Bodo Jeseničani zaradi visokih stroškov ogrevanja to zimo zmrzovali? / Foto: Gorazd Kavčič

Cena ogrevanja je šla v nebo

Na Jesenicah so občani za mesec oktober prejeli bistveno višje položnice za ogrevanje. V podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto, svetujejo varčevanje pri ogrevanju in pri porabi sanitarne tople vode. Cene naj bi se umirile šele spomladi. Na Občini Jesenice iščejo rešitve.

Oktobra lani je cena MWh znašala 75,66 evra, letos 145,36 evra. V letu dni se je torej cena variabilnega dela dvignila za skoraj sto odstotkov.

Jesenice – Pred dnevi so Jeseničani prejeli položnice podjetja Enos OTE za plačilo stroškov ogrevanja za mesec oktober, ki so v primerjavi s položnicami za lanski oktober bistveno višje. Zvišanje je večino občanov presenetilo, kar dokazujejo tudi odzivi, ki so jih prejeli na Občini Jesenice in v podjetju ENOS OTE, ki ima koncesijo za oskrbo s toploto v občini. Na vročevod je priključenih 150 večstanovanjskih objektov in 180 javnih objektov in poslovnih prostorov.

Na Občini Jesenice zato še enkrat pojasnjujejo, da je glavni razlog za dvig cene zviševanje cene zemeljskega plina in cene emisijskih kuponov na globalni ravni, zaradi česar se bo cena ogrevanja povišala povsod, ne le na Jesenicah.

Občina: Zavedamo se stisk, iščemo rešitve

»Vseeno pa se na Občini Jesenice stiske občanov zaradi visoke cene ogrevanja dobro zavedamo. Žal sledijo zimski meseci s še nižjimi temperaturami, ko je pričakovati še višje položnice. Zato v okviru veljavnih pravnih podlag in določil obstoječega (zavezujočega) koncesijskega razmerja že iščemo morebitni način, ki bi omogočil vsaj delno znižanje stroškov ogrevanja. Smo v kontaktu s podjetjem ENOS OTE glede potencialnih 'rezerv' oziroma manevrskega prostora pri ceni, ki bi lahko omogočil znižanje cene za končne uporabnike,« so povedali na Občini Jesenice in dodali, da je ta teden s predstavniki podjetja na to temo sklican dodatni sestanek.

Hkrati pa so pozvali državo k izvedbi razpoložljivih ukrepov za ustreznejšo regulacijo cen energentov na državni ravni in za pomoč ranljivejšim skupinam prebivalstva. Kot je županu Blažu Račiču med drugim pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, so proučili različne možnosti, pri čemer ugotavljajo, da država pomoč lahko zagotovi le v obliki energetskih vavčerjev, za kar že pripravljajo zakonsko osnovo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ENOS OTE: Svetujemo varčevanje pri ogrevanju

V podjetju ENOS OTE pa so občanom pojasnili, da je cena zemeljskega plina, ki ga za proizvodnjo toplote za ogrevanje in sanitarno toplo vodo uporablja proizvajalec toplote na Jesenicah, v mesecu oktobru 'šla v nebo'. Posledično je bila cena MWh toplote v septembru še 86,56 evra z DDV, v oktobru pa je poskočila na 145,36 evra za MWh z DDV.

»Zato do umiritve nihanja cene toplote resnično svetujemo varčno ogrevanje in porabo sanitarne tople vode. Predvidevamo, da se bo cena toplote umirila šele po novem letu oziroma v spomladanskih mesecih 2022. Znižanje ogrevanja v stanovanju za eno stopinjo Celzija predstavlja pri porabi toplote pet odstotkov prihranka. Zato še enkrat svetujemo – čim bolj varčno pri ogrevanju in porabi sanitarne tople vode.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/4

četrtek

1/4

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PREDAVANJA / Gorenjska, 4. december 2021

O knjigah, ki govorijo o pandemiji

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....

Na Obli gorici postavili šest telovadnih točk / 12:40, 1. december

Super. Dodatna točka za vandalizem.

Lestvica najbogatejših sto / 11:19, 1. december

Jest sem koj za Pogačarjem in Oblakom, 103 mesto..

Kmalu gradnja težko pričakovane ceste / 20:46, 30. november

Obeti so, upajmo, da bodo tudi v najkrajšem možnem času realizirani. Take zadeve se vlečejo že predolgo, enako kot z avtobusno postajo v Kra...

Včeraj glasovali o referendumu / 20:29, 30. november

Občin v Sloveniji je že tako veliko preveč. Vsekakor pa verjamem, da bi se lahko na občinskih sejah dogovorili o vsem kar moti trenutne ljud...

Občina Lesce - Begunje, množična podpora! / 10:06, 30. november

Gre za razvoj Lesc. Predvsem za območje v lasti TD Šobec. Načrti so veliki; z novo občino bodo lažje dosegljivi tudi z Evropskim denarjem. Srečno.