Na okrogli mizi so gostje Špela Bolka, Janko Štefančič, Breda Šprajcar, Gašper Perušek in Robi Zorman spregovorili o tem, kako uspešno izbrati karierno pot.

Tudi pri karieri slediti srcu

Na Strokovni tehniški gimnaziji Šolskega centra Kranj so v sklopu tretjega dogodka iniciative Inženirke in inženirji bomo! minuli četrtek med drugim pripravili okroglo mizo, na kateri so spregovorili o tem, kako uspešno izbrati karierno pot.

Na dogodku so predstavili inovativne oblike dela na njihovi šoli, dijaki Krištof Mohorič, Tjan Borovnica, Tadej Valjavec in Marko Manojlović pa so v okviru Bitke talentov prikazali svoje inovacije.

Kranj – »Današnji dogodek je festival mladosti, vedoželjnosti, inovativnosti in tudi podjetnosti, predvsem pa poklon inženirstvu, ki je tudi v času sedanje epidemije izkazalo svojo vlogo in pomen,« je zbrane v uvodu nagovorila ravnateljica strokovne gimnazije Lidija Goljat Prelogar. Na dogodku so predstavili inovativne oblike dela na njihovi šoli, dijaki Krištof Mohorič, Tjan Borovnica, Tadej Valjavec in Marko Manojlović pa so v okviru Bitke talentov prikazali svoje inovacije.

Osrednji del je bil posvečen okrogli mizi, na kateri so svoje karierne poti predstavili vodja tehnologije v podjetju Hidria Špela Bolka, direktor podjetja Genis Janko Štefančič, pilotka helikopterja v letalski policijski enoti Breda Šprajcar, podporni inženir za CPE opremo v podjetju Iskratel Gašper Perušek in samostojni specialist za aplikacije v podjetju Iskraemeco Robi Zorman. Špela Bolka, nominiranka za inženirko leta 2020, pravi, da ji pri delu nikoli ni dolgčas, saj se vsak dan srečuje z drugačnimi izzivi. Po zaključku šolanja na Gimnaziji Bežigrad se je odločila za študij strojništva, saj ji je bilo blizu naravoslovje, s tega področja pa se ji je strojništvo zdelo najbolj »otipljivo, oprijemljivo«. »Vse, kar narediš, lahko dejansko občutiš, primeš v roko,« je pojasnila svojo odločitev. Janko Štefančič je priznal, da računalništvo ni bila njegova prva izbira, saj je razmišljal predvsem o študiju medicine, danes pa v svojem delu nadvse uživa. Zbranim dijakom je svetoval, naj se v srednji šoli res potrudijo, saj bodo tako dobili dobro podlago za študij. »V učenje je treba vložiti veliko dela in energije, a vsa znanja dolgoročno pridejo prav, čeprav ti takrat, ko se učiš, mogoče ni čisto jasno, zakaj boš to potreboval.« Breda Šprajcar se je nad letenjem navdušila že v srednji šoli. »Prej sem letela kot opravila vozniški izpit,« je priznala in dodala, da se je najprej ukvarjala z jadralnim letalstvom, za kar jo je navdušil oče. Teoretično popotnico za njen poklic je pridobila na fakulteti za strojništvo, a po njenih besedah je treba precej časa in denarja vložiti tudi zunaj fakultete. Gašper Perušek je dijakom zaupal, da je že kot otrok najraje razdiral električne avtomobilčke in vlakce, ki pa jih je potem želel tudi popraviti in je tako pridobival vedno nova znanja. »Izbira računalniške srednje šole in fakultete za elektrotehniko je bila zato kar nekako logična.« Robija Zormana prav tako navdušujejo nove tehnologije in tudi on je priznal, da je v otroštvu najraje razstavljal igrače, da bi ugotovil, kako delujejo. To je potem povezal tudi s svojo kariero, ki ga je vodila od ustanovitve lastnega podjetja, v okviru katerega je razvil električni skiro, do vodje skupine v podjetju Iskraemeco.

Pri izbiri novih sodelavcev v podjetju je Janko Štefančič pozoren na znanja s področja, ki ga pokrivajo, in komunikativnost, predvsem pa sta mu pomembni volja in pripravljenost za opravljanje dela, je zaupal dijakom in dodal, da je tako kot pri športnih ekipah: »Ne potrebujem homogene ekipe, zelo dobra je raznolikost.« Obenem je dijakom svetoval, naj jih ne bo strah kdaj narediti tudi kakšne napake, saj se prav iz lastnih napak največ naučimo. Tudi Špela Bolka jim je svetovala, naj se pri izbiri nadaljnje karierne poti ne ustrašijo ničesar. »Vsaj poskusite, kar vas najbolj veseli, kasneje se še vedno lahko premislite in zamenjate študij ali pa s pridobljeno izobrazbo opravljate kaj drugega, ne ravno tistega, za kar ste se šolali.« Janko Štefančič se je strinjal, da je pri izbiri kariere najboljše slediti srcu. »V tem, kar vas veseli, se boste zagotovo našli.« S podobnim nasvetom jim je postregla Breda Šprajcar: »Raziskujte svet in življenje; možnosti je danes zelo veliko, tako da boste zagotovo našli, kar vas resnično veseli in pritegne.« Svetovala jim je še, naj bodo vztrajni in pogumni, saj se to vedno obrestuje.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/2

torek

-5/6

sreda

-2/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O soji in drugih zrnatih stročnicah

RAZSTAVE / Bled, 18. januar 2022

Bled – iz koledarja za leto 2022

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O »očetu surovega realizma« Bukowskem

PREDAVANJA / Naklo, 18. januar 2022

Maroko

OBVESTILA / Preddvor, 19. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

PREDAVANJA / Begunje, 19. januar 2022

Predavanje o pljučnici odpade

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

 

 
 

 

 
 
 

V Volčjem Potoku našli ročno bombo / 10:28, 18. januar

Al sta bla pripadnika enote v slabem stanju??

V Volčjem Potoku našli ročno bombo / 10:26, 18. januar

Tale prispevek je res vreden občudovanja..
Ker je bila bomba v slabem stanju sta jo uničila!? A če bi bila dobra bi jo zakopala nazaj al kako??

Od srede dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu / 09:35, 18. januar

Virusu pojema moč oziroma virus bo postal blaga oblika gripe. Naravna pot, ki so jo na Oxfordu predvideli že oktobra 2021. Pomlad bo že takš...

V Volčjem Potoku našli ročno bombo / 08:55, 18. januar

Defenzivna bomba?
Kej tako bolanga pa še nisem slišal.
Baje je bila una na Hirošimo tudi defenzivna.

Od srede dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu / 08:21, 18. januar

Podpiram, seveda, da ne bo pomote...

Od srede dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu / 08:18, 18. januar

Huje je z virusom, bolj naraščajo okužbe, bolj Janez in stroka rahlja ukrepe.. Zanimivo!

Višje sodišče potrdilo kazen trojnemu morilcu / 07:59, 18. januar

In vrhovno nej mu nabije še eno porcijo 30 let...