Mladostniki iz posebnega programa vzgoje in izobraževanja OŠ Antona Janše Radovljica pri tradicionalnem slovenskem zajtrku / Foto: Primož Pičulin

Okusen in zdrav zajtrk

V petek, na dan slovenske hrane, so si v slovenskih vrtcih in šolah privoščili tradicionalen slovenski zajtrk, ki sestoji iz medu, masla, mleka, kruha in jabolka. Obiskali smo Osnovno šolo Antona Janše v Radovljici.

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, pobuda letošnjega leta pa je usmerjena v vključevanje domačega sezonskega sadja in zelenjave ob ostalih živilih na domače mize čez celo leto.

Radovljica – S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga letos izvedli že enajstič, tokrat pod sloganom Zajtrk s sadjem – super dan!, spodbujajo mlade, da po lokalnih živilih posegajo vse leto in si jih priskrbijo na najbližji kmetiji ali pri lokalnem pridelovalcu. Učenci OŠ Antona Janše Radovljica so ob tej priložnosti posneli kratki film oziroma sago o izgubljenem »fruštku«. »Letos predstavljamo že tretje nadaljevanje sage, ki nosi naslov Ta zadn' frušt'k. Vsi trije deli so zabavni, a hkrati poučni, pri vseh pa gre nekaj narobe. V prvem izgine zajtrk, v drugem delu zajtrk je, a se vozniku pokvari vozilo, v zadnjem pa vse poteka po načrtu in se zdi, da tradicionalni slovenski zajtrk bo postrežen, nakar izgine ravnateljica. Učenci na ta način spoznavajo živila tradicionalnega slovenskega zajtrka, nastopajoči pa krepijo samozavest,« je pojasnila Katja Stamenković, vodja projekta.

Pri nastajanju filma so sodelovali učenci od šestega do osmega razreda, ki so nam zaupali, da je bilo na snemanju zabavno, a tudi naporno, ker so morali določene prizore večkrat ponoviti. »Veliko smo se naučili o slovenskem zajtrku, ki je zelo zdrav in okusen, a običajno ga jemo le enkrat na leto. Včasih si kakšno sestavino, kot je med ali maslo, privoščimo tudi doma. Sicer pa imamo za zajtrk najraje sendvič in kakav,« so v en glas povedali učenci.

Na ta dan se je mladostnikom iz posebnega programa vzgoje in izobraževanja OŠ Antona Janše Radovljica pri zajtrku pridružil tudi radovljiški župan Ciril Globočnik. »Nad celotno kombinacijo slovenskega zajtrka sem navdušen, zato si ga privoščim večkrat na leto. Hkrati mi je v zadovoljstvo, da je vse sestavine moč dobiti pri naših lokalnih pridelovalcih,« je povedal župan.

Učenka Judita Cerkovnik si tovrsten zajtrk postreže vsak petek. »Zajtrkovanje v šoli mi je posebej ljubo, ker sem v krogu prijateljev in lahko skupaj uživamo ob slovenskih dobrotah,« je dejala Judita. Učenec Matej Ambrožič pa je povedal: »Zelo rad imam sadje, jabolka so mi najljubša. Velikokrat jem tudi med in kruh. O nastajanju medu pa smo se večkrat pogovarjali v šoli.« Ravnateljica Jelena Horvat je ob tem pojasnila, da učence o pomenu lokalno pridelane hrane in zdravem načinu življenja ozaveščajo skozi izkušnje in lastna doživetja. »Spodbujamo jih, da okusijo, vidijo, se seznanijo in tudi sami vzgojijo pridelek. Ta skupina mladostnikov sodeluje in pomaga pri delu na kmetiji in ekološkem vrtu, na ta način dobijo neposredno izkušnjo. Na drugi strani pa učence spodbujamo tudi k rednemu gibanju.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/0

četrtek

-2/2

petek

-8/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

IZLETI / Kokrica, 10. december 2021

Po poteh okrog krajevne skupnosti

OBVESTILA / Preddvor, 10. december 2021

Merjenje sladkorja, holesterola in tlaka

PREDAVANJA / Žiri, 10. december 2021

Indija in Nepal

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Na kosilu z Janšo o regijski bolnišnici / 10:25, 9. december

Ker gorenjski župani živijo v realnem svetu, cenijo Janšo.

Marjan Podržaj znova med najboljšimi / 10:19, 9. december

Osvojil srebrno medaljo v posamični konkurenci z golim lokom."
__________
Za nepoznavalce : goli lok je lok brez puščice.

Kondomi tudi za zdravnike / 18:44, 8. december

Stisnu lajk, ne morem verjet hahahaa...

Kondomi tudi za zdravnike / 17:06, 8. december

Dober!

https://www.youtube.com/watch?v=nSIS1iGi1KY&ab_channel=Riblja%C4%8CorbaOfficialchannel

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:48, 8. december

Glede na vreme bo ta golazen spet preživela zimo pod snegom, tko da cepljenje edina varjanta!

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:46, 8. december

Dobil SMS iz ZD Jesenice, šel, cepil in to je to.. KME = Pi*darija !

V ponedeljek potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom / 09:32, 8. december

Poklukar : Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro ..

Do nedavnega spoštovanja vreden človek in zdravnik ! Danes sploh ne več kaj govori..