Med Gorenjci je na sedmem mestu Joc Pečečnik. / Foto: Gorazd Kavčič

Lestvica najbogatejših sto

Na lestvici najbogatejših Slovencev je močna tudi gorenjska zasedba. Trije so med prvo deseterico, precej zanimivih imen pa najdemo tudi nižje na lestvici.

Najbogatejša Slovenca ostajata Iza Sia in Samo Login. Ocena njunega premoženja ostaja nespremenjena – 689 milijonov evrov.

Ljubljana – Ekipa časnika Finance je v posebni izdaji revije Manager ponovno pri­pravila lestvico stotih najbogatejših Slovencev, o čemer smo na kratko poročali že v petkovi izdaji. Kot ugotavljajo, se je v zadnjem letu premoženje najbogatejših sto povečalo za četrtino oziroma za 1,3 milijarde evrov. Stoterica je tako najpremožnejša doslej in ima pod palcem približno 7,1 milijarde evrov premoženja. Za primerjavo: lani so novinarji Financ skupno premoženje stoterice ocenili na 5,8 milijarde, leta 2011 pa na 2,5 milijarde evrov. Če je lani za skok med najpremožnejše zadostovalo slabih 21 milijonov, je bilo letos potrebnih 27,7 milijona evrov.

Trije Gorenjci med deseterico

Na vrhu sta še vedno Iza Sia in Samo Login, ki ju kljub ločitvi v zasebnem življenju pripravljavci lestvice obravnavajo skupaj, saj poslovno še vedno sodelujeta. Njuno premoženje je ocenjeno na 689 milijonov evrov, ocena pa temelji na prodaji deleža podjetja Outfit7, ki sta ga tudi ustanovila. Iz istega podjetja med najbogatejšimi stotimi najdemo še pet največjih nekdanjih lastnikov tega podjetja, ki je širši javnosti najbolj znano po govorečem mačku Tomu.

Med prvimi desetimi sta še dva Gorenjca. Na sedmem mestu je kamniški podjetnik Joc Pečečnik, katerega premoženje je ocenjeno na 199 milijonov evrov. Pečečnik je 90-odstotni lastnik holdinga Elektroncek Group, ki ima v lasti tudi večinski delež skupine Interblock.

Mesto za njim s 183 milijoni evrov premoženja najdemo še Kranjčana Damiana Merlaka, soustanovitelja Bitstampa, ene prvih svetovnih menjalnic kriptovalut. Pred časom je celoten delež prodal in se usmeril v druge projekte. Med drugim je denimo odprl Hotel Bohinj v Ukancu. Nejc Kodrič, drugi izmed ustanoviteljev Bitstampa je s 108 milijoni na 15. mestu lestvice.

Povratnik Krč in novinec Slapar

Med zanimivejšimi povratniki na lestvici je Jurij Krč z dobrimi 62 milijoni na 28. mestu lestvice. Največji del premoženja je družba T-2. Do lastništva v telekomunikacijskem podjetju je Krč prišel prek svojega kranjskega podjetja Gratel, ki je gradilo infrastrukturo za T-2, dolgove T-2 pa pozneje spremenilo v lastniški delež, ki ga je prevzel od propadlih cerkvenih holdingov Zvon. Kot pišejo v Managerju, družbo Krč danes obvladuje prek podjetja Garnol.

Na 31. mestu sta Franjo in Zvonka Žnidar, lastnika podjetja Janus Trade, Avtera in Ram 2. Njuno premoženje je ocenjeno na 54,3 milijone evrov.

Najzanimivejši gorenjski novinec na lestvici je Rok Slapar, ki ga s 47,4 milijona najdemo na 45. mestu. Slapar je Lastnik družbe HS Plus, ki ima v lasti spletne trgovine, kot so Vigoshop, Superzebra, Frilla in Soldius. Podjetje je konec lanskega leta zaposlovalo 110 ljudi, dnevno prek svojih spletnih trgovin dobi več kot deset tisoč naročil, stroški oglaševanja, večinoma na portalih, ki jih ima v lasti Facebook, pa so lani znašali trideset milijonov evrov.

Mesto za njim je družina Duplančič. Zvonko Duplančič je leta 1993 skupaj z nekaj kolegi ustanovil EuroPlus, danes krovno družbo skupine NiceLabel, ki jo je konec lanskega leta prevzel ameriški Loftware. Šenčursko podjetje je eden vodilnih ponudnikov programskih rešitev za oblikovanje etiket in sistemov za označevanje.

Na 52. mestu je s 43,4 milijona evrov Jeseničan Edvard König, ustanovitelj komendskega podjetja EKWB, ki proizvaja vodne hladilne sisteme za računalnike. Izjemno hitro rastoče podjetje je letos postalo zlata slovenska gazela.

Med športniki Kopitar, na vrata trkata Pogačar in Oblak

Med tremi športniki, ki jih najdemo na lestvici, je na 69. mestu Hrušičan Anže Kopitar. Premoženje, ki si ga je ustvaril z uspešno kariero v hokejski ligi NHL, je ocenjeno na 34,6 milijona evrov. Med športniki je košarkar Goran Dragić s 54,9 milijona evrov na 30. mestu, Luka Dončić pa se z 29,4 milijona evrov na lestvici pojavlja prvič. Kot ocenjuje urednik revije Manager Jure Ugovšek, sicer Kamničan, ki s sodelavci pripravlja lestvico, pa se stotniji najbogatejših približujeta še dva uspešna gorenjska športnika: kolesarski as Tadej Pogačar iz Komende in vratar Atletica iz Madrida Škofjeločan Jan Oblak.

Na lestvici je še vrsta imen, ki prihajajo z Gorenjskega ali pa so prek svojih podjetij oziroma vlaganj povezani z Gorenjsko. Na 33. mestu so Alex Luckmann, Jurij Cof, Franc Hribar in Barbara Vrčkovnik Čepin, ki so pred časom prodali delež škofjeloškega Filca. Njihovo premoženje je ocenjeno na 53 milijonov evrov. Na 49. mestu je Otmar Zorn, ki je na Bledu kupil Hotel Jelovica, danes Bled Rose hotel (49. mesto, 46,2 milijona evrov). V drugi polovici lestvice pa med drugim na 51. mestu najdemo zakonca Batagelj, ki vlagata tudi na Gorenjskem (44,1 milijona), Boštjana in Špelo Marijo Šifrar iz škofjeloškega Sibo G (62. mesto, 37,4 milijona), lastnika in direktorja Brinoxa iz Medvod Igorja Berceta, (65. mesto, 37 milijonov), Alenko Mozetič Zavrl in Aleša Mozetiča (67. mesto, 35,4 milijona), lastnika skupine ARC Kranj Andrejo Bohinc Kolman in Mitjo Kolmana (71. mesto, 33,4 milijona evrov), družino Starman, ki ima v lasti istoimensko podjetje v komendski poslovni coni (72. mesto, 33,4 milijona), Matevža in Miha Kirna iz kamniškega Calcita (75. mesto, 32,6 milijona), lastnika družbe Iskra Mehanizmi Marjana Pogačnika (83. mesto, 30,7 milijona), solastnike tržiškega Cablexa Štefana Kranjca in družino Kopriva (87. mesto, 29,6 milijona), Janeza Novaka, polovičnega lastnika RLS Merilna tehnika iz komendske poslovne cone (98. mesto, 28 milijonov), stoterico pa zaključuje Branko Žiberna iz Gorenjske gradbene družbe (27,7 milijona evrov).

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

jasno
vlažnost: 36 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/25

četrtek

9/28

petek

10/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

PRIREDITVE / Jesenice, 19. maj 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 19. maj 2022

S kolesom do Olševka

RAZSTAVE / Jesenice, 20. maj 2022

Moderni mozaiki

PREDAVANJA / Gorenjska, 21. maj 2022

O Jaroslavu Seifertu

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

 

 
 

 

 
 
 

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.

Sprehajalka srečala medveda / 10:00, 18. maj

"Škod letos še ni bilo".....seveda ne, ker živina in drobnica še ni v planinah, največji vpliv na zmanjšanja škod pa je OPUSTITEV KMETOVANJA!

V skrbeh zaradi zveri / 21:47, 17. maj

Kaksen Avstrijski "lovec" se naj zmoti pa obišče Jezersko. Problem zveri rešen.

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!

Bomo poleti spet stali v kolonah / 06:13, 17. maj

Poleti bomo stali v kolonah. Vsem omenjenim v prispevku je to jasno.

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...