»Po vsej verjetnosti bomo svojo nadaljnjo pot gradili na ustavnem sodišču,« je po velikem razočaranju zaradi zavrnitve razpisa referenduma za ustanovitev nove občine Golnik dejala glavna pobudnica odcepitve Barbara Gunčar. / Foto: Tina Dokl

Bo sledila ustavna pritožba

V civilni iniciativi S Kranj po zavrnitvi razpisa referenduma za ustanovitev nove občine Golnik razmišljajo o ustavni pritožbi. Kranjski župan Matjaž Rakovec je zadovoljen, da Kranj ostaja enoten.

Kranj – »Po vsej verjetnosti bomo svojo nadaljnjo pot gradili na ustavnem sodišču, saj so nam NSi in Irena Dolenc v navezi z Milico Ogrizek Oman vzeli temeljno ustavno pravico – referendum,« se je pobudnica ustanovitve občine Golnik in kranjska svetnica Barbara Gunčar odzvala na zavrnitev razpisa referenduma za ustanovitev nove občine Golnik z izločitvijo dela mestne občine Kranj. Na četrtkovem glasovanju v državnem zboru je namreč 51 poslancev glasovalo proti razpisu referenduma, za pa 34. Od koalicijskih strank so referendum podprli vsi poslanci SDS in SMC (s prvopodpisano vlagateljico predloga Matejo Udovč), medtem ko je vseh sedem poslancev NSi glasovalo proti razpisu referenduma.

»Pravne možnosti so vsaj tri; ko dobimo odločbo s strani državnega zbora, bomo uporabili vsa potrebna pravna sredstva, da upravičimo zaupanje prebivalcev, ki nas podpirajo,« so po porazu v državnem zboru sporočili iz Iniciative S Kranj, ki se zavzema za odcepitev sedmih krajevnih skupnosti z 22 naselji severno do Kranja in ustanovitev nove občine Golnik z okoli deset tisoč prebivalcev. »Ne bomo dovolili, da nam bodo iz Kranja postavljali pravila, sami bomo odločali, kam gredo naša sredstva,« so še dodali in se zahvalili vsem, ki so jih podprli.

Kranjski župan Matjaž Rakovec se je na drugi strani zahvalil državnim poslancem, ki so glasovali proti izvedbi posvetovalnega referenduma, ter je tako Kranj ostal enoten in močan. »Izredno sem zadovoljen, da so prepoznali, da to ni dobro za Kranj, in so sledili ljudski volji,« je poudaril. »Če bi prišlo do referenduma in odcepitve, bi izgubili vsi – tako preostali Kranj kot nova občina. Manjše občine so dokazano v tem času v slabši poziciji, ker nimajo resursov za pridobivanje evropskih sredstev, tudi denarja je manj na voljo. Obenem se ve, da manjše občine stanejo več. Tudi določene zadeve, kot je komunala, bi se za občane teh krajevnih skupnosti občutno podražile,« je še dejal Rakovec.

Župan je še poudaril, da je pobuda za referendum prišla od zgoraj navzdol, saj ob vložitvi pobude za razpis referenduma v državni zbor večina prebivalcev z njo sploh ni bila seznanjena, na edinem kasnejšem javnem soočenju mnenj v Predosljah pa so krajani jasno povedali, da ne želijo iti iz mestne občine Kranj. Na območju, ki bi se odcepilo, je Mestna občina Kranj v zadnjih treh letih investirala več kot 27 milijonov evrov, kar je več kot v ostalih 19 krajevnih skupnosti skupaj, je še opozoril Rakovec.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

10/19

sobota

8/20

nedelja

10/19

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

PRIREDITVE / Cerklje, 1. oktober 2022

Druženje ob trgatvi Nacetove trte

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2022

Po medvedovih stopinjah

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

 

 
 

 

 
 
 

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 20:25, 30. september

Slovenci nismo gradbinci. Že večkrat dokazali. Bolj smo dobri pri legalni kraji. Vrhunski kleptomani.

Jutri začetek del na kranjski obvoznici / 11:39, 30. september

Slabo izvedena sanacija. Pa še Alenka je med popravili na mostu žarela pred kamerami. Kmalu bo sledila še sanacija Delavskega mosta.

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 00:50, 30. september

Res je umetnost zažgat to zidovje. In točno se vidi., da niso imeli namena škodovat sosedom - okej tiste šipe nasproti so mala malca. Je hu...

Dan za obujanje spominov / 00:35, 30. september

Carsko. Šola je drugi dom, ampak največ ti da druženje, skupnost... ena medsebojna pomoč v najstniških letih, zaupanje. Smeh in solze.... i...

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.