Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa omikron, vstop v Slovenijo ni dovoljen. / Foto: Tina Dokl

Potrdili novo različico virusa

Omikron je najnovejša potrjena različica novega koronavirusa v svetu, slovenska vlada je sprejela ukrepe, da bi omejila oziroma preprečila vnos virusa v Slovenijo. EMA je priporočila razširitev uporabe cepiva proizvajalca Pfizer/BioNtech proti covidu-19 za otroke, stare od pet do enajst let. Odpirajo se praznični sejmi na prostem, a le ob pogoju, da je pristop mogoč zgolj mimo uradnega vhoda.

Ljubljana – Vlada je nekoliko spremenila odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s koronavirusom. Izvajalci poštnih pošiljk in blaga v dostavi morajo izpolnjevati pogoj PCT, medtem ko za potrošnike za to storitev ta pogoj ni potreben, razen za prevzem v poštnih poslovalnicah. Vladni odlok jasneje določa, da se med obšolske dejavnosti šteje tudi obiskovanje glasbene šole. Samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, pa šteje za izpolnjevanje pogoja PCT tudi pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Dodano je, da imajo pravico do testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v breme sredstev državnega proračuna le tiste osebe, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v Sloveniji, so zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Sloveniji ali pa so diplomatski predstavniki pri nas.

Območje sejemske dejavnosti na odprtih površinah (premične stojnice v nizu ali skupini) mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda. Vhod in izhod morata biti ločena. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb.

Omejitve zaradi nove različice virusa

Ministrstvo za zunanje zadeve spremlja razmere, ki jih je povzročila nedavno odkrita nova različica virusa omikron (B.1.1.529) v Republiki Južni Afriki. Slovenskim državljanom, ki so tam, svetujejo čimprejšnjo vrnitev v domovino, potnikom, ki so nameravali potovati v države z že zaznano novo različico, pa svetujejo, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo. Do včeraj različice omikron v Sloveniji še niso zaznali oziroma potrdili.

Slovenska vlada je že sprejela določene ukrepe. Ob vstopu v Slovenijo je obvezna karantena za osebe, ki imajo prebivališče v državah, kjer je bila ugotovljena prisotnost omikrona, in za tiste, ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah. Karantena traja deset dni, naslednji dan po njenem izteku pa morajo opraviti test PCR. Če je izvid testa pozitiven, je protokol enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstopa v državo ne dovoli. Seznam držav oziroma območij z različico omikron objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji spletni strani.

Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da prve ugotovitve kažejo, da bi lahko bila ta različica bolj nalezljiva kot druge. Na več točnih podatkov stroke pa bo treba še počakati.

Cepivo tudi za mlajše otroke

Evropska agencija za zdravila je priporočila razširitev uporabe cepiva proizvajalca Pfizer/BioNtech proti covidu-19 za otroke, stare od pet do vključno enajst let, a v manjšem odmerku cepiva kot pri starejših. Za uporabo v Sloveniji je najprej potrebna opredelitev stroke, nato mora cepivo k nam tudi priti, kar bi se lahko zgodilo že decembra.

Razmere v bolnišnicah

Včeraj je bilo po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 1156 covidnih bolnikov, od tega jih je 279 potrebovalo intenzivno terapijo. Žal pa se še naprej nadaljuje tragedija smrti. Samo v soboto je za covidom umrlo 23 bolnikov, v nedeljo 19. Število okužb s koronavirusom pa se nekoliko znižuje. V nedeljo so potrdili 1034 novih okužb, kar je 356 manj kot prejšnjo nedeljo, a smo še daleč od tega, da bi bili na varni strani.

S prvim odmerkom cepiva je bilo po včerajšnjih podatkih NIJZ cepljenih 1.229.226 oseb, polno cepljenih je 1.146.504 oseb. Najbolje precepljena občina v državi ostaja Kranjska Gora, kjer je delež cepljenjih odraslih prebivalcev s prvim odmerkom cepiva že 80,8 odstotka, delež polno cepljenih odraslih pa 76,4 odstotka. Na Gorenjskem sledita občini Jezersko in Bohinj tudi z že doseženim okrog 70-odstotnim deležem polno cepljenih odraslih prebivalcev. Stroka še naprej priporoča cepljenje tudi s tretjim, poživitvenim odmerkom.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/5

nedelja

-1/-1

ponedeljek

-7/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !