Folklorno društvo Bled v Pragi / Foto: arhiv društva

Blejci se ne dajo

Folklornemu društvu (FD) Bled se je konec letošnjega avgusta uspelo udeležiti folklornega festivala Slovenija v Pragi 2020/2021. Ker so v času poletnih mesecev in zgodnje jeseni razmere to dopuščale, člani društva niso počivali. Zaplesali so tudi na Antoničevem večeru in sodelovali pri ličkanju koruze.

V poletnem času je FD Bled trikrat tedensko gostoval v Gostilni Lectar v Radovljici, kjer so bili presenečeni nad velikim številom gostov iz Amerike. Folklorniki so oktobra zaplesali tudi na Antoničevem večeru v Zgornjih Gorjah, njihov član Jože Resman s Srednje Dobrave pri Kropi, pa je pripravil star običaj, poimenovan Na kp, kjer so ličkali koruzo, za glasbeno podlago pa je skrbela skupina Suhe hruške, ki je del Kulturno-umetniškega društva Triglav Slovenski Javornik.

Franc Pogačnik, član FD Bled, pove, da se bodo še naprej trudili s pridobivanjem novih članov, se udeleževali prireditev, predstavljali Slovenijo v tujini in tudi izobraževanje mentorja ne bo izostalo – kolikor bo dovoljevala situacija, ki jo kroji prisotnost covida-19.

V Pragi so se – tako kot še nekateri njihovi gorenjski kolegi – predstavili z 12- do 15-minutnim programom. Za vstop na Češko so potrebovali izpolnjen spletni obrazec, izpolnjevati so morali pogoj PCT, maske so bile obvezne na vseh javnih prostorih, pogoj PCT so zahtevali tudi za vstope v hotele in na prireditvena mesta. Program festivala je potekal na štirih lokacijah, celotna organizacija pa je bila zastavljena tako, da se nikjer ni ustvarjala gneča. Pogačnik nam zaupa, da so se s soplesalci kar nekaj časa odločali, ali bi se festivala v Pragi udeležili ali ne, a ker je bila večina že cepljena, so se odločili, da se ga udeležijo. Je bil pa festival načrtovan že marca letos, potem pa so ga izpeljali znotraj štirih dni konec avgusta. Uvodni večer se je zgodil v hotelu Clarion Congress, blizu hotela, kjer so bili Slovenci nastanjeni, zaplesalo oziroma nastopilo pa je osem skupin. Med Gorenjci ŽEPZ Trzinke in KD Folklora Cerklje. Člani FD Bled pa so nastopili z dvema spletoma na tradicionalni sobotni kmečki tržnici Vitezne namesti, osrednja prireditev pa se je zgodila v Plečnikovi cerkvi Srca Jezusovega, kjer so se predstavili tudi Sorški orgličarji.

Kdor je želel, se je lahko udeležil skoraj triurnega turističnega križarjenja z ladjico po Vltavi ali vodenega ogleda Prage.

Pogačnik pravi, da je vesel, da je bil to čas, ko so se razmere v Pragi toliko umirile, da so lahko festival izpeljali. Danica Vester pa je zapisala: »Zlata Praga – pročelja hiš krasijo pozlate, strehe krasi prekrasna zelena patina, stavbe, cerkve, grad, mostovi – spoznali smo veličino takratnega časa. Kar petsto slovenskih udeležencev, pa ne popotnikov, pač pa folklornikov, pevcev in muzikantov, je prikazalo veliko nesnovno dediščino naše Slovenije na Češkem. Kjerkoli smo bili, je odmevala slovenska pesem, zvoki harmonike, smeh in prijateljstvo.« In nadaljevala, da brez razvajanja brbončic tudi ni šlo. »Značilni kruhovi štruklji z brusnicami, golaž in seveda pivo v eni od najstarejših starih gostilen Pri Fleku,« je naštela. Omenila je tudi Jožeta Plečnika, slovenskega arhitekta, ki je v Pragi deloval med letoma 1920 in 1935. »Prenovil je sedež čeških vladarjev grad Hradčani, ki je eden največjih na svetu, in mu dal novo podobo. Zgradil je čudovit sakralni objekt: cerkev Srca Jezusovega, kjer smo spremljali koncert naših pevskih zborov. S še petimi folklornimi skupinami pa smo nastopili na originalni mestni praški tržnici Vitezne namesti. Poželi smo velik aplavz. V nastop smo vključili tudi našo prijazno veleposlanico Tanjo Strniša. V starih časih so iz ljubezni gradili objekte, mi pa z ljubeznijo gradimo mostove prijateljstva in sožitja,« je zaključila.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/-1

četrtek

-5/1

petek

-7/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

IZLETI / Kokrica, 10. december 2021

Po poteh okrog krajevne skupnosti

OBVESTILA / Preddvor, 10. december 2021

Merjenje sladkorja, holesterola in tlaka

PREDAVANJA / Žiri, 10. december 2021

Indija in Nepal

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Kondomi tudi za zdravnike / 18:44, 8. december

Stisnu lajk, ne morem verjet hahahaa...

Kondomi tudi za zdravnike / 17:06, 8. december

Dober!

https://www.youtube.com/watch?v=nSIS1iGi1KY&ab_channel=Riblja%C4%8CorbaOfficialchannel

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:48, 8. december

Glede na vreme bo ta golazen spet preživela zimo pod snegom, tko da cepljenje edina varjanta!

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:46, 8. december

Dobil SMS iz ZD Jesenice, šel, cepil in to je to.. KME = Pi*darija !

V ponedeljek potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom / 09:32, 8. december

Poklukar : Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro ..

Do nedavnega spoštovanja vreden človek in zdravnik ! Danes sploh ne več kaj govori..

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 09:13, 8. december

Če bo 15 italijanskih zdravstvenikov rešilo naš zdravstveni sistem pred kolapsom smo res ena ritna luknja od države...

Nastala nova stranka Konkretno / 09:11, 8. december

Počivalšek, Kovšca... In zraven še Miha Rebolj.. ? Kaj ti je tega treba Miha??