Pred čebelarskim centrom na Brdu pri Lukovici so v sodelovanju s Telekomom Slovenije in ob navzočnosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška posadili lipo in s tem zaznamovali začetek Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin. / Foto: ČZS

Sadili bodo medovite rastline

Po načrtu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) naj bi v Sloveniji v desetih letih posadili dva milijona medovitih dreves in drugih rastlin. Saditi bodo začeli marca prihodnje leto.

Slovenski čebelarji dajejo tudi pobudo Evropski uniji, da se priključi projektu. Cilj je, da bi na območju unije do leta 2030 posadili tri milijarde medovitih dreves.

Brdo pri Lukovici – »Želimo, da bo sajenje medovitih dreves in rastlin postalo vseslovensko gibanje in da jih bomo sadili vsako leto zadnjo soboto v marcu. V desetih letih smo si zadali za cilj posaditi dva milijona sadik medovitih dreves, to je toliko, kolikor nas je Slovencev ali povprečno eno medovito drevo na leto za vsako čebeljo družino,« je ob predstavitvi Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin dejal Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, in poudaril, da bo to kamenček v mozaiku ohranjanja čebel in drugih opraševalcev, od katerih je odvisno sedemdeset odstotkov svetovne pridelave hrane.

Kot je povedal vodja akcije Tomaž Samec, čebelarji že vrsto let v sodelovanju z občinami spodbujajo sajenje medovitih rastlin. Številne občine ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, občine pa so tudi zaprosili, da v svojih parkih pokosijo travo potlej, ko rože že odcvetijo. Ker to ni dovolj za ohranjanje opraševalcev in za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje, so se v čebelarski zvezi odločili za Vseslovensko akcijo sajenja medovitih rastlin. Prvič naj bi jih sadili 26. marca prihodnje leto, ko naj bi posadili prvih dvesto tisoč sadik. Čebelarjem so strokovno pomoč pri sajenju ter potlej tudi negi posajenih sadik ponudili v Zavodu za gozdove Slovenije, dogovorili so se za sodelovanje s srednjimi kmetijskimi šolami, k sodelovanju pa so povabili tudi občine in nevladne organizacije. Sadili bodo sadike lipe, javorja, kostanja, jablane, hruške, češnje in drugih medovitih rastlin. Sadike jim bodo brezplačno zagotovili zavod za gozdove ter donatorji, med njimi Bauhaus, ki bo vsakemu čebelarju brezplačno zagotovil eno medovito drevo, ter Telekom Slovenije, ki bo v okviru akcije zbiranja odsluženih mobitelov spomladi posadil tisoč medovitih dreves.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 56 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/28

torek

11/22

sreda

4/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!

Bomo poleti spet stali v kolonah / 06:13, 17. maj

Poleti bomo stali v kolonah. Vsem omenjenim v prispevku je to jasno.

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.