Rdečo pentljo si je pripel tudi zdravnik Robert Carotta, predstojnik urgentnega centra in državni koordinator za covidne bolniške postelje.

Kondomi tudi za zdravnike

Letos mineva štirideset let od začetkov soočanja z epidemijo aidsa. V Sloveniji so v letošnjem letu zabeležili osemindvajset novih diagnoz okužbe s HIV, po ocenah pa naj bi v državi živelo nekaj manj kot tisoč oseb s HIV. Študenti jeseniške fakultete za zdravstvo so delili rdeče pentlje in kondome, tudi zdravnikom.

Pa se mladi danes zavedajo pomena varne spolnosti? Jasmina: »Zase lahko rečem, da se zavedam, pri mnogih mladih pa je v trendu menjavanje spolnih partnerjev ...«

Prvi december je svetovni dan aidsa, ki so ga zaznamovali tudi v Splošni bolnišnici Jesenice. Na dogodku v avli bolnišnice so sodelovali študenti Fakultete za zdravstvo Angele Boškin z Jesenic, ki so pripravili stojnico in plakate z dejstvi o aidsu, mimoidočim, tudi zdravnikom, pa so delili rdeče pentlje, ki so simbol boja proti aidsu, ter kondome, ki ostajajo ena najbolj zanesljivih metod za zaščito pred to spolno prenosljivo boleznijo.

Kot je povedala študentka Jasmina, je tudi na ozaveščanje o aidsu vplivala epidemija koronavirusa; vse ostale epidemije so tako v zadnjih dveh letih ostale v njeni senci. Kljub temu ne smemo pozabiti na ostale bolezni, tudi aids, katerega epidemija traja že štirideset let.

Po podatkih NIJZ v Sloveniji živi nekaj manj kot tisoč oseb s HIV, v letošnjem letu so (do konca novembra) zabeležili 28 novih diagnoz okužbe. Od tega je bilo največ novih okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, in sicer petnajst, štiri okužbe so bile zabeležene med injicirajočimi uživalci drog.

Zelo pomembno pri aidsu je, da se osebe, ki bi lahko bile okužene z virusom HIV, čim prej testirajo in v primeru pozitivnega izvida tudi čim prej začnejo zdraviti.

Kot poudarjajo na NIJZ, je v Sloveniji vsem osebam s HIV zagotovljena izjemno kakovostna zdravstvena oskrba vključno z vsemi najsodobnejšimi zdravili. Velika večina oseb s prepoznano okužbo s HIV v Sloveniji prejema protivirusna zdravila. Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato te osebe ne morejo okužiti drugih ljudi.

Najbolj pomembno pa je, da se ne okužimo, zato je ključno varno spolno vedenje, kamor sodi odlašanje s spolnimi odnosi med mladimi, omejevanje števila spolnih partnerjev, obojestranska zvestoba, pravilna in dosledna uporaba kondoma z lubrikantom pri spolnih odnosih, in to pri vsem prebivalstvu, med mladimi in predvsem med osebami, ki so zaradi svojega načina življenja bolj izpostavljene okužbi s HIV in drugim spolno prenosljivim okužbam. Pri skupinah z visoko tveganim vedenjem pa se vse bolj uveljavlja tudi zaščita z zdravili pred izpostavitvijo, v naslednjem letu bodo pri nas za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, uvedli to novo preventivno metodo. Novosti pa sta še presejanje vseh nosečnic na HIV ter možnost pregleda v ambulanti za spolno prenosljive okužbe brez napotnice.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/6

četrtek

-4/4

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.

V Dražgošah odprli vrtec / 20:13, 18. januar

To je produkt SLS, PREVCA v Dražgošah + RKC. Da vas ni sram, kako ste zafrknili mlade starše v dolini.