Ravnatelji predlagajo, da bi samotestiranje za učence od prvega do petega razreda izvajali v domačem okolju. / Foto: Gorazd Kavčič

Deležni pritiskov in groženj

Ravnatelji podpirajo samotestiranje kot dober in smiseln ukrep za preprečevanje prenosa okužb, a predlagajo, da se učenci nižjih razredov in mladostniki s posebnimi potrebami samotestirajo v domačem okolju.

Kranj – V Združenju ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije so po sredinem sestanku s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport oblikovali skupno izjavo, v kateri so izrazili svoja stališča glede ukrepov za preprečevanje okužb v šolah. Kot je poudaril predsednik združenja Gregor Pečan, ravnatelji že ves čas podpirajo samotestiranje, a predlagajo, da bi ga vsaj za učence od prvega do petega razreda izvajali v domačem okolju.

»Menimo, da je sistem samotestiranja učencev že doslej dobro deloval, da so ga starši uspešno izvajali, za kar se jim zahvaljujemo. Sproti so nas obveščali o sumu okužb, zato smo šole lahko izvajale nadaljnje postopke,« je poudaril Pečan in dodal, da je vlada namesto tega, da bi nadgradila uspešno delujoč sistem, s sprejetim odlokom povzročila vsesplošen slovenski odpor staršev. »Če smo pred njim imeli po šolah nekaj posameznih staršev, ki so nasprotovali nošenju zaščitnih mask, se je na podlagi v odloku določenega samotestiranja v šolah močno povečalo zavračanje tudi tega ukrepa.« Pri tem so ravnatelji opozorili na nedoslednosti v odloku. V enem delu namreč odlok navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni treba izpolnjevati, v drugem delu odloka pa je zapisano, da se presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom šteje kot izpolnjen pogoj PCT. »Iz zapisanega razumemo, da pripravljavec odloka ni jasno opredelil, da je samotestiranje za učence in dijake obvezno.« Ob tem so še opozorili, da je v vseh navodilih za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba. »Glede na to, da celoten odlok uporablja termin samotestiranje, učitelj ne sme testirati otroka, ta pa se po navodilih proizvajalcev ne sme samotestirati.« Zaradi vse slabših zdravstvenih razmer sicer podpirajo samotestiranje, a za otroke od prvega do petega razreda ter otroke in mladostnike s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa pod določenimi pogoji v prostorih vzgojno-izobraževalnih ustanov. Opozorili so še na nedoslednosti med odlokom vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede nošenja mask iz blaga. Zaradi vsega navedenega ocenjujejo, da v tako kratkem času odloka v celoti ne morejo uresničiti. Vsa omenjena vprašanja so na sestanku postavili tudi predstavnikom ministrstva, a kot pravijo, odgovorov na večino vprašanj niso dobili.

V združenju so opozorili še na številne grožnje, pritiske ter verbalne in fizične napade na ravnatelje, ker nekateri starši ne sprejemajo dejstva, da so ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade, smernice NIJZ in priporočila zdravstva. Ravnatelji naj bi tako od staršev že dobivali izjave, v katerih ti prepovedujejo nošenje mask svojih otrok. »Vsem ravnateljem je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato v največji možni meri skrbimo za varno in zdravo okolje ter sodelujemo z vsemi deležniki, kar s svojim odgovornim ravnanjem tudi dokazujemo. Vendar pa je naša osnovna naloga zagotavljanje vzgojno-izobraževalnega procesa, kar želimo izvajati v stabilnem in spodbudnem okolju,« je še dodal Pečan. Zato si želi, da bi jim na ministrstvu resnično prisluhnili, saj kot poudarja, je bilo več kot šeststo predstavnikov šolstva, ki so se udeležili sestanka z ministrstvom, v svojih zahtevah enotnih.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/4

torek

-6/7

sreda

-2/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O soji in drugih zrnatih stročnicah

RAZSTAVE / Bled, 18. januar 2022

Bled – iz koledarja za leto 2022

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O »očetu surovega realizma« Bukowskem

PREDAVANJA / Naklo, 18. januar 2022

Maroko

OBVESTILA / Preddvor, 19. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

PREDAVANJA / Begunje, 19. januar 2022

Predavanje o pljučnici odpade

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

 

 
 

 

 
 
 

Zastave / 21:25, 17. januar

V opomin: Rdeče zvezde na zastavah in zvezde na drogovih, čeprav rumene, nad kostnico njihovih žrtev, tudi 9. partizanskih.(spomnimo: šele ...

Na območju Komne našli mrtvega planinca, enega še iščejo / 10:07, 17. januar

Gora ni nora ...

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:55, 15. januar

Ja nč, grem po kilo banan, mogoč bom mel srečo...

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:46, 15. januar

Alo komunjara stara, kdaj lahko pričakujemo par- nepar?

Cepljenje ostaja ukrep številka ena / 07:42, 15. januar

Trgovke so svojevrsten fenomen, od začetka " epidemije" delajo z necepljenimi in cepljenimi strankami..
Precepljen UKC s PCT pa v karanteni in izolaciji..

Mestni svet si je premislil / 22:33, 14. januar

Igralnica je slaba šola za življenje, sploh pa za mlade.

Mestni svet si je premislil / 20:34, 14. januar

Denar ne smrdi. V občinsko blagajno bo pa le nekaj kapnilo.