V Domu dr. Franceta Bergelja Jesenice bodo zgradili nov objekt za začasno namestitev in dnevno varstvo starejših, velika pridobitev pa bo tudi garažna etaža. / Foto: Tina Dokl

Denar za gorenjska domova

Jeseniški in kranjski dom starejših sta bila uspešna na razpisu React-EU, ki je namenjen izboljšanju standarda v javnih domovih. S pomočjo kohezijskih sredstev bodo na Jesenicah zgradili nov objekt za začasno namestitev in dnevno varstvo stanovalcev, v Kranju pa bodo med drugim uredili decentraliziran prezračevalni sistem.

Razpis je namenjen izboljšanju standarda v javnih domovih za starejše. Vodilo ga je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, 17 domov za starejše pa bo prejelo 93 milijonov evrov. A z investicijami bodo morali pohiteti, dokončane morajo biti do junija 2023.

Jesenice, Kranj – Dva gorenjska domova za starejše občane, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice in Dom starejših občanov Kranj, sta bila uspešna na razpisu za pridobitev nepovratnih sredstev iz pobude React-EU. Na Jesenicah bodo prejeli 3,3 milijona evrov, v Kranju pa skoraj milijon evrov. V Domu dr. Franceta Bergelja bodo po besedah direktorice dr. Karmen Arko zgradili novo stavbo, tako imenovani objekt E.

Novi objekt ob sedanjem domu na Jesenicah bo imel tri etaže, v pritličju bodo uredili prostore za dnevno varstvo, v nadstropju pa bivalno enoto za začasno namestitev stanovalcev. Pomembna pridobitev bo delno vkopana garažna etaža, domu namreč kronično primanjkuje parkirnih mest, v garaži pa naj bi pridobili 36 pokritih in dvanajst zunanjih parkirnih mest. Kot je dejala direktorica Karmen Arko, bodo z gradnjo novega objekta uporabnikom zagotovili prijazno in varno bivalno okolje v primeru izbruha epidemije koronavirusa ali drugih nalezljivih bolezni. Lahko bodo vzpostavili tako imenovane sive in rdeče cone, ki bodo skladne z navodili ministrstva. Obenem pa bodo uredili prostore za dnevno varstvo in začasno namestitev starejših od 65 let, ki so odvisni od pomoči drugih. Gre za proces deinstitucionalizacije skrbi za starejše, z dnevnim varstvom in možnostjo začasnih namestitev pa bodo razbremenili tudi svojce starejših oseb. Računajo, da bodo na ta način zagotovili tudi 18 novih delovnih mest.

Domu upokojencev Kranj je bilo dodeljenih 983 tisoč evrov, ki jih bodo porabili za prilagoditev prostorov za varno bivalno okolje stanovalcev in varno delovno okolje zaposlenih, je pojasnila direktorica Nadja Gantar. Med načrtovanimi investicijami je ureditev požarne varnosti in gradnja požarnih stopnic z namenom zagotavljanja čistih in nečistih poti. Za zmanjšanje širjenja okužb bodo vse površine pobarvali z antibakterijsko barvo. Načrtujejo tudi dozidavo steklenega hodnika s sanitarijami, ki bo dom povezal z obstoječo kavarnico, ta pa bo namenjena tudi zunanjim uporabnikom. Pridobljena sredstva bodo namenili še za montažo decentraliziranega prezračevalnega sistema, ki preprečuje širjenje okužb, in vzdrževanje dvigal, ki prav tako zasleduje cilj ločenih čistih in nečistih poti v primeru okužbe, je še povedala Gantarjeva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/19

sreda

9/22

četrtek

8/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

 

 
 

 

 
 
 

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame