2022 rodila na Gorenjskem / Foto: Gorazd Kavčič

Prva se je letos rodila Ema

Na Gorenjskem so se prvega novorojenčka v letu 2022 razveselili v jeseniški porodnišnici, kjer se je 1. januarja malo pred četrto uro zjutraj staršema Nikolini Oman in Žigu Marenku z Bleda rodila deklica Ema.

Jesenice, Kranj – V porodnišnici Splošne bolnišnice Jesenice je bilo v prazničnih dneh precej živahno, je povedala diplomirana babica Irena Čimžar. V petek, na zadnji dan starega leta, se je namreč rodilo kar šest otrok, med njimi pet dečkov in ena deklica. Zadnji je bil malo pred pol deseto zvečer eden od deč­kov; starša Milica Todorov in Dušan Kamenko z Jesenic sta svojega prvorojenca poimenovala Ognjen.

Prvi otrok, rojen v letu 2022 na Jesenicah in na Gorenjskem, pa je Ema, prvorojenka Nikoline Oman in Žiga Marenka z Bleda. Deklica, težka 3.370 gramov in dolga 51 centimetrov, se je rodila ob 3.46 zjutraj.

»Na silvestrovo zvečer sem doma dobila popadke in nato še malo čakala, in ko je bilo res hudo, sva se odpravila proti porodnišnici,« je v nedeljo povedala še utrujena, a tudi nasmejana mlada mamica.«

»Pet do polnoči sva bila v čakalnici, na hodniku sva si čestitala za novo leto, potem pa se je začelo,« pa je burno silvestrsko noč opisal njen partner Žiga Marenk.

Ema se je rodila ob pomoči izkušenih babic in porodničarjev, oba starša pa porod opisujeta kot lepo in pozitivno izkušnjo. Ema, ki je ime dobila po očkovi babici, pa je, kot pravita, pridna in ves čas lačna.

Mlada starša pravita, da sta seveda tokrat za novo leto dobila ogromno, res ogromno čestitk. Predvsem pa se, sta povedala, veselita, da vsi trije že kmalu odhajajo domov, kjer jih že težko pričakujejo svojci.

V petek, natanko uro po rojstvu zadnjega otroka na Jesenicah. se je ob 23.26 kot zadnji otrok na Gorenjskem v starem letu v kranjski porodnišnici rodila deklica Pavlina, ki je razveselila mamico Lucijo Potočnik in očeta Roka Burjeka s Hotavelj. Težka je bila 2910 gramov in velika 51 centimetrov. Kot so povedali v kranjski porodnišnici, kjer sta se sicer na zadnji dan starega leta rodila dva dečka in dve deklici, je Pavlina »zamujala« že dva dneva in se je odločila prikukati na svet prav na silvestrovo.

Prvi novorojenček, ki so se ga v novem letu razveselili v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj, pa je bil Metod. Mamici Vesni Mudri in očku Florijanu Kavčiču s Sovodnja se je rodil 1. januarja ob 11.28. Težek je bil 2665 gramov in velik 50 centimetrov, rojen pa 12 dni pred predvidenim datumom poroda.

Kot je povedala Špela Požun, pomočnica direktorja za zdravstveno nego, je bil mali Metod tudi edini novorojenček, ki je na ta dan prišel na svet v kranjski porodnišnici, kjer je v prazničnem koncu tedna delala dežurna ekipa dveh ginekologov, anesteziologa, pediatra, dveh diplomiranih medicinskih sester ter redne izmene medicinskih sester in bolniških strežnic na ginekološkem oddelku in porodniško neonatalnem oddelku. »V porodnem bloku sta za nemoteno delo čez dan in ponoči skrbeli po dve diplomirani babici in ena študentka babištva. Ne smemo pozabiti tudi na naše kuharje ter na sodelavko pri informacijskem pultu,« je še povedala Požunova.

Trije novorojenčki na Jesenicah

Na Jesenicah sta se sicer 1. januarja rodila še dva novorojenčka, deček Besi Banushi in deklica Mia Klančnik, oba staršem, ki so tudi doma na Jesenicah.

Babica Irena Čimžar in ginekologinja Mateja Škreblin, ki sta začeli delati v nedeljo zjutraj, sta povedali, da je bilo ob njunem prihodu na delo v porodnišnici skupaj kar 14 novorojenčkov, dan prej pa še celo dva več. V celotnem lanskem letu so sicer zabeležili 801 porod, rodilo se je 381 deklic in 418 dečkov, dvakrat so na svet prišli dvojčki.

V Kranju so v letu 2021 imeli 1423 porodov. Rodilo se je 1430 otrok, 751 dečkov in 679 deklic, od tega sedem parov dvojčkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

OBVESTILA / Kranj, 7. julij 2022

Srečanje gorenjskih upokojencev

IZLETI / Kranj, 9. julij 2022

Izlet v neznano

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Novi fašizem / 07:53, 25. junij

Indija in demokracija? Kastni sistem in demokracija? Mogoče pa res. V Sloveniji že gremo po tej poti. Sicer pa, mogoče sta pa LBGTQ in femin...

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.