Bratska mesta v največjih velesilah

Kranj bo kmalu pobraten z mesti iz treh največjih velesil na svetu. Po kitajskem mestu Zhangjiakou bodo namreč v kratkem podpisali še listino o pobratenju z Jekaterinburgom, župan Matjaž Rakovec pa napoveduje tudi pobratenje z večjim ameriškim mestom.

Kranj – Mestna občina Kranj po nedavnem pobratenju s kitajskim mestom Zhangjiakou načrtuje tesnejše sodelovanje tudi z ruskim Jekaterinburgom. Mestni svet je zato na decembrski seji kljub nekaterim pomislekom potrdil sporazum o pobratenju in župana Matjaža Rakovca pooblastil za podpis listine o pobratenju. Jekaterinburg bo tako postalo že 21. mesto, pobrateno s Kranjem.

Jekaterinburg je upravno središče Uralskega zveznega okrožja in Sverdlovske oblasti, približno 1700 kilometrov vzhodno od ruske prestolnice Moskva. S približno 1,4 milijona prebivalci je četrto največje rusko mesto in je veliko transportno in logistično križišče ob transibirski železnici ter industrijsko in kulturno središče Urala. »Stiki med Kranjem in Jekaterinburgom so se vzpostavili najprej na področju gospodarstva preko Iskratela, kasneje tudi na drugih področjih, zato se je izoblikoval predlog o tesnejšem sodelovanju in podpisu listine o pobratenju. Sodelovanje je opredeljeno na različnih področjih. Pobratenje med mestoma pa je sicer del širšega sodelovanja regije Sverdlovsk s Slovenijo,« je razložila vodja kabineta župana Katja Štruc.

Tudi pomisleki

Svetnica Andreja Valič Zver (SDS), sicer velika ljubiteljica ruske umetnosti in duše, ima do pobratenja z Jekaterinburgom zadržke. »Zadnjič smo se pobratili s kitajskim mestom, danes z ruskim, vsi, ki zasledujemo mednarodno politiko, pa vemo, kako obe državi kotirata v mednarodnem prostoru – sta med največjimi kršiteljicami človekovih pravic in temeljnih svoboščin v tem trenutku na svetu. Nisem proti pobratenjem, menim, da si tako ljudje v Rusiji kot na Kitajskem zaslužijo take projekte, glede oblasti pa je že druga zgodba,« je povedala.

Evstahij Drmota (SD) pa je pobratenje podprl, pri čemer je poudaril, da je tudi sam kritičen do ruskih in kitajskih oblasti. »Vendar pa moramo pogledati tudi v evropski prostor, kjer tudi Španija grobo krši pravice Kataloncev. Ne bi želel mešati globalne politike z lokalno,« je povedal.

Neven Polajnar (Resni.ca) je v razpravi opozoril, da v zahodnem svetu pogosto arogantno ocenjujemo politične sisteme drugih držav, tako tudi ruski sistem suverenistične demokracije, ki je pogojen z rusko politično kulturo in odgovarja večinskemu delu Rusov. »Ne vem, zakaj bi se torej v Kranju ukvarjali s tem, kakšen sistem ima ena največjih velesil na svetu, ustanovna članica Varnostnega sveta Združenih narodov ...« je dejal.

Za uravnoteženje še ameriško mesto

Tudi župan Matjaž Rakovec je povedal, da gre za povezovanje na ravni dveh mest, predvsem na gospodarskem področju, tudi kulturnem in šolskem. Kot je poudaril, imajo v obeh kranjskih gimnazijah – Gimnaziji Kranj in Gimnaziji Franceta Prešerna – ruske razrede, zato jim tovrstno povezovanje zelo veliko pomeni. Ob tem je napovedal še skorajšnje pobratenje z večjim ameriškim mestom »in bomo tako stvari uravnotežili«.

Bojan Homan (SDS) pa je predlagal analizo, kaj ima Kranj od pobratenja z vsakim od zdaj že enaindvajsetih mest. Določene vezi s pobratenimi mesti iz bivše Jugoslavije še delujejo, določene so se izgubile, je navedel. »Prav je, da smo pobrateni, a če te vezi izginjajo, jih črtajmo in pojdimo v pobratenje z drugimi mesti,« je poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.