Začrtali smer razvoja

V 45-dnevni javni razgrnitvi je razvojni program Občine Vodice za obdobje do leta 2031.

Občani si med drugim želijo ureditve prometne problematike, boljše trgovske ponudbe, urejenih prostorov za izobraževanje in več površin za športne aktivnosti.

Vodice – Ena izmed točk zadnje seje občinskega sveta v Vodicah je bila namenjena prvi obravnavi razvojnega programa občine za obdobje med letoma 2021 in 2031. Zadnji razvojni program je bil namreč pripravljen pred dvajsetimi leti in je vključeval dolgoročne razvojne usmeritve do leta 2010, v zadnjih desetih letih pa so v Vodicah razvoj načrtovali na podlagi področnih programov občine in celostnih razvojnih dokumentov Ljubljanske urbane regije.

Ključne točke programa je povzel Matej Gojčič iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, ki ga je na podlagi različnih oblik sodelovanja z lokalno skupnostjo, institucijami in društvi v občini tudi pripravila. Zaradi epidemioloških ukrepov sicer niso izvedli delavnic, opravljeni pa so bili številni razgovori in tudi anketa, na kateri je sodelovalo 14 odstotkov občanov.

Kot je dejal Gojčič, so na podlagi zbranih podatkov ugotovili, da so ljudje v splošnem zadovoljni z bivanjem v občini in urejenostjo okolja. Glavne izzive vidijo v tranzitnem prometu, pomanjkanju kolesarske infrastrukture, želijo pa si tudi večjega centra, kjer bi bile zbrane centralne in storitvene dejavnosti. Izrazili so tudi potrebo po boljši komunalni opremljenosti, željo po poslovni coni in poudarili problem parkiranja tovornjakov v naseljih. Glede slednjega je župan Aco Franc Šuštar omenil možnost, da bi občina v prihodnje vzpostavila manjšo poslovno cono med Repnjami in Skaručno, druga možnost pa bi bila tudi povečanje komendske poslovne cone na območje Vodic.

Kot ugotavljajo v razvojnem programu, si ljudje želijo tudi bolšje prehranske samooskrbe, spodbujanja ekološkega kmetijstva ter večje energetske neodvisnosti občine, ohranjanja naravne krajine in lokalne dediščine. Občani si želijo tudi boljše trgovske ponudbe, ustreznih izobraževalnih prostorov, boljše oskrbe starejših, več športnih in rekreativnih skupin.

Na podlagi zbranih odzivov so oblikovali dokument, »ki izkazuje identiteto občine in vodi k uresničitvi vizije Občine Vodice kot zelene oaze narave, zadovoljnih ljudi in trajnostnega razvoja«. Med cilji občine je tudi zmanjšati prometno obremenitev, ki naj bi jo v precejšnji meri rešila gradnja državne in še dveh lokalnih obvoznih cest, vzpostavitev trajnostne povezljivosti s kolesarskimi stezami in boljšim javnim prevozom, kot cilj pa so si postavili tudi nadgradnjo optičnega sistema in umik motečih gospodarskih dejavnosti iz naselij.

Več pripomb na dokument so imeli v svetniški skupini NSi. Tako je Anton Kokalj med drugim poudaril, da bi moral biti program narejen vsaj za naslednjih dvajset let, program se mu zdi preveč splošen in brez finančnih okvirov. Predlagal je, da bi ga občinska uprava predstavila po posameznih katastrskih občinah in tako zbrala odzive občanov ter da se javna razprava podaljša s predvidenih 15 na 60 dni.

Svetniki predloga predstavitve po katastrskih občinah niso podprli, sprejeli pa so županov kompromisni predlog, da se o dokumentu opravi 45-dnevna javna razprava. Nato bodo razvojni program občine ponovno obravnavali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3