Postavitvi skulpture kolesarja v krožišče pod Jelenovim klancem v Zavodu za varstvo kulturne dediščine nasprotujejo, raje bi v njem videli kranjskega orla. / Foto: Gorazd Kavčič

Športnika v vsako krožišče

Predlog: Krožišča naj sporočajo, da je Kranj mesto športa. Pod Jelenovim klancem naj bo skulptura kolesarja, pri Supernovi Mercator Primskovo vaterpolista, pri Savskem otoku smučarskega skakalca ...

Na Mestni občini Kranj se ogrevajo za postavitev skupne skulpture, s katero bi se poklonili vsem pomembnim športom v Kranju na enem izmed kranjskih vsebinsko nezapolnjenih krožišč.

Kranj – V Kranju že dolgo zori ideja, da bi v krožišče na Ljubljanski cesti pod Jelenovim klancem postavili silhueto oziroma skulpturo kolesarja ali kolesa, ki bi sporočala, da gre za kolesarsko mesto. To idejo je na eni od sej mestnega sveta ponovno obudil Bojan Homan (SDS), kasneje sta ga podprla še podžupan Robert Nograšek (LMŠ) in samostojna svetnica Lea Zupan. Nad predlogom pa niso niti malo navdušeni v kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD), saj gre za zaščiteno območje in zgodovinsko vstopno točko v staro mestno jedro. Bi pa bili ob določenih pogojih naklonjeni postavitvi kovanega grba Mestne občine Kranj oziroma kranjskega orla, so pojasnili v mestni upravi.

»Imamo častnega občana kolesarja, Kranj je kolesarsko mesto, imamo eno najstarejših dirk v Sloveniji in eno najstarejših športnih prireditev v Kranju. ZVKD zdaj nekaj govori, kje pa je bil, ko smo postavljali bitcoin pred sodiščem? V Kranju so se vse kolesarske dirke dobivale na Jelenovem klancu, ki je zato sinonim za kranjske dirke. Vsi, ki so kdaj kolesarili v Kranju, ga poznajo,« je dejal Homan.

Pomisleki gredo tudi v smeri, ali bi s postavitvijo poklona kolesarstvu, ki je sicer v Kranju zelo pomemben šport z dolgo tradicijo in vrsto znanih kolesarskih imen, zapostavili druge, za Kranj prav tako pomembne športe, ki bi zato v prihodnje lahko tudi upravičeno pričakovali postavitev svoje skulpture v enem od krožišč. Podžupan Nograšek zato predlaga: »Smo mesto športa, in lahko eno krožišče, recimo pri Mercatorju, predstavimo kot vaterpolo krožišče, krožišče pri Supernovi kot skakalno krožišče in krožišče pred Jelenovem klancem kot krožišče za kolesarstvo. S tem bi Kranj vsem, ki se pripeljejo k nam, predstavili kot mesto športa.«

Na Mestni občini Kranj se sicer trenutno ogrevajo za postavitev skupne skulpture, s katero bi se poklonili vsem pomembnim športom v Kranju na enem izmed vsebinsko nezapolnjenih krožišč v Kranju. ZTKK je tako po prejetem negativnem mnenju ZVKD o postavitvi kolesarja pod Jelenovim klancem že naročil idejno zasnovo skupne skulpture vsem pomembnejšim športom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.