Bratska mesta v največjih velesilah

Kranj bo kmalu pobraten z mesti iz treh največjih velesil na svetu. Po kitajskem mestu Zhangjiakou bodo namreč v kratkem podpisali še listino o pobratenju z Jekaterinburgom, župan Matjaž Rakovec pa napoveduje tudi pobratenje z večjim ameriškim mestom.

Kranj – Mestna občina Kranj po nedavnem pobratenju s kitajskim mestom Zhangjiakou načrtuje tesnejše sodelovanje tudi z ruskim Jekaterinburgom. Mestni svet je zato na decembrski seji kljub nekaterim pomislekom potrdil sporazum o pobratenju in župana Matjaža Rakovca pooblastil za podpis listine o pobratenju. Jekaterinburg bo tako postalo že 21. mesto, pobrateno s Kranjem.

Jekaterinburg je upravno središče Uralskega zveznega okrožja in Sverdlovske oblasti, približno 1700 kilometrov vzhodno od ruske prestolnice Moskva. S približno 1,4 milijona prebivalci je četrto največje rusko mesto in je veliko transportno in logistično križišče ob transibirski železnici ter industrijsko in kulturno središče Urala. »Stiki med Kranjem in Jekaterinburgom so se vzpostavili najprej na področju gospodarstva preko Iskratela, kasneje tudi na drugih področjih, zato se je izoblikoval predlog o tesnejšem sodelovanju in podpisu listine o pobratenju. Sodelovanje je opredeljeno na različnih področjih. Pobratenje med mestoma pa je sicer del širšega sodelovanja regije Sverdlovsk s Slovenijo,« je razložila vodja kabineta župana Katja Štruc.

Tudi pomisleki

Svetnica Andreja Valič Zver (SDS), sicer velika ljubiteljica ruske umetnosti in duše, ima do pobratenja z Jekaterinburgom zadržke. »Zadnjič smo se pobratili s kitajskim mestom, danes z ruskim, vsi, ki zasledujemo mednarodno politiko, pa vemo, kako obe državi kotirata v mednarodnem prostoru – sta med največjimi kršiteljicami človekovih pravic in temeljnih svoboščin v tem trenutku na svetu. Nisem proti pobratenjem, menim, da si tako ljudje v Rusiji kot na Kitajskem zaslužijo take projekte, glede oblasti pa je že druga zgodba,« je povedala.

Evstahij Drmota (SD) pa je pobratenje podprl, pri čemer je poudaril, da je tudi sam kritičen do ruskih in kitajskih oblasti. »Vendar pa moramo pogledati tudi v evropski prostor, kjer tudi Španija grobo krši pravice Kataloncev. Ne bi želel mešati globalne politike z lokalno,« je povedal.

Neven Polajnar (Resni.ca) je v razpravi opozoril, da v zahodnem svetu pogosto arogantno ocenjujemo politične sisteme drugih držav, tako tudi ruski sistem suverenistične demokracije, ki je pogojen z rusko politično kulturo in odgovarja večinskemu delu Rusov. »Ne vem, zakaj bi se torej v Kranju ukvarjali s tem, kakšen sistem ima ena največjih velesil na svetu, ustanovna članica Varnostnega sveta Združenih narodov ...« je dejal.

Za uravnoteženje še ameriško mesto

Tudi župan Matjaž Rakovec je povedal, da gre za povezovanje na ravni dveh mest, predvsem na gospodarskem področju, tudi kulturnem in šolskem. Kot je poudaril, imajo v obeh kranjskih gimnazijah – Gimnaziji Kranj in Gimnaziji Franceta Prešerna – ruske razrede, zato jim tovrstno povezovanje zelo veliko pomeni. Ob tem je napovedal še skorajšnje pobratenje z večjim ameriškim mestom »in bomo tako stvari uravnotežili«.

Bojan Homan (SDS) pa je predlagal analizo, kaj ima Kranj od pobratenja z vsakim od zdaj že enaindvajsetih mest. Določene vezi s pobratenimi mesti iz bivše Jugoslavije še delujejo, določene so se izgubile, je navedel. »Prav je, da smo pobrateni, a če te vezi izginjajo, jih črtajmo in pojdimo v pobratenje z drugimi mesti,« je poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 25. junij 2022

Pohod k partizanski ciklostilni tiskarni Meta

PREDAVANJA / Gorenjska, 25. junij 2022

O pisateljici Taylor Jenkins Reid

IZLETI / Šenčur, 25. junij 2022

Martinova pot čez Brinjevo goro

IZLETI / Kranj, 28. junij 2022

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Preddvor, 28. junij 2022

Korenine Slovencev in Preddvor v preteklosti

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 30. junij 2022

Izlet Vojsko–Hudournik

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

 

 
 

 

 
 
 

Ukrepi zoper visoke cene goriv / 08:52, 24. junij

Omejevanje cen na avtocestah v času glavne sezone je bedarija, ki smo jo izvesti samo Butalci. Tranzit polni naše avtoceste, mi pa nimamo od tega nič. Butale par excellence.

Od danes goriva spet dražja / 22:12, 22. junij

Tega je kriv predsednik vlade. Podražitev bi se morala oznaniti eno uro pred uradno veljavnostjo. Pri njem bodo same podražitve in nobenih b...

Od danes goriva spet dražja / 09:11, 22. junij

Kaj naj rečem.
Med prejšnjo vlado nismo bili Slovenci cigani pa tud pump nismo zapiral !!!

Od danes goriva spet dražja / 09:39, 21. junij

Slovenci smo cigani, to je znano. Ampak, da so nekateri tako pokvarjeni, da gredo zapret bencinske zaradi par milijončkov in pokazat na tiso...

Ni šlo za ugrabitev / 15:17, 20. junij

Čudna potegavščina. Občan je ravnal pravilno in pohvalno, kako naj pa ve kakšne neumnosti si nekateri izmišljajo.

K lahki hrani sodi lahka voda / 15:15, 20. junij

K lahki hrani spada primerno vino. Ne v potokih, ampak kozarček za boljši apetit.

Češka koča bo kmalu odprta vsak dan / 15:14, 20. junij

Lep gorski del Slovenije. Kadar sem bil na obisku, vedno prijazni. Možnosti za nadaljevanje poti v različne smeri je kar nekaj, od krajših d...