Nameščajo tudi obvestilne table o zasedenosti parkirnih mest.

Plačljiva javna parkirišča

Na podlagi preučitve praks v drugih enako razvitih turističnih občinah v Sloveniji in tujini je projektna skupina naredila analizo stanja in za območje občine Kranjska Gora pripravila načrt z umestitvijo novih parkirišč, posodobitvijo obstoječih in vzpostavitev plačljivega parkirnega sistema.

Najcenejše bo parkiranje v coni tri, 0,80 evra za začetno uro. Ob nakupu smučarske vozovnice bo parkiranje brezplačno. Občani bodo imeli možnost nakupa posebnega letnega abonmaja po ceni trideset evrov, s katerim bo mogoče parkirati na skoraj vseh parkiriščih.

Kranjska Gora – Občina Kranjska Gora ima trenutno na celotnem območju okrog 2200 javnih parkirnih mest, vsa so bila doslej brezplačna. Občinski svetniki so na nedavni seji po sprejetju trajnostno naravnane Celostne prometne strategije Občine Kranjska Gora po skrajšanem postopku sprejeli tudi spremenjen in dopolnjen pravilnik, ki določa javne parkirne površine in plačilo parkirnine. Župan Janez Hrovat je povedal, da je bilo parkiranje pereča problematika, ki so jo želeli urediti, in upa, da je »vsaj približno za vse pravično«. Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je dodal, da je prometni režim, ki trenutno še velja na destinaciji, potreben takojšnje vzpostavitve zdravega sistema prometa tako za osebna vozila kot pešce in kolesarje. Največji problem pa je mirujoči promet. Podobnih dokumentov je sicer v občini že kar nekaj, vsi pa imajo, kot je poudaril Veber, enak cilj. To je zmanjšanje tranzitnega motornega prometa v naselju, umirjanje motornega prometa in porast trajnostnih oblik mobilnosti. »Sprejeti pravilnik je živ dokument, pomembno pa je, da smo začeli in da promet uredimo ter vzpostavimo nek red,« je dejal podžupan Bogdan Janša.

Novi prometni režim bodo začeli testno uvajati decembra pred začetkom glavne zimske turistične sezone, kjer bo to tehnično izvedljivo v tem kratkem času. Ob nakupu smučarske vozovnice bo parkiranje brezplačno. Sicer pa so parkirišča razdelili v štiri cone: cona ena pokriva ključne in najbolj obremenjene turistične točke ter ožji center Kranjske Gore, pod cono dve spada večina parkirišč po občini, v coni tri so parkirišča na obrobju, na katera želijo preusmeriti mirujoči promet iz najbolj obremenjenih območij, za cono štiri pa bo veljal poseben prometni režim (npr. v dolino Vrata). Najcenejše bo parkiranje v coni tri, 0,80 evra za začetno uro in nadaljnjo uro, medtem ko bo v coni ena ura parkiranja 1,20 evra in nadaljnja ura dva evra. V coni dve bo začetna in nadaljnja ura stala 1,20 evra. Cena dnevnega parkiranja avtodoma bo 12 evrov, za avtobus 20 evrov.

Predvideli so tudi režim brezplačnega kratkotrajnega parkiranja v bližini pomembnih institucij, kot so občina, zdravstveni dom, knjižnica, pokopališča, izobraževalne ustanove ....

Občani bodo imeli možnost nakupa posebnega letnega abonmaja po ceni trideset evrov, s katerim bo mogoče parkirati na skoraj vseh parkiriščih. Na voljo bo tudi splošni letni (250 evrov) in polletni abonma za nerezidente ter tridnevni, petdnevni in desetdnevni turistični abonma. Hotelirji in drugi ponudniki nastanitev, ki ne morejo zagotoviti lastnih parkirnih mest, bodo imeli možnost uporabe javnih parkirnih mest s plačilom letnega pavšala.

Plačilo parkirnine bo možno s SMS-sporočilom, mobilno aplikacijo in na parkirnih avtomatih. Nadzor bo izvajal Medobčinski inšpektorat in redarstvo, upravljavec parkirišč bo Komunala Kranjska Gora.

Denar, zbran s parkirninami, bo strogo namenski, zagotavljajo na občini. Prihodek bo omogočal dodatne zaposlitve, sofinanciranje javnega potniškega prometa, vzpostavitev in dopolnitev občinske infrastrukture in dejavnosti, ki so vezane na trajnostno mobilnost. Začeli so se tudi že postopki za pridobitev dokumentacije za gradnjo garažne hiše v Kranjski Gori, je še navedel podžupan Janša.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...