Bratska mesta v največjih velesilah

Kranj bo kmalu pobraten z mesti iz treh največjih velesil na svetu. Po kitajskem mestu Zhangjiakou bodo namreč v kratkem podpisali še listino o pobratenju z Jekaterinburgom, župan Matjaž Rakovec pa napoveduje tudi pobratenje z večjim ameriškim mestom.

Kranj – Mestna občina Kranj po nedavnem pobratenju s kitajskim mestom Zhangjiakou načrtuje tesnejše sodelovanje tudi z ruskim Jekaterinburgom. Mestni svet je zato na decembrski seji kljub nekaterim pomislekom potrdil sporazum o pobratenju in župana Matjaža Rakovca pooblastil za podpis listine o pobratenju. Jekaterinburg bo tako postalo že 21. mesto, pobrateno s Kranjem.

Jekaterinburg je upravno središče Uralskega zveznega okrožja in Sverdlovske oblasti, približno 1700 kilometrov vzhodno od ruske prestolnice Moskva. S približno 1,4 milijona prebivalci je četrto največje rusko mesto in je veliko transportno in logistično križišče ob transibirski železnici ter industrijsko in kulturno središče Urala. »Stiki med Kranjem in Jekaterinburgom so se vzpostavili najprej na področju gospodarstva preko Iskratela, kasneje tudi na drugih področjih, zato se je izoblikoval predlog o tesnejšem sodelovanju in podpisu listine o pobratenju. Sodelovanje je opredeljeno na različnih področjih. Pobratenje med mestoma pa je sicer del širšega sodelovanja regije Sverdlovsk s Slovenijo,« je razložila vodja kabineta župana Katja Štruc.

Tudi pomisleki

Svetnica Andreja Valič Zver (SDS), sicer velika ljubiteljica ruske umetnosti in duše, ima do pobratenja z Jekaterinburgom zadržke. »Zadnjič smo se pobratili s kitajskim mestom, danes z ruskim, vsi, ki zasledujemo mednarodno politiko, pa vemo, kako obe državi kotirata v mednarodnem prostoru – sta med največjimi kršiteljicami človekovih pravic in temeljnih svoboščin v tem trenutku na svetu. Nisem proti pobratenjem, menim, da si tako ljudje v Rusiji kot na Kitajskem zaslužijo take projekte, glede oblasti pa je že druga zgodba,« je povedala.

Evstahij Drmota (SD) pa je pobratenje podprl, pri čemer je poudaril, da je tudi sam kritičen do ruskih in kitajskih oblasti. »Vendar pa moramo pogledati tudi v evropski prostor, kjer tudi Španija grobo krši pravice Kataloncev. Ne bi želel mešati globalne politike z lokalno,« je povedal.

Neven Polajnar (Resni.ca) je v razpravi opozoril, da v zahodnem svetu pogosto arogantno ocenjujemo politične sisteme drugih držav, tako tudi ruski sistem suverenistične demokracije, ki je pogojen z rusko politično kulturo in odgovarja večinskemu delu Rusov. »Ne vem, zakaj bi se torej v Kranju ukvarjali s tem, kakšen sistem ima ena največjih velesil na svetu, ustanovna članica Varnostnega sveta Združenih narodov ...« je dejal.

Za uravnoteženje še ameriško mesto

Tudi župan Matjaž Rakovec je povedal, da gre za povezovanje na ravni dveh mest, predvsem na gospodarskem področju, tudi kulturnem in šolskem. Kot je poudaril, imajo v obeh kranjskih gimnazijah – Gimnaziji Kranj in Gimnaziji Franceta Prešerna – ruske razrede, zato jim tovrstno povezovanje zelo veliko pomeni. Ob tem je napovedal še skorajšnje pobratenje z večjim ameriškim mestom »in bomo tako stvari uravnotežili«.

Bojan Homan (SDS) pa je predlagal analizo, kaj ima Kranj od pobratenja z vsakim od zdaj že enaindvajsetih mest. Določene vezi s pobratenimi mesti iz bivše Jugoslavije še delujejo, določene so se izgubile, je navedel. »Prav je, da smo pobrateni, a če te vezi izginjajo, jih črtajmo in pojdimo v pobratenje z drugimi mesti,« je poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 83 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/27

petek

13/28

sobota

14/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

DELAVNICE / Kranj, 21. avgust 2022

Poletne delavnice vokalne glasbe

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2022

Kolesarski izlet do Jezerskega

GLASBA / Šenčur, 24. avgust 2022

Šenčurska poletna glasbena srečanja

 

 
 

 

 
 
 

Veter odkrival strehe in podiral drevje / 21:18, 18. avgust

Nepravilno pritrjena pločevina na strehah. Treba bi bilo uporabiti daljše vijake, ne pa žeblje za lepenko.

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...