Učenci in učitelji OŠ Staneta Žagarja Kranj so v okviru projekta Erasmus+ Kulturni festivali obiskali Madžarsko. / Foto: arhiv šole

Predstavili praznike

Učenci in učitelji Osnovne šole (OŠ) Staneta Žagarja Kranj so v okviru projekta Erasmus+ Cultural festivals (Kulturni festivali) v prvi polovici novembra obiskali partnersko šolo na Madžarskem.

Pri Erasmus+ projektu Kulturni festivali v OŠ Staneta Žagarja sodelujejo s šolami v Grčiji, na Madžarskem in v Romuniji. V okviru projekta se osredotočajo na spoznavanje lastne kulture in kultur ostalih sodelujočih držav: spoznavajo in primerjajo različne narodnosti, religije, lokalno glasbo, legende, kulturne in naravne znamenitosti, običaje, navade ... Tokratno srečanje na Madžarskem je bilo posvečeno državnim in verskim praznikom ter običajem, povezanim z njimi, je razložil Marko Popit iz OŠ Staneta Žagarja.

»Učenci so predstavili in primerjali državne, verske in ljudske praznike v svojih državah. Ugotovili so, da imamo vsi zelo podobne verske, pa tudi ljudske praznike, razlikujemo se le po državnih,« je pojasnil Popit in dodal, da so bili učenci iz partnerskih držav zlasti navdušeni nad predstavitvijo našega kurentovanja. Kot so ugotavljali, imajo največ zanimivih in nenavadnih praznovanj v Romuniji. V petih dneh bivanja na Madžarskem so po besedah Marka Popita učenci spoznali tudi madžarsko ljudsko glasbo in plese ter začutili utrip življenja in dela v tamkajšnji šoli, obenem pa navezali stike z udeleženci projekta in pri tem utrjevali svoje znanje angleščine. »Spoznali so kulturne in zgodovinske znamenitosti v Budimpešti, kjer so obiskali tudi parlament, drugi največji parlament v Evropi, zgrajen v gotsko-renesančnem slogu, kjer so si poleg fresk, vitražev, številnih hodnikov in parlamentarne dvorane lahko ogledali tudi kipe ogrskih vladarjev, med katerimi je bil tudi našim učencem dobro poznan Matija Korvin oziroma Kralj Matjaž.« Ogledali so si še številne druge madžarske znamenitosti, ob tem pa ugotovili, da nas z Madžari poleg kulture povezujeta tudi kras in lipicanci. »Ker je projekt namenjen predvsem kulturi, so bili učenci deležni tudi predavanja o operi, ki ga je pripravil Tamás Clementis, solist državne opere v Budimpešti,« je še dejal Popit in dodal, da so preživeli čudovit, poučen in zanimiv teden. Veselijo se že prihodnjega srečanja, ki bo spomladi v Grčiji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.