Četudi bo kranjsko sodišče na sojenju Jožetu Sikošku (ob njem odvetnik Boštjan Penko) v kratkem izdalo sodbo, bo po vsej verjetnosti zmanjkalo časa, da postane pravnomočna. / Foto: Simon Šubic

Zadevi Sikošek grozi zastaranje

Sojenje nekdanjemu notarju Jožetu Sikošku zaradi domnevne zlorabe položaja ali pravic so ta teden začeli znova, kar je le še voda na mlin zastaranja zadeve.

Glede na to, da bo primer zastaral 13. decembra, realno ni pričakovati, da bi se do tedaj končal s pravnomočno sodbo.

Kranj – Sojenje nekdanjemu ljubljanskemu notarju Jožetu Sikošku na kranjskem okrožnem sodišču je tik red zastaranjem, kljub temu pa so ga v sredo začeli znova, saj je sodišče na zahtevo obrambe zamenjalo enega od sodnikov porotnikov. Glede na to, da bo primer zastaral 13. decembra, realno ni pričakovati, da bi se do tedaj končal s pravnomočno sodbo.

Sikoška obtožnica bremeni pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali pravic, ker naj bi maja 2005, tedaj še kot notarski kandidat, sestavil pogodbo o priznanju dolga, posojilno pogodbo in pogodbo o prevzemu dolga, za katere je vedel, da so fiktivne, zaradi njih pa je bila družba Bajc Transport finančno oškodovana za okoli 142 tisoč evrov. Za opisano dejanje je bil leta 2015 skupaj s soobtoženimi že obsojen na kranjskem sodišču, sodbo pa je višje sodišče dve leti kasneje tudi pravnomočno potrdilo, zato je Sikošek kasneje izgubil notariat. A vrhovno sodišče je leta 2019 v zahtevi za varstvo zakonitosti ugotovilo, da je sodba v delu, ki se nanaša na nekdanjega notarja, temeljila tudi na nezakonito pridobljenih dokazih, zato je ta del sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Ponovno sojenje je na kranjskem sodišču steklo marca, a ga sodnici Nini Prosen ni uspelo pripeljati do konca, kar lahko pripišemo tudi pogosti odsotnosti obtoženega na glavni obravnavi. Ta teden je morala za nameček sojenje začeti znova pred spremenjenim sodnim senatom, saj je obramba dosegla izločitev sodnika porotnika. Višja državna tožilka Helga Dobrin je tako vnovič predstavila obtožbo, za katero pa Sikošek še naprej zatrjuje, da je ne razume, ker da se obtožnica še vedno opira na dokaze, za katere je vrhovno sodišče odločilo, da so nezakoniti. Očitke iz obtožnice sicer zavrača. Po mnenju tožilke gre za sprenevedanje obtoženca, saj vsi dokazi niso bili izločeni iz sodnega spisa, med njimi tudi ne sporne pogodbe, ki jih je obramba že večkrat neuspešno izločala.

Pregon za očitano kaznivo dejanje bi moral zastarati že oktobra letos, vendar je bil zastaralni rok zaradi epidemije podaljšan, tako ta po novem poteče 13. decembra. Čeprav ni realne možnosti, da bi do tedaj morebitna sodba postala tudi pravnomočna, tožilka obtožnice ne namerava umakniti, saj bi s tem dala signal, da za obsodbo ni dovolj dokazov, česar pa sama ne verjame.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/8

sobota

-3/5

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !