Blaznikov večer v Sokolskem domu z zanimivimi gosti je bil posvečen generalu Maistru in njegovim borcem. / Foto: Tina Dokl

Vzornik slovenskim vojakom

To in še marsikaj drugega je bil general Rudolf Maister, ki so se mu kot borci pridružili tudi fantje s Škofjeloškega, ob torkovem dnevu Rudolfa Maistra pa je o tem potekal Blaznikov večer, ki sta ga pripravila Muzejsko društvo Škofja Loka in Domoljubno društvo general Rudolf Maister Žiri.

Škofja Loka – Dan Rudolfa Maistra je bil zagotovo prava priložnost za še en zanimiv Blaznikov večer, ki so ga v Muzejskem društvu Škofja Loka naslovili Maistrovi borci s Škofjeloškega, tokrat pa so ga pripravili skupaj z Domoljubnim društvom general Rudolf Maister Žiri.

»Namen današnje okrogle mize je osvetliti dogodke izpred sto in nekaj let ter vlogo in pomen prve slovenske vojske, ki je opravila svojo domoljubno dolžnost. Ni jih bilo malo, ki so se klicu dolžnosti odzvali tudi v naših krajih. Domoljubno društvo general Rudolf Maister Žiri že nekaj let, tako kot tudi druga društva, združena pod okriljem Zveze društev general Maister, zbira in skrbno beleži podatke o Maistrovih borcih. Raziskovanje želijo razširiti na območje celotne nekdanje škofjeloške občine in rešiti pozabe imena in zgodbe tistih, ki so sledili pozivu generala Maistra,« je v uvodu torkovega prazničnega večera poudarila predsednica Muzejskega društva Škofja Loka Helena Janežič.

Zbrani v Sokolskem domu, kjer poteka tudi razstava z naslovom Žirovci v bojih za slovensko severno mejo 1918–1919 in general Maister, so nato prisluhnili zanimivim zgodovinskim dejstvom, ki jih je predstavil zgodovinar in izjemen poznavalec za slovenski narod pomembnega časa major Zvezdan Marković. »Čas pred sto tremi leti sodi v obdobje viharne slovenske ne samo vojaške, ampak tudi nacionalne zgodovine. S svojimi dejanji, zrelostjo ter zavedanjem zgodovinskega trenutka, v katerem se je znašel, ga je obeležil tudi največji general v slovenski vojaški zgodovini, general Rudolf Maister,« je poudaril Zvezdan Marković ter opisal takratne vojne čase.

Ustanovitelj, sedaj pa častni predsednik Zveze društev general Maister Milan Lovrenčič, ki je tudi sin Maistrovega borca, je opisal prizadevanja, da časi in zasluge Maistrovih borcev ne bi šli v pozabo. Zveza društev General Maister danes povezuje 28 društev, kot je povedal Lovrečič, pa se vsi trudijo ohranjati spomin generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev. Zasluga Milana Lovrenčiča je tudi sprejetje 23. novembra za državni praznik pa tudi postavitev številnih spomenikov, ki po Sloveniji spominjajo in opozarjajo na generala Maistra in njegove borce.

Vodi jih domoljubje

Tako Milan Lovrenčič kot Anton Bogataj in Janez Jereb, podpredsednik in predsednik Domoljubnega društva general Rudolf Maister Žiri, so pri tem poudarili domoljubnost, ki jih vodi pri raziskovanju takratnih časov. Spregovorila sta tudi o usodah nekaterih Maistrovih borcev iz Poljanske doline in Žirov. »Naj sedanje generacije izvedo o tem, saj do sedaj ni bilo dosti povedano. Sedanji mladi generaciji naj bo to vzor pri spoštovanju naše domovine, ki smo jo potem dočakali sedem desetletij kasneje,« je poudaril Anton Bogataj in dodal, da brez pomoči različnih domačinov ter potomcev in sorodnikov borcev ter seveda zgodovinskega arhiva pri zbiranju podatkov ne bi šlo. Janez Jereb je zbrane na torkovem večeru pa tudi vse druge pozval, naj pomagajo pri zbiranju podatkov o Maistrovih borcih iz Škofje Loke in okolice, ki se je že začelo.

Rudolf Maister s pesniškim imenom Vojanov je znan tudi po svojih literarnih prispevkih, ob torkovem Blaznikovem večeru pa jih je nekaj prebrala Marija Lebar.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/5

nedelja

-1/-1

ponedeljek

-7/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !