Sodoben način dostopa do interneta je z optičnim kablom, ki omogoča visoke hitrosti prenosa podatkov. / Foto: Primož Pičulin

Internet je pomanjšal svet

Bila je sreda, 27. novembra 1991, ko smo v Sloveniji dobili prvo internetno povezavo. Vzpostavili so jo v laboratoriju za odprte sisteme in mreže na Institutu Jožef Stefan v sklopu raziskovalnega projekta EUREKA 8 oziroma COSINE, ki ga je koordinirala internetna pionirka Borka Jerman Blažič.

Ljubljana – Trideseto obletnico vzpostavitve prve internetne povezave v Sloveniji je Institutu Jožef Stefan (IJS) v sodelovanju z Združenjem za računalniške komunikacije zaznamoval s spletnim dogodkom, na katerem je Borka Jerman Blažič predstavila kratko zgodovino in nekaj podatkov o aktualni uporabi interneta v Sloveniji. »Internet je omrežje, ki je bilo proglašeno za največjo inovacijo dvajsetega stoletja. Njegov razvoj je izredno hitro napredoval in največji 'bum' prvič doživel po letu 1992, ko se pojavi splet, in drugič po letu 1996, ko je vrhovni odbor interneta sprejel odločitev, da uporabi 16-bitni kodni sistem, ki je zagotavljal predstavitev vseh storitev interneta v jezikih različnih narodov,« je pojasnila Jerman Blažičeva.

Priprave na internetno povezavo v Sloveniji beležijo začetke v sredini osemdesetih let, maja leta 1991 so raziskovalci na IJS dobili dovoljenje za najem direktnega voda za povezavo do mednarodne omrežne infrastrukture projekta COSINE, katerega cilj je bil zgraditi prvo evropsko akademsko in raziskovalno računalniško omrežje Evrope. Prva povezava po internetnem protokolu (IP) je nato stekla novembra 1991, ko so raziskovalci pridobili dovoljenja za prehod IP-paketov prek organizacije CERN v Ženevi in Nemčije do Amsterdama. »Od teh gverilskih začetkov je internet hitro napredoval, pomanjšal je svet in ga spremenil,« je poudarila govornica.

Lani je bilo v Sloveniji z internetom povezanih devetdeset odstotkov gospodinjstev, kar je pod povprečjem EU. Na drugi strani zelo dobro napreduje širokopasovni internet in smo po večini parametrov Evropske komisije nad evropskim povprečjem. Pri uporabi interneta smo Slovenci nekoliko slabši, interneta ni nikoli uporabilo 11 odstotkov ljudi, kar je treba v času, ko vstopamo v digitalni trg EU in vsesplošno digitalizacijo, po besedah govornice spremeniti. Slovenci smo pod povprečjem EU pri uporabi novih internetnih storitev, kot je internetno bančništvo, dobri pa smo pri spletnem nakupovanju in pri sodelovanju v objavah na socialnih omrežjih. Pod povprečjem EU smo tudi pri rednih, teh je 85 odstotkov, in pogostih uporabnikih interneta, ki jih je 76 odstotkov.

Spletnega dogodka se je udeležil tudi Nick Hyrka iz mednarodne organizacije Internet Society, ki deluje z namenom promocije odprtega razvoja, evolucije in uporabe interneta za blaginjo vseh ljudi. Poudaril je nujo po zaščiti interneta, s čimer bi ga ohranili odprtega, varnega in vrednega zaupanja. Predstavljeno je bilo še nekaj aktualnih tem: Janja Jakončič z Gimnazije Poljane je govorila šolanju na daljavo, ranljivost spletnih strani je predstavil Primož Cigoj z IJS, ki je pod mentorstvom Borke Jerman Blažič razvil orodje za učinkovitejše odkrivanje ranljivih spletnih mest VulNET; Tanja Pavleska z IJS pa je predavala o kibernetski varnosti in dezinformacijah.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/8

sobota

-3/5

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !