Izdelki tekmovalcev iz OŠ Gorenja vas / Foto: arhiv šole

Darilo iz lesa

V Srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka so prvič pripravili tekmovanje Krošnja idej za osnovnošolce, ki so dobili nalogo, da iz lesa ustvarijo izdelek, ki bi ga ponosno podarili Sloveniji za trideseti rojstni dan.

S tekmovanjem so po besedah profesorice slovenščine in zgodovine na srednji šoli za lesarstvo Janje Čenčič Gartner učence želeli navdušiti za ustvarjanje iz lesa, zato upajo, da bo tekmovanje postalo tradicionalno. Na tekmovanju je sodelovalo dvanajst učencev, vsi trije prvouvrščeni pa prihajajo iz Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas. Prejeli so praktične nagrade, ki jih bodo lahko uporabljali pri svojem nadaljnjem ustvarjanju iz lesa.

Svoje izdelke so učenci v začetku decembra štiričlanski komisiji iz Srednje šole za lesarstvo zaradi razmer v zvezi z epidemijo covida-19 predstavili na daljavo. Janez Belič je ocenjeval tehnološka zahtevnost, Ambrož Vuga sporočilnost oziroma zgodbo, Dimitrij Jeraj estetsko vrednost, Janja Čenčič Gartner pa predstavitev izdelka. »Predstavitev na daljavo je komisiji otežila delo, kljub temu pa smo nad videnim navdušeni in prepričani smo, da se nam ni treba bati za prihodnje generacije lesarskih mojstrov,« je poudarila Janja Čenčič Gartner. Najbolj jih je s svojim izdelkom navdušila Živka Herič Kuk, ki je bila tudi edino dekle, ki se je udeležilo tekmovanja, drugo mesto je zasedel Blaž Podobnik, tretji pa je bil Maks Stržinar. Vsi trije obiskujejo 7. razred na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas. »Mentorica Anica Podobnik se je odločila, da bodo pri pouku izbirnega predmeta obdelava gradiv: les izdelovali torzijske oziroma lebdeče mizice, ki so jih izdelali iz domačega lesa, ki so ga našli v Poljanski dolini, na primer lipa, topol, macesen, smreka …« Učenci so bili po besedah Janje Čenčič Gartner zelo izvirni in so kljub skupni zasnovi izdelali raznolike mizice, saj so bile mizne ploskve v obliki kroga, štirikotnika, šestkotnika in celo Slovenije.

Vodja tekmovanja Ambrož Vuga verjame, da so učenci s tem dobili dodaten zagon za ustvarjanje in bo prihodnje šolsko leto sodelovalo še več učencev. »Predvsem pa si želimo, da bomo prihodnje leto tekmovanje lahko izvedli v živo, da si bomo izdelke lahko dobro ogledali in spoznali učence.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-4/3

nedelja

-7/7

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.