Alkohol v luči epidemije

Na nedavnem spletnem strokovnem srečanju v organizaciji projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so govorci naslovili najbolj pereče vsebine alkoholne problematike v času epidemije covida-19.

Ljubljana – Vodja projekta SOPA mag. Tadeja Hočevar je povzela podatke z raziskave SI-PANDA, da skupno kar od 7,8 do 13,9 odstotkov oseb v času epidemije pije več kot pred epidemijo. »Podatki projekta SOPA kažejo, da je štirideset odstotkov v projekt vključenih zdravstvenih in socialnih delavcev ter drugih strokovnjakov pri svojih pacientih oziroma uporabnikih opazilo več težav z alkoholom, skoraj tretjina pa tudi v svojem bližnjem okolju – med sodelavci, prijatelji oziroma v domačem okolju,« je pojasnila Hočevarjeva.

Dr. Tatjana Novak Šubara s Centra za upravljanje programov preventive in krepitev zdravja, ki je na NIJZ vodila aktivnosti telefona psihološke podpore v prvih treh valih epidemije, je povedala: »S telefonom smo želeli zagotoviti podporo ljudem, ki se v času epidemije in z njo povezanih kriznih ukrepov spoprijemajo z različnimi stiskami. Med klici so bili tudi nekateri z izpostavljeno alkoholno problematiko, bodisi pri klicalcih samih bodisi v njihovi družini.« Med stiskami, povezanimi z alkoholom, so klicatelji navajali tudi zmanjšano dostopnost do strokovne pomoči, poslabšanje medosebnih odnosov, pomanjkanje ustreznih načinov reševanja problemov in skrbi zase.

S stiskami za štirimi stenami se srečuje tudi policija. »Prepričani smo, da je veliko nasilja še vedno skritega in neprijavljenega, zato spodbujamo žrtve pa tudi vse druge, ki za primere nasilja vedo, da to prijavijo in s tem pomagajo žrtvam pri njihovem izhodu iz nasilja,« je poudaril vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje na generalni policijski upravi Alojz Sladič. Skrb vzbujajoč je tudi naraščajoč delež prometnih nesreč, kjer je prisoten tudi alkohol.

V obdobju epidemije so morali svoje delo prilagajati tudi tisti, ki osebam v stiskah zaradi čezmernega pitja alkohola nudijo neposredno pomoč. Kot je dejala predstojnica Enote za zdravljenje odvisnosti od alkohola na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana asist. dr. Mirjana Radovanović, so določene aktivnosti v času najbolj restriktivnih ukrepov začasno celo ustavili, kar so učinkovito nadomestili s podporo po telefonu. Ves čas, ne glede na stopnjo ukrepov, pa so pacienti lahko nemoteno dostopali do Enote za krizne intervencije in do storitev za obravnavo najbolj akutnih stanj, je še poudarila Radovanovićeva.

Pomemben vir pomoči osebam v stiski predstavljajo tudi nevladne organizacije, ki izvajajo terapevtske programe pomoči. »Vsem smo po svojih najboljših močeh svetovali in pomagali. Kljub temu smo bili povsem spregledani s strani odločevalcev, ko so se delili dodatki za delo v kriznih razmerah. Upam pa si trditi, da smo rešili marsikatero življenje«, je poudaril Štefan Lepoša, predsednik Društva za urejeno življenje Abstinent.

Strokovno srečanje je sovpadalo s skorajšnjim zaključkom projekta SOPA, na ravni ministrstva za zdravje pa že potekajo aktivnosti za sistemsko implementacijo nacionalnega projekta SOPA od leta 2022.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/8

sobota

-3/5

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !