Dobre elje in obdarovanje
Leto hitro teče in smo že v decembru, mesecu hvaležnosti, pričakovanj, dobrih želja in obdarovanj.
Dotaknil se bom obdarovanj. Ob koncu ali začetku leta se ljudje želimo srečati s sosedi, znanci, sorodniki, prijatelji ... in jih obdariti. Pogosto smo pred dilemo, kako koga obdariti. Ker smo ljudje po naravi »škrti«, bi radi za malo denarja podarili veliko. Vendar kot pravi pregovor: za malo denarja je malo muzike. Je pa rešitev, da zadovoljimo sebe in osrečimo obdarovanca. Lahko podarimo dobro, okusno, zdravo in sveže. To je hrana, ki je v tem času na voljo. Če smo kreativni in znamo, lahko sami naredimo ročno delo ali spečemo domač kruh, pecivo ali kaj podobnega. Drugače lahko kupimo in podarimo domače izdelke, ki jih še delajo na kmetih – vse od suhomesnih izdelkov, sira in mlečnih izdelkov, raznega sadja, suhega sadja, marmelad, medu in drugih čebeljih izdelkov do različnih vin in žganj, raznih olj (bučno, repično, oljčno), sadnih ali zelenjavnih sokov, zelenjavnih košaric in še bi lahko našteval. Za vse to nam ni treba hoditi v gnečo trgovskih centrov, ampak nam je že na voljo na bližnji kmetiji, v kmetijski zadrugi, manjši trgovini ali na vaški tržnici. Prednost primerno pripravljenih živil je tudi v tem, da jih ni treba zavijati v celofan, ampak če diši, naj diši in se vidi. Boste videli, kako se bodo obdarovancu zasvetile oči. Tako smo že zmanjšali količino odpadkov in vpliv na okolje.
Zakaj bi kupovali nekaj, če ne vemo, ali bomo s tem resnično razveselili obdarovanca? Pogosto se dogaja, da so darila, ki so prepotovala na tisoče kilometrov in pustila velik ogljični odtis, ničvredna in pristanejo na policah kot »lovilci prahu« oz. gredo v smeti. Zgodilo se je že, da je darovalec naslednje leto dobil svoje darilo nazaj, kar je bila zadrega za oba.
Pojdimo nazaj k naravi; ne le v besedah, ampak v dejanjih. Ne kupujmo praznega niča. Raje se obdarujmo s čim dobrim, okusnim, kar ne bo čakalo naslednjega novega leta in zasedalo prepotrebnega prostora. Zato se obdarujmo z dobrimi domačimi živili, ki so ta čas na voljo. Tako se nas bo vsak obdarovanec spomnil večkrat – ob prejetju darila, ko ga bo zaužil in ob naslednjem srečanju. »Veš, tisto, kar si mi podaril/-a takrat, je bilo pa res dobro, okusno.« Ali pa nas bo vprašal, kje se to lahko kupi, oziroma nas pohvalil, da smo naredili odlično marmelado. In tako naprej. S takim obdarovanjem bomo pomagali kmetom, skrbeli za čistejše okolje in razveselili sebe in obdarovance.
Naj bodo darila odlična, zdrava slovenska hrana.
Damjan Zore
Oddaj svoj komentar
Kranj -7°
pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h


-7/7
ponedeljek

-6/9
torek

-6/9
sreda

Po |
To |
Sr |
Če |
Pe |
So |
Ne |
|
|
|
|
|
|
1 |
3 |
4 |
8 |
||||
23 |
27 |
|||||
31 |
|
|
|
|
|
Orientalski plesi
Vadba za zdravo hrbtenico
Letovanje v Izoli
Poezija v podobah
Trening moči in raztezanja
Na Sv. Jošt
V žirovski konec
Dama slanih oči


- Izbor
urednika - Najbolj
brano - Najbolj
komentirano

Po nagrado do prvega moža Appla
Široko odprte oči Janeza Krišlja
Priprave so v najvišji prestavi
Sky je v paniki pobegnil
Tozon. Tomaž Tozon.
Pacienti na ulicah
Beseda leta je gasilec

Doklej še opomin iz Javorce?
Bogat program dogodkov v Mestni knjižnici K...
O človeku z dvema rojstnima dnevoma


Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar
Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar
B O L A N O !!!
.
Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar
Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar
Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar
1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !
To je to.
Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar
Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar