Jadranka Završnik in Nežka Kukec z novo knjigo Tri po mačje / Foto: Gorazd Kavčič

Navihane mačje rime

Kranjčanka Nežka Kukec je minuli četrtek v Kricah kracah predstavila svojo drugo knjigo za otroke Tri po mačje. Za ilustracije je poskrbela Jadranka Završnik.

Leto po izdaji svoje prve knjige za otroke z naslovom Živalski žur je Nežka Kukec na pot pospremila že svojo drugo slikanico v rimah Tri po mačje. Tudi tokrat so v glavni vlogi živali, natančneje simpatični muci Zmajka in Oskar. Na predstavitvi ju je bilo v tehniki kamišibaja, torej na majhnem lesenem odru, mogoče spoznati tudi na originalnih ilustracijah Jadranke Završnik, ki so nastale prav za omenjeno knjigo.

Zbranim sta Nežka Kukec in Jadranka Završnik predstavili dve od treh zgodb iz knjige. Prva govori o potepinki z zlatim zvončkom Zmajki, druga o mačkonu Oskarju, ki se odloči poiskati lasten dom. Tretjo zgodbo pa sta kot skrivnost prihranili za vse, ki bodo v roke vzeli knjigo. Tudi za nastanek druge knjige je glavni razlog njena velika ljubezen do živali, je poudarila Nežka Kukec, tokrat sta ji bila za navdih kar njena domača ljubljenčka Zmajka in Okar. Pojasnila je tudi izvor imena Zmajka. Ko sta namreč z možem Iztokom posvojila prvo mačko, sta bila prepričana, da je samček, zato sta jo poimenovala Zmaj. »Če bi bila samička, bi bila Cuba,« je razložila. A po prvem obisku veterinarja, to je po dveh mesecih bivanja z njima, se je izkazalo, da je Zmaj pravzaprav samička, tako da je od takrat naprej Zmajka. Oskar iz zavetišča Mačja hiša se jim je pridružil letos februarja. Kot je priznala, si je že dolgo želela pomagati kakšni brezdomni mački. »To je res lep občutek,« se je raznežila.

Preden ju je upodobila na ilustracijah, ju je Jadranka Završnik želela spoznati. Zmajko je nato upodobila kot neko divo, Oskar pa je nanjo naredil vtis s svojim lepim obrazom in poduhovljenostjo, ki jo izžareva, čeprav je tudi pravi navihanček, je poudarila. In vse to ji je uspelo vtkati v njene ilustracije, kar dokazuje tudi to, da ju na ilustracijah takoj prepoznajo, je razložila Nežka Kukec. In kot je dodala za konec: V zgodbe v knjigi je vtkana želja, da bi bilo za mačke in tudi vse druge živali lepo poskrbljeno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/28

torek

11/22

sreda

4/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!

Bomo poleti spet stali v kolonah / 06:13, 17. maj

Poleti bomo stali v kolonah. Vsem omenjenim v prispevku je to jasno.

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.