Razgledna pot na najvzhodnejšem delu otoka Sao Miguel

Galerija z Azorov

V Coimbri se je presneto shladilo. Danes že ves popoldan ždim v postelji, zavita v debelo odejo, s tretjo skodelico vročega čaja in debelimi nogavicami. Zakopana sem v študentske obveznosti, ki jim ni videti konca, in ugotavljam, da mi kljub nazivu Erasmusove študentke niti malo ne prizanašajo. Nejc se vrti po kuhinji že skoraj debelo uro, tako da mi vonj po praženi čebuli in domači juhici vztrajno sili skozi priprta vrata »študijskega kotička«. Ko tako ždim v postelji in se spopadam s portugalskimi glagoli, učenjem zdravilnih rastlin in pisanjem ene od stotih seminarskih nalog, se kar naenkrat spomnim na Azore. Lepi spomini na sončne dni in topel veter, na brezskrbnost in celotedensko srečo mi izpred oči preženejo še zadnje dolgočasne farmacevtske piflarije, tako da poklopim računalnik in se raje zatopim v galerijo slik.

Najprej se pomikam med razgledi prvih dni, se za trenutek ustavim pri razpenjenih valovih Pacifika, strmih pečinah in temnih plažah, nato pa mi pogled zastane na naravnih vrelcih. Ja, po Nejčevem mnenju naj bi bili ti vrhunec najinega potovanja. Nedvomno pa so naravni termalni bazen in džakuzi s toplo brbotajočo vodo ter ogromen botanični vrt z nasadi tropskih rož in palm eden izmed najzanimivejših kotičkov sredi ogromnega vulkanskega kraterja v Furnasu. Nato me galerija popelje do slike zelene pokrajine, čez katero se vali ogromen oblak pare – fumarole so globoke luknje, kjer na plano brizga vrela žveplena voda, ki jo lokalne restavracije izkoriščajo za pripravo tradicionalne enolončnice z ogromno mesa in krompirja. Zaprt lonec enostavno spustijo v luknjo in po šestih urah je jed gotova! Galerija me nato popelje na vzhod, prepreden z razglednimi stolpi in ribiškimi vasicami, nadaljuje s spomini na deževno dopoldne, ko sva na plantaži Gorreana poleg črnega in zelenega čaja degustirala čisto presladke kolačke, in mojo retrospektivo zaključi sredi ogromnih rastlinjakov azorskega ananasa.

Kakor hitro v skodelici zmanjka čaja, se tudi galerija zaključi z nekaj posnetki Ponte Delgade skozi avionsko okno in že sem nazaj v realnosti. Odpiram zvezke, ponovno prižigam računalnik in delam seznam opravil, ki se kot jara kača vije na obeh straneh majhnega listka. Oprati bo treba oblačila, posesati stanovanje, prav tako nama je zmanjkalo mleka, soli in olja, posteljnina ni več tako bela, kot je bila, za nameček pa moram v natrpan urnik vključiti še družabno življenje. Kje ste moji dragi Azori, potarnam sama pri sebi in se počasi odpravim realnosti naproti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...