Uredba o vozlišču v Kranju

Vlada je izdala uredbo, s katero ugotavlja javni interes za sklenitev javno-zasebnega partnerstva in izvedbo projekta Vozlišče v Vojašnici Petra Petriča v Kranju v obliki koncesijskega javno-zasebnega partnerstva.

Kranj – Vlada je prejšnji teden izdala uredbo o javno-zasebnem partnerstvu pri izvedbi projekta Vozlišče v Vojašnici Petra Petriča v Kranju. Gre za pilotni projekt vseevropskega projekta RESHUB Network in Europe, ki ga je ministrstvo za obrambo predlagalo v okviru Posvetovalnega foruma za trajnostno energijo obrambnega in varnostnega sektorja. »S pilotnim projektom v Kranju postavljamo temelje 'vodikove avtoceste' za obrambni in varnostni sektor v EU,« poudarjajo na ministrstvu za obrambo.

RESHUB Network in Europe je prvi obrambni energetski projekt, ki je financiran iz skladov Evropske unije, in sicer iz Sklada za strukturne spremembe. Skupno je bilo dodeljenih 310 tisoč evrov za izdelavo študije izvedljivosti za pet vojašnic v Sloveniji in po eno vojašnico v Avstriji, Belgiji, Nemčiji in na Madžarskem.

Kot je ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja v kranjski vojašnici maja letos razložil polkovnik Robert Šipec iz direktorata za logistiko, bodo v Kranju postavili veliko fotovoltaično elektrarno in vodikovo vozlišče, ki bo zagotovilo hranjenje vodika in vsaj tridnevno polno avtonomijo vojašnice v primeru izpada električne energije. Vodik bodo uporabili za zagotavljanje energetske samozadostnosti vojašnice in pogon vozil, tako vojaških kot vozil kranjskega potniškega prometa, je dejal. »Odpiramo tudi vrata razvoju vodikove mobilnosti, saj bodo prebivalci tu polnili vodikova vozila, Mestna občina Kranj bo lahko zagotovila mestni promet na vodik. Gre za prvi tak projekt v Sloveniji in prvi v obrambnem sektorju v Evropi,« je maja poudaril Šipec.

Vladna uredba vsebuje odločitev o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva in izvedbo projekta Vozlišče v Vojašnici Petra Petriča v Kranju v eni izmed oblik javno-zasebnega partnerstva, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo. Vlada se je odločila za koncesijsko javno-zasebno partnerstvo – koncesijo storitve. »Vrsta javno-zasebnega partnerstva je bila določena v skladu z ugotovitvami iz investicijskega programa ter ocene upravičenosti,« so razložili na ministrstvu za obrambo in dodajajo, da je uredba temeljni okvir prihodnjega pogodbenega razmerja, natančnejša opredelitev vseh sestavin pogodbenega razmerja pa bo izvedena v okviru koncesijske pogodbe.

Uredba predvideva, da so predmet koncesije izvajanje storitev pogodbenega zagotavljanja prihranka energije v objektih Vojašnice Petra Petriča Kranj, zagotavljanje avtonomnega delovanja vojašnice ter pravica do prodaje proizvedenih energentov. Uredba ureja tudi bistvene dele postopka izbire koncesionarja, predvsem posamezne faze konkurenčnega dialoga in strokovno komisijo za izbiro, poročanje koncesionarja in izvajanje nadzora javnega partnerja nad izvajanjem koncesionirane dejavnosti, so še razložili na ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

0/-1

četrtek

-5/1

petek

-7/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

IZLETI / Kokrica, 10. december 2021

Po poteh okrog krajevne skupnosti

OBVESTILA / Preddvor, 10. december 2021

Merjenje sladkorja, holesterola in tlaka

PREDAVANJA / Žiri, 10. december 2021

Indija in Nepal

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Kondomi tudi za zdravnike / 18:44, 8. december

Stisnu lajk, ne morem verjet hahahaa...

Kondomi tudi za zdravnike / 17:06, 8. december

Dober!

https://www.youtube.com/watch?v=nSIS1iGi1KY&ab_channel=Riblja%C4%8CorbaOfficialchannel

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:48, 8. december

Glede na vreme bo ta golazen spet preživela zimo pod snegom, tko da cepljenje edina varjanta!

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:46, 8. december

Dobil SMS iz ZD Jesenice, šel, cepil in to je to.. KME = Pi*darija !

V ponedeljek potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom / 09:32, 8. december

Poklukar : Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro ..

Do nedavnega spoštovanja vreden človek in zdravnik ! Danes sploh ne več kaj govori..

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 09:13, 8. december

Če bo 15 italijanskih zdravstvenikov rešilo naš zdravstveni sistem pred kolapsom smo res ena ritna luknja od države...

Nastala nova stranka Konkretno / 09:11, 8. december

Počivalšek, Kovšca... In zraven še Miha Rebolj.. ? Kaj ti je tega treba Miha??