Smučišča na Voglu je v teh dneh že pokrila okoli meter debela snežna odeja.

Zgodnji začetek smučarske sezone

Na nekaterih gorenjskih smučiščih konec tedna začenjajo smučarsko sezono. Za uporabo žičniških naprav je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

Kranj – Omejitve za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom na smučiščih bodo, a ne tako stroge kot lani, ko je bilo tudi gibanje omejeno.

»Na javnih prevoznih sredstvih, kamor sodijo tudi žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah, je za vse potnike obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Potniki se morajo izkazati z veljavnim potrdilom PCT in osebnim dokumentom, izjema od pogoja PCT velja le za osebe, ki so mlajše od 12 let, učence in dijake,« predpisuje zadnji vladni odlok. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dodaja, da naj smučarji tudi na blagajnah (kjer že izkažejo pogoj PCT) v čakalnih vrstah uporabljajo obrazno zaščito, ki popolnoma prekriva usta in nos. Upoštevati je treba medosebno razdaljo, kabine nihalk pa redno zračiti.

V primeru, da so vsi sedeži na žičniški napravi zasedeni, NIJZ svetuje uporabo zaščitne maske (izjema so npr. osebe iz skupnega gospodinjstva). NIJZ priporoča tudi, da se uporabniku, ki zahteva, da se na žičniški napravi pelje sam ali da je ob njem prost sedež, ugodi. Če imajo odprte žičniške naprave zaščitne zaslone, naj bodo ti odprti.

Splošna priporočila in upoštevanje ukrepov, ki jih je sprejela vlada, veljajo tudi za zaposlene Upravljavec smučišča mora smučarje seznaniti s pravili načina vožnje, ki morajo biti nameščena na vidnih mestih. NIJZ smučarjem svetuje uporabo lastne opreme in pripomočkov (rokavic, čelade, zaščitnih očal, smučarskih čevljev).

Če si izposojajo opremo, ki prihaja z uporabniki v neposredni stik, naj bo ta po vsakem uporabniku očiščena/razkužena na način, kot dopušča material.« Gostinski lokali na smučiščih so lahko odprti pod že znanimi pogoji (pogoj PCT, strežba samo za mizami ...).

Vogel

Vogel se za prve smučarje v letošnji sezoni odpira danes, v petek, ob 8.30. »Začenjamo s prvim delom smučišča, do Orlovih glav, zato je tudi cena vozovnic nižja – enaka kot je bila v predprodaji,« je povedala direktorica skupnih služb družbe Vogel Aleksandra Fiorelli. Kot pravi, so se na sezono dobro pripravili, tega, kako upoštevati vse predpisane ukrepe, pa naučili že lani, tako da na tem področju ne vidi posebnih težav. Zadovoljna je, ker je ta hip na Voglu zapadlo že okoli meter snega, tako da so razmere za smučanje dobre. »Zdaj upamo le še, da bo vreme dobro in da se razmere, kar se epidemije tiče, ne poslabšajo,« je pred začetkom letošnje smučarske sezone zmerno optimistična Fiorellijeva.

Krvavec

Na Krvavcu smučarsko sezono začenjajo danes ob 8. uri. Ob pol devetih bosta sezono uradno odprla direktor RTC Krvavec Jani Janša in ambasador smučišča Jure Košir. Kot so sporočili z RTC Krvavec, bosta obratovali štirisedežnica Tiha dolina in šestsedežnica Vrh Krvavca ter seveda krožna kabinska žičnica. »Trenutno na smučišču močno sneži, tako da jutri pričakujemo kar nekaj novozapadlega snega. Uradna snežna podlaga je 83 centimetrov snega, nekje ga je tudi že en meter,« so nam sporočili včeraj dopoldne. Letošnja novost je, da bodo vsem, ki bodo smučarsko vozovnico kupili vnaprej, omogočili prednostni vhod na gondolo.

Velika planina

Smučarska sezona na Veliki planini se začenja v petek, 10. decembra, ko bodo pognali sedežnico Šimnovec, vlečnico Jurček in vlečnico Zeleni rob. Na voljo bo okoli pet kilometrov smučarskih prog z naravnim snegom. Ob koncih tedna in med počitnicami bo odprt otroški zimski park. Uredili bodo tudi osvetljene proge za nočno sankanje, ki bo mogoče vsak petek in soboto od 17.15 do 20.15 (obvezne predhodne prijave), prav tako bodo uredili okoli deset kilometrov (brezplačnih) prog za tek na smučeh od gostišča Zeleni rob, čez pastirsko naselje do Male in Gojške planine ter nazaj proti Zelenemu robu. Testiranja na spodnji postaji nihalke letos ne bomo zagotavljali, je pa za uporabo žičniških naprav treba izpolnjevati pogoj PCT.

Stari vrh

Odprtje smučarske sezone na Starem vrhu načrtujejo v soboto, 18. decembra. Že v tem tednu pa so po besedah direktorja Smučarsko turističnega centra Stari vrh Tomaža Trobiša začeli izdelovati tehnični sneg. Pri izvajanju predpisanih ukrepov v zvezi s preprečevanjem epidemije covida-19 ne pričakuje težav, bodo pa morali zaposliti nekaj dodatnega kadra za preverjanje pogoja PCT, je pojasnil.

Soriška planina

Na Soriški planini, kjer je debelina snežne odeje včeraj že presegala 80 centimetrov, bodo sezono začeli jutri, v soboto. »Velja pogoj PCT, prav tako za obisk gostinskih lokalov. Obvezne so maske v notranjih prostorih in na žičniških napravah, če ni mogoče vzdrževati 1,5 metra razdalje. Obiskovalci bodo pogoj izkazovali ob nakupu smučarske vozovnice in pred vstopi v notranje prostore,« je pojasnila direktorica Turističnega centra Soriška planina Polona Golija. Jutri bosta že urejena tudi proga za tek na smučeh in sankališče.

Cerkno

Na smučišču Cerkno se bo sezona začela predvidoma sredi decembra. »Seveda je vse odvisno od ugodnih vremenskih razmer in ne nazadnje epidemiološke slike, ukrepov vlade in NIJZ. Ukrepom se bomo prilagodili skladno z navodili NIJZ. Težave pri pridobivanju ustreznega kadra so vedno prisotne, predvsem v naši dejavnosti, še posebej sedaj, v času korona krize,« je pojasnil Jože Oplotnik, direktor družbe Hotel Cerkno, pod okrilje katere sodi tudi smučišče.

Kranjska Gora

Na smučišču v Kranjski Gori so prejšnji teden že imeli test snežnih topov, pripravljajo kompaktni sneg (kombinacijo umetnega in naravnega snega), že za jutri pa so napovedali odprtje smučišča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 74 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/29

petek

9/28

sobota

14/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 20. maj 2022

Moderni mozaiki

PREDAVANJA / Gorenjska, 21. maj 2022

O Jaroslavu Seifertu

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

 

 
 

 

 
 
 

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.

Sprehajalka srečala medveda / 10:00, 18. maj

"Škod letos še ni bilo".....seveda ne, ker živina in drobnica še ni v planinah, največji vpliv na zmanjšanja škod pa je OPUSTITEV KMETOVANJA!

V skrbeh zaradi zveri / 21:47, 17. maj

Kaksen Avstrijski "lovec" se naj zmoti pa obišče Jezersko. Problem zveri rešen.

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!

Bomo poleti spet stali v kolonah / 06:13, 17. maj

Poleti bomo stali v kolonah. Vsem omenjenim v prispevku je to jasno.

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...