Vincenc Nemanič, avtor fotografije Samotno drevo, ki je bila razglašena za najboljšo fotografijo slovenske krajine / Foto: Tine Založnik

Izjemne razmere, dobra pokrajina

V FD Janez Puhar so pripravili že 24. bienalno razstavo fotografij Pokrajina. Raznolikim fotografijam velja pripisati eno skupno lastnost – neponovljivost.

Kadar je v Galeriji Mestne hiše v Kranju na ogled kar 142 razstavljenih del, gre lahko le za eno od velikih fotografskih razstav Pokrajina ali Miniature, ki jih bienalno pripravljajo v Fotografskem društvu Janez Puhar Kranj. Da, taka množica sprejetih fotografij na 24. bienalno razstavo Pokrajina 2021 bo v osrednji kranjski galeriji na ogled vse do 5. decembra. Najbrž gre za eno najstarejših tradicionalnih razstav, saj vsako drugo leto traja že od leta 1973.

Gre za temo, ki je med fotografi v kranjskem društvu že tradicionalna, a hkrati vsakič znova prinaša neverjetno raznolikost. »Dejstvo je, da se pokrajina nenehno spreminja. Pomlad, poletje, jesen …, prav vsak izmed letnih časov nas preseneča s svojo neponovljivostjo, vsak trenutek je drugačen. Ujeti te trenutke pa je tista čarobnost, ki nas fotografe neustavljivo privablja,« k letošnji razstavi med drugim dodaja predsednica društva Valerija Jenko. Na razpis se je letos odzvalo 49 avtorjev in avtoric, žirija v sestavi umetnostni zgodovinar ddr. Damir Globočnik in priznana fotografa Andreja Peklaj ter Franc Ferjan pa je ocenjevala kar 378 fotografij v dveh kategorijah, pokrajino v črno-beli in barvni tehniki.

Žirija je najboljšim namenila medalje Fotografske zveze Slovenije, pod katere patronatom potekata natečaj in razstava, in medalje ter pohvale Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Žal je vsled aktualnih ukrepov ob pandemiji podelitev nagrad v živo odpadla, so pa ob tem, da si je fotografije moč ogledati v galeriji, v društvu za svojo spletno strani pripravili tudi virtualni ogled razstave. Za najboljšo fotografijo slovenske krajine je bila proglašena črno-bela fotografija Samotno drevo Vincenca Nemaniča, najboljši avtor salona pa je Aleš Komovec z največ sprejetimi fotografijami v obeh kategorijah.

»Snežna pokrajina je zelo hvaležna tema, kjer je zelo malo barve. Imamo nebo in bel sneg, kar nam da kontrast kot črna in bela. Motiv zimske pokrajine v črno-beli tehniki se zato pogosto izkaže za mnogo lepšega kot pa v barvah, ki so pravzaprav tudi skromne,« svojo odločitev za črno-belo tehniko pojasnjuje Vincenc Nemanič, po stroki sicer fizik, zaposlen na Institutu Jožef Stefan. Pokrajina mu je tudi sicer najbolj priljubljen fotografski motiv. Na vprašanje, kaj v pokrajini ga vedno znova privlači, pa je dejal, da v prvi vrsti izjemne razmere. »Pomembno je, da si v točno določenem trenutku na pravem mestu. Za pojav, ki traja samo 15 minut in ti ga je uspelo prestreči, si lahko nagrajen za naslednjih pet let, preden ga boš spet lahko ujel. Menim, da so izjemne fotografije vedno povezane z izjemnimi razmerami. Začetki in konci dneva so v tem smislu pogosto najzanimivejši.«

Vincenc Nemanič, sicer doma z Vikrč, fotografira že od mladih let, kranjskemu društvu pa se je pridružil pred leti. Pove, da sicer nerad tekmuje, da v glavnem fotografira za svoj arhiv in da doslej razen na kakšno društveno razstavo svojih fotografij ni pošiljal na natečaje. Tako je tokratna proglasitev najboljše fotografije slovenske pokrajine, za še eno fotografijo je prejel še srebrno medaljo FZS, zanj prvi tak uspeh. »Za dobro fotografijo je treba ustvariti simbiozo med tehnično dovršenostjo in vtisom, ki ga daje fotografija. Predvsem pa je kreativnost fotografa ključ do dobre fotografije. Fotografi z več talenta lažje nadoknadijo morebitni tehnični primanjkljaj,« je še razkril svoj tokratni uspeh.

Poleg njegove srebrne medalje je v kategoriji črno-bele fotografije zlato medaljo FZS prejel Aleš Klabus, bronasto pa Andreja Ravnak. Medalje Janez Puhar so prejeli: zlato Damir Gizdavčič, srebrno Milan Malovrh in bronasto Marina Pavlin. Dobitniki pohval so Aleš Komovec, Tanja Gorjan, Simon Krejan, Robert Strahinjić in Dare Jazbinšek. Med barvnimi fotografijami so medalje FZS od zlate do bronaste prejeli Milan Malovrh, Biserka Komac in Aleš Komovec, medalje Janez Puhar od zlate do bronaste pa Lado Kraljič, Nevenka Papič in Marina Pavlin. Pohvale so šle Emilu Božnarju, Janezu Kramarju, Andreji Ravnak, Simonu Krejanu in Rafaelu Podobniku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.