Sobotni plaz na Ratitovcu ni bil osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev, ugotavljajo v Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič. Slika je simbolična. / Foto: arhiv GG (Matjaž Šerkezi, PZS)

Snežni plaz na Ratitovcu presenetil turne smučarje

V soboto se je na območju Ratitovca pri smučanju skupine turnih smučarjev sprožil snežni plaz in enega poškodoval. Opozorilo: Snežne razmere v visokogorju so resne, v naslednjih dneh pa se bodo še poslabšale.

Železniki, Zelenica – Snežne in vremenske razmere v gorah so te dni nepredvidljive. To je v soboto na območju Ratitovca izkusila tudi skupina turnih smučarjev, ki jih je med smuko presenetil snežni plaz. Pri tem se je eden od turnih smučarjev tudi poškodoval, so pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Posredovali so gorski reševalci iz Škofje Loke in skupaj z zdravnikom letalcem poškodovanega smučarja oskrbeli na kraju. S kraja nesreče so ga s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

»Po vseh delih Alp že poročajo o plazovnih nesrečah in žal tudi o žrtvah, ki so jih zahtevali snežni plazovi. In razmere so še kako resne tudi pri nas. Upamo, da kložasti plaz na južnem pobočju Ratitovca, ki je odnesel tri turne smučarje in enega poškodoval, ni bil uvod v 'črno' snežno sezono. Vemo, da sobotni plaz ni bil le osamljen primer, vendar je bil k sreči edini, ki je zahteval posredovanje reševalcev,« so se na nesrečo na Ratitovcu odzvali v Zavodu za varstvo pred snežnimi plazovi (ZVSP) Zelenica - Tržič. »Samo spomnimo, da je za veliko večino plazov, ki zahtevajo žrtve, odgovorna žrtev sama ali pa nekdo v skupini in da je snežni plaz naravna nesreča, ki v Sloveniji zahteva največ žrtev. V povprečju plazovi vsako leto zahtevajo eno do dve smrtni žrtvi,« poudarjajo.

Kljub razglašeni 3. stopnji plazovne nevarnosti so trenutne snežne razmere v visokogorju resne, predvsem pod grebeni in v grapah je ogromno odloženega snega. Na teh delih je lokalno večja, 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov, opozarjajo v ZVSP Zelenica - Tržič. »Raziskave kažejo, da večina obiskovalcev pogleda le splošno oceno nevarnosti, ki sama po sebi ne pove prav veliko. Preden se odpravite na turo, si vzemite čas in dejansko preberite opozorila, ki jih pripravljajo/mo za vas in temu primerno načrtujte svojo pot,« poudarjajo.

»V naslednjih dneh se bodo razmere še poslabšale, saj so na vidiku nove padavine. Spet bo snežilo. Pihal bo veter, ki bo delal klože. Razmere bodo res zahtevne,« napovedujejo v ZVSP Zelenica - Tržič. Na južnih pobočjih bo prihajalo do spontanega plazenja talnih plazov, predvsem tam, kjer je podlaga travnata ali pokrita z odpadnim listjem. Tudi na severnih pobočjih lahko pričakujemo spontano plazenje na večjih nakloninah, zato je hoja pod temi pobočji lahko nevarna. V ZVSP zato v tem tednu odsvetujejo obisk visokogorja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/24

sreda

14/25

četrtek

12/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju uvajajo aplikacijo Gospodar zdravja / 18:41, 24. maj

V ZD Škofja Loka Gospodar zdravja deluje že več kot dve leti. Zelo priročno.

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.