Udeleženci ene od kamniških literarnih transverzal so si med drugim ogledali tudi nekdanji lovski dvorec v Zgornjem Tuhinju.

Nagrada za Kamniške literarne transverzale

Združenje splošnih knjižnic vsako leto ob dnevu splošnih knjižnic, 20. novembra, nagrajuje najboljše projekte na področju strokovnega dela in na področju dela z uporabniki. Med nagrajenci je tudi Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik za projekt Kamniške literarne transverzale.

Literarna transverzala je voden pohod, na katerem udeleženci spoznavajo določeno okolje, kulturne in naravne znamenitosti ter osebnosti, ki izhajajo iz tega okolja.

Kamnik – Komisija je projektu Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik Kamniške literarne transverzale dodelila vse možne točke in ga ocenila kot najboljši projekt na področju dela z uporabniki ter mu dodelila nagrado Združenja splošnih knjižnic za leto 2021.

Literarna transverzala je voden pohod, na katerem udeleženci spoznavajo določeno okolje, kulturne in naravne znamenitosti ter osebnosti, ki izhajajo iz tega okolja. Za vsako transverzalo v knjižnici izdelajo vodnik po kraju in po zgodovini s predstavitvijo literarnih ali strokovnih del o kraju ter tudi različnih vrst gradiva ali virov za spoznavanje domoznanskih vsebin, kot sta na primer spletna stran Kamniško-biografski leksikon, spletna stran z razglednicami prejmipozdrav.si.

»Začetki Kamniških literarnih transverzal segajo v junij 2018. Takrat smo za odrasle udeležence naših knjižničnih dejavnosti želeli organizirati sicer tradicionalni izlet ob zaključku bralne sezone. Običajno smo se odpravili v bolj oddaljene kraje, v tistem času pa finančno stanje knjižnice priprave takšnega izleta ni dovoljevalo. Zato smo se odločili, da pripravimo domoznansko obarvani izlet v okolico Kamnika. Odločili smo se, da gremo po poti od Kamnika do izvira Kamniške Bistrice. Na pot smo se v knjižnici skrbno pripravili, tudi z izdelavo vodnika, v katerega smo vključili tudi literarne odlomke. Presenečenje nas je čakalo v naslednjih dneh, saj smo od udeležencev prejeli številne pohvale in zaradi uspeha te prve poti smo se odločili, da podobne poti izvedemo tudi po drugih krajih na kamniško-komendskem območju in jih združimo v Kamniške literarne transverzale. Do sedaj smo tako izvedli pet literarnih transverzal, poleg že omenjene še Sela pri Kamniku, Tunjice, Zgornji Tuhinj in nekdanja kamniška predmestja; štiri so bile izvedene v živo, eno pa smo pripravili virtualno,« je projekt predstavil Andrej Kotnik iz Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik.

Knjižnica v načrtovanje in pripravo tega literarnega dogodka vsakokrat pritegne tudi društva, krajevne skupnosti ali posameznike, s katerimi se dogovorijo za vsebino, vodenje, izvedbo, predstavitev drugih pomembnih posameznikov z določenimi znanji ali vedenji, za pogostitev ali druge podporne aktivnosti. »Pomembno je, da besedo ali priložnost predajanja znanja dobijo posamezniki iz lokalnega okolja. S tem ruralnemu okolju dajemo priložnost predstavitve in uveljavljanje skritih vedenj ali pozabljenih vsebin, ki pa so ravno v času epidemije dobile nove vrednosti,« pravijo zaposleni v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, kjer so ponosni na nagrado in zadovoljni, da strokovna javnost prepozna in ocenjuje naše delo kot zelo kakovostno.

Komisija s pohvalami res ni skoparila. »Projekt je izvrsten primer živega do­moznanstva, ki aktivira ob­stoječe domoznanske vire, zbrane v knjižnici in širšem kamniškem okolju, s skritimi viri znanja in vednosti med prebivalci v okoljih knjižnice. Učinki so dobri in številni: ustvarjanje novih domoznanskih vsebin, povečana in bolj poglobljena raba domoznanskih virov, spodbujanje drugih dogodkov in zanimanj v lokalni skupnosti, krepitev povezav, partnerstev (KS, društva, zanimivi občani) v skupnostih in krepitev povezanosti z okolji. Inovativnost prepoznavamo v tem, da gre knjižnica ven iz svojih zidov med prebivalce, da spodbuja ohranjanje in dokumentiranje ljudskih izročil in krepi povezanost in sodelovanje v skupnosti,« so med drugim zapisali v svoji obrazložitvi.

Med nagrajenci sta bili še Mariborska knjižnica in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

0/0

četrtek

-2/2

petek

-8/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

IZLETI / Kokrica, 10. december 2021

Po poteh okrog krajevne skupnosti

OBVESTILA / Preddvor, 10. december 2021

Merjenje sladkorja, holesterola in tlaka

PREDAVANJA / Žiri, 10. december 2021

Indija in Nepal

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Kondomi tudi za zdravnike / 18:44, 8. december

Stisnu lajk, ne morem verjet hahahaa...

Kondomi tudi za zdravnike / 17:06, 8. december

Dober!

https://www.youtube.com/watch?v=nSIS1iGi1KY&ab_channel=Riblja%C4%8CorbaOfficialchannel

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:48, 8. december

Glede na vreme bo ta golazen spet preživela zimo pod snegom, tko da cepljenje edina varjanta!

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:46, 8. december

Dobil SMS iz ZD Jesenice, šel, cepil in to je to.. KME = Pi*darija !

V ponedeljek potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom / 09:32, 8. december

Poklukar : Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro ..

Do nedavnega spoštovanja vreden človek in zdravnik ! Danes sploh ne več kaj govori..

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 09:13, 8. december

Če bo 15 italijanskih zdravstvenikov rešilo naš zdravstveni sistem pred kolapsom smo res ena ritna luknja od države...

Nastala nova stranka Konkretno / 09:11, 8. december

Počivalšek, Kovšca... In zraven še Miha Rebolj.. ? Kaj ti je tega treba Miha??