Fresko Poljanska vstaja bodo z dotrajanega poslovnega objekta Mercatorja prestavili k spomeniku NOB. / Foto: arhiv občine

Fresko bodo prestavili

Občina Gorenja vas - Poljane bo v sklopu rušitve opuščene Mercatorjeve trgovine v Poljanah izvedla tudi prestavitev freske akademskega slikarja Iveta Šubica na novo lokacijo, za kar so že pridobili soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Poljane – Fresko lokalnega akademskega slikarja Iveta Šubica, ki nosi naslov Poljanska vstaja, so odkrili leta 1981 ob štiridesetletnici poljanske vstaje. V sklopu ureditve vaškega jedra Poljan so na občini predvideli tudi prestavitev freske z dotrajanega poslovnega objekta Mercator k spomeniku NOB, ki ga bodo za ta namen posebej preuredili.

Kot je pojasnila Jana Oblak z Občine Gorenja vas - Poljane, je bilo treba fresko najprej ustrezno utrditi in zaščititi pred morebitnimi poškodbami, sledilo je dolgotrajna in temeljita utrditev zaledne stene freske. Ta čas odstranjujejo obodni pas zidu okoli freske, sočasno pa izdelujejo novo obodno nosilno vez iz betona, ki bo omogočila premestitev freske. »Postopno nameščanje navedenih vezi bo zaradi sušenja betona trajalo nekaj tednov. Pri delu se držimo zaporedja začrtanih korakov, zato dosedanja dela uspešno potekajo v skladu s pripravljenim načrtom.« Po besedah Jane Oblak so za prestavitev in preureditev spomenika izvedli obsežna usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in pridobili vsa potrebna soglasja za prestavitev freske, ki so vsebovala tudi obsežna priporočila in navodila za izvedbo prestavitve. Kot je dodala, se je postopek prestavitve freske na novo lokacijo izkazal za obsežen zalogaj in zato poteka v več delih. »Na občini želimo k ohranjanju dediščine pristopiti s kar največjo skrbnostjo, saj želimo varovati umetniške stvaritve domačih krajev ter spoštovati drugačnost in različnost zgodovinskih obdobij, ki so jih doživeli pretekli rodovi prebivalcev Poljanske doline.« Predvsem pa po besedah Jane Oblak želijo slediti zgodbi, ki »presega zgolj varovanje kulturne dediščine in ustvarja priložnost za zgleden pristop k spoštovanju različnih nazorov in izročil raznolikih zgodovinskih obdobij, iz katere bi se naši potomci učili živeti v miru in sožitju, ki nikoli ne ruši, pač pa povezuje v dobrobit celotne skupnosti«.

V središču Poljan so pred časom zaključili tudi arheološke raziskave na severnem delu arheološkega najdišča baročne cerkve, kjer so bili odkopani vsi grobovi ob nekdanji baročni cerkvi. Skupno so našli 193 grobov, odkrili pa so tudi ostaline romanskega zidu iz 11. stoletja in ostanke petsto let stare gotske cerkve.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

zmerno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/28

torek

11/22

sreda

4/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Bomo poleti spet stali v kolonah / 06:13, 17. maj

Poleti bomo stali v kolonah. Vsem omenjenim v prispevku je to jasno.

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...