Fresko Poljanska vstaja bodo z dotrajanega poslovnega objekta Mercatorja prestavili k spomeniku NOB. / Foto: arhiv občine

Fresko bodo prestavili

Občina Gorenja vas - Poljane bo v sklopu rušitve opuščene Mercatorjeve trgovine v Poljanah izvedla tudi prestavitev freske akademskega slikarja Iveta Šubica na novo lokacijo, za kar so že pridobili soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Poljane – Fresko lokalnega akademskega slikarja Iveta Šubica, ki nosi naslov Poljanska vstaja, so odkrili leta 1981 ob štiridesetletnici poljanske vstaje. V sklopu ureditve vaškega jedra Poljan so na občini predvideli tudi prestavitev freske z dotrajanega poslovnega objekta Mercator k spomeniku NOB, ki ga bodo za ta namen posebej preuredili.

Kot je pojasnila Jana Oblak z Občine Gorenja vas - Poljane, je bilo treba fresko najprej ustrezno utrditi in zaščititi pred morebitnimi poškodbami, sledilo je dolgotrajna in temeljita utrditev zaledne stene freske. Ta čas odstranjujejo obodni pas zidu okoli freske, sočasno pa izdelujejo novo obodno nosilno vez iz betona, ki bo omogočila premestitev freske. »Postopno nameščanje navedenih vezi bo zaradi sušenja betona trajalo nekaj tednov. Pri delu se držimo zaporedja začrtanih korakov, zato dosedanja dela uspešno potekajo v skladu s pripravljenim načrtom.« Po besedah Jane Oblak so za prestavitev in preureditev spomenika izvedli obsežna usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in pridobili vsa potrebna soglasja za prestavitev freske, ki so vsebovala tudi obsežna priporočila in navodila za izvedbo prestavitve. Kot je dodala, se je postopek prestavitve freske na novo lokacijo izkazal za obsežen zalogaj in zato poteka v več delih. »Na občini želimo k ohranjanju dediščine pristopiti s kar največjo skrbnostjo, saj želimo varovati umetniške stvaritve domačih krajev ter spoštovati drugačnost in različnost zgodovinskih obdobij, ki so jih doživeli pretekli rodovi prebivalcev Poljanske doline.« Predvsem pa po besedah Jane Oblak želijo slediti zgodbi, ki »presega zgolj varovanje kulturne dediščine in ustvarja priložnost za zgleden pristop k spoštovanju različnih nazorov in izročil raznolikih zgodovinskih obdobij, iz katere bi se naši potomci učili živeti v miru in sožitju, ki nikoli ne ruši, pač pa povezuje v dobrobit celotne skupnosti«.

V središču Poljan so pred časom zaključili tudi arheološke raziskave na severnem delu arheološkega najdišča baročne cerkve, kjer so bili odkopani vsi grobovi ob nekdanji baročni cerkvi. Skupno so našli 193 grobov, odkrili pa so tudi ostaline romanskega zidu iz 11. stoletja in ostanke petsto let stare gotske cerkve.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

2/5

četrtek

2/6

petek

-4/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PREDAVANJA / Gorenjska, 4. december 2021

O knjigah, ki govorijo o pandemiji

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Na Obli gorici postavili šest telovadnih točk / 12:40, 1. december

Super. Dodatna točka za vandalizem.

Lestvica najbogatejših sto / 11:19, 1. december

Jest sem koj za Pogačarjem in Oblakom, 103 mesto..

Kmalu gradnja težko pričakovane ceste / 20:46, 30. november

Obeti so, upajmo, da bodo tudi v najkrajšem možnem času realizirani. Take zadeve se vlečejo že predolgo, enako kot z avtobusno postajo v Kra...

Včeraj glasovali o referendumu / 20:29, 30. november

Občin v Sloveniji je že tako veliko preveč. Vsekakor pa verjamem, da bi se lahko na občinskih sejah dogovorili o vsem kar moti trenutne ljud...

Občina Lesce - Begunje, množična podpora! / 10:06, 30. november

Gre za razvoj Lesc. Predvsem za območje v lasti TD Šobec. Načrti so veliki; z novo občino bodo lažje dosegljivi tudi z Evropskim denarjem. Srečno.

Alkohol v luči epidemije / 09:38, 30. november

A Vasko je bil tudi med govorci?

Konec tedna kongresa dveh strank / 09:37, 30. november

Ljudmila bo nova predsednica Slovenije, Tonin in NSI pa zgodovina..