Nameščajo tudi obvestilne table o zasedenosti parkirnih mest.

Plačljiva javna parkirišča

Na podlagi preučitve praks v drugih enako razvitih turističnih občinah v Sloveniji in tujini je projektna skupina naredila analizo stanja in za območje občine Kranjska Gora pripravila načrt z umestitvijo novih parkirišč, posodobitvijo obstoječih in vzpostavitev plačljivega parkirnega sistema.

Najcenejše bo parkiranje v coni tri, 0,80 evra za začetno uro. Ob nakupu smučarske vozovnice bo parkiranje brezplačno. Občani bodo imeli možnost nakupa posebnega letnega abonmaja po ceni trideset evrov, s katerim bo mogoče parkirati na skoraj vseh parkiriščih.

Kranjska Gora – Občina Kranjska Gora ima trenutno na celotnem območju okrog 2200 javnih parkirnih mest, vsa so bila doslej brezplačna. Občinski svetniki so na nedavni seji po sprejetju trajnostno naravnane Celostne prometne strategije Občine Kranjska Gora po skrajšanem postopku sprejeli tudi spremenjen in dopolnjen pravilnik, ki določa javne parkirne površine in plačilo parkirnine. Župan Janez Hrovat je povedal, da je bilo parkiranje pereča problematika, ki so jo želeli urediti, in upa, da je »vsaj približno za vse pravično«. Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je dodal, da je prometni režim, ki trenutno še velja na destinaciji, potreben takojšnje vzpostavitve zdravega sistema prometa tako za osebna vozila kot pešce in kolesarje. Največji problem pa je mirujoči promet. Podobnih dokumentov je sicer v občini že kar nekaj, vsi pa imajo, kot je poudaril Veber, enak cilj. To je zmanjšanje tranzitnega motornega prometa v naselju, umirjanje motornega prometa in porast trajnostnih oblik mobilnosti. »Sprejeti pravilnik je živ dokument, pomembno pa je, da smo začeli in da promet uredimo ter vzpostavimo nek red,« je dejal podžupan Bogdan Janša.

Novi prometni režim bodo začeli testno uvajati decembra pred začetkom glavne zimske turistične sezone, kjer bo to tehnično izvedljivo v tem kratkem času. Ob nakupu smučarske vozovnice bo parkiranje brezplačno. Sicer pa so parkirišča razdelili v štiri cone: cona ena pokriva ključne in najbolj obremenjene turistične točke ter ožji center Kranjske Gore, pod cono dve spada večina parkirišč po občini, v coni tri so parkirišča na obrobju, na katera želijo preusmeriti mirujoči promet iz najbolj obremenjenih območij, za cono štiri pa bo veljal poseben prometni režim (npr. v dolino Vrata). Najcenejše bo parkiranje v coni tri, 0,80 evra za začetno uro in nadaljnjo uro, medtem ko bo v coni ena ura parkiranja 1,20 evra in nadaljnja ura dva evra. V coni dve bo začetna in nadaljnja ura stala 1,20 evra. Cena dnevnega parkiranja avtodoma bo 12 evrov, za avtobus 20 evrov.

Predvideli so tudi režim brezplačnega kratkotrajnega parkiranja v bližini pomembnih institucij, kot so občina, zdravstveni dom, knjižnica, pokopališča, izobraževalne ustanove ....

Občani bodo imeli možnost nakupa posebnega letnega abonmaja po ceni trideset evrov, s katerim bo mogoče parkirati na skoraj vseh parkiriščih. Na voljo bo tudi splošni letni (250 evrov) in polletni abonma za nerezidente ter tridnevni, petdnevni in desetdnevni turistični abonma. Hotelirji in drugi ponudniki nastanitev, ki ne morejo zagotoviti lastnih parkirnih mest, bodo imeli možnost uporabe javnih parkirnih mest s plačilom letnega pavšala.

Plačilo parkirnine bo možno s SMS-sporočilom, mobilno aplikacijo in na parkirnih avtomatih. Nadzor bo izvajal Medobčinski inšpektorat in redarstvo, upravljavec parkirišč bo Komunala Kranjska Gora.

Denar, zbran s parkirninami, bo strogo namenski, zagotavljajo na občini. Prihodek bo omogočal dodatne zaposlitve, sofinanciranje javnega potniškega prometa, vzpostavitev in dopolnitev občinske infrastrukture in dejavnosti, ki so vezane na trajnostno mobilnost. Začeli so se tudi že postopki za pridobitev dokumentacije za gradnjo garažne hiše v Kranjski Gori, je še navedel podžupan Janša.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 83 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/27

petek

13/28

sobota

14/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

DELAVNICE / Kranj, 21. avgust 2022

Poletne delavnice vokalne glasbe

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2022

Kolesarski izlet do Jezerskega

GLASBA / Šenčur, 24. avgust 2022

Šenčurska poletna glasbena srečanja

 

 
 

 

 
 
 

Veter odkrival strehe in podiral drevje / 21:18, 18. avgust

Nepravilno pritrjena pločevina na strehah. Treba bi bilo uporabiti daljše vijake, ne pa žeblje za lepenko.

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...