Plečnik in pika, strip, scenarij Blaž Vurnik, risba Zoran Smiljanič, MGML in Forum, Ljubljana, 2021, 140 strani

Plečnik in pika

»Razmišljati o Jožetu Plečniku kot stripovskem junaku nikakor ni bilo lahko. Veliki slovenski arhitekt se je že za časa življenja odel v podobo strogega, resnega, skromnega in marljivega umetnika, njegovo življenje se površnemu opazovalcu zdi kakor urejena, premišljena in k jasnim ciljem usmerjena pot, ki ne pozna ne stranpoti ne slepih ulic. A Plečnik nikakor ni bil mlačen človek. Že njegove zgodnje karierne odločitve so zahtevale mnogo poguma, za katerega je bil sam pri sebi prepričan, da ga nima prav veliko. Rodil se je in živel v družinskem in lokalnem okolju, ki je bilo prežeto z obrtno mentaliteto, a se mu je iz tega močno determinirajočega okolja uspelo izviti s predanostjo lastnim etičnim in umetniškim načelom. Tako se tudi v zgodbi, ki oblikuje to stripovsko pripoved, Plečnik zdi kot slehernik, kot dokaz ali obet, da je mogoče iz sivega povprečja doseči barvite višave. Obenem nam Plečnikova zgodba ponuja tudi razmislek o tem, kako nas kot posameznike določajo okoliščine, v katerih se znajdemo. Ali drugače, kako smo kot del družbe soodvisni od vsega, kar je okoli nas, od časa, v katerem živimo in od lastnih odločitev. O tem velja razmisliti in o tem nam pomaga razmišljati tudi Plečnik v tem albumu. Ali bi Plečnik ustvaril nekaj takšnega, kot je Praški grad, če ne bi besede zanj zastavil njegov odlični prijatelj Jan Kotera? Bi danes Ljubljano označevali kot Plečnikovo mesto, če ne bi tukaj zevala tolikšna praznina domačih arhitektov, da so ga po prvi svetovni vojni intenzivno vabili v Ljubljano kot učitelja, čeprav skoraj celo desetletje, odkar je bival v Pragi, ni ustvaril nič impresivnega, slovel pa je kot izvrsten pedagog? In nikakor ne nepomembno: je bila posledica njegove odločitve, da se vendarle vrne v Ljubljano, to, da je postal nesmrtna ikona slovenske kulture in umetnosti, ali je bila posledica to, da se je odrekel ustvarjanju v bolj perspektivnih okoljih v Evropi, kamor je imel možnost oditi. Bi si tudi tam zagotovil večno prepoznavnost ali bi se ga strokovnjaki spominjali kot sicer posebnega, a le povprečnega arhitekta.« (str. 131)

Gornji odstavek je iz spremnega besedila, ki ga je stripu dodal njegov »scenarist« Blaž Vurnik. Z Zoranom Smiljanićem, ki je eden od prvakov slovenskega stripa, sta skupaj naredila že strip o Ivanu Cankarju (Podobe iz življenja, 2018). Bogastvo te knjige je v tem, da je v njej upodobljeno tudi Plečnikovo zasebno in duhovno življenje, in ne le njegova dela, ki so itak zakon. In pika.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/28

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.